INTERNATIONAL  »  STRANIERI  »  ITALIA

VIDEO Salut nazist?! » Ştefan Radu şochează Italia în ajunul Paştelui

Gestul lui Ştefan Radu care a scandalizat întreaga Italie. +2   FOTO
Gestul lui Ştefan Radu care a scandalizat întreaga Italie.

Articol de - Publicat luni, 09 aprilie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 08 aprilie 2012 23:22

La finele duelului cu Napoli (3-1), de sîmbătă seară, fundaşul lui Lazio a fost surprins făcînd gestul în faţa ultraşilor din galeria biancocelestă.

Un gest necugetat, într-un moment de maximă euforie, şi Ştefan Radu e arătat acum cu degetul în Italia. Cotidianul Corriere della Sera e chiar de părere că prin salutul de la finele meciului cu Napoli (3-1), identic cu cel nazist, fundaşul lui Lazio "a stricat şi a umplut de ruşine seara de sîmbătă". O seară începută prin comemorarea lui Giorgio Chinaglia, fost mare jucător lazial decedat săptămîna trecută, şi continuată printr-o victorie convingătoare în duelul pentru locul 3, ce asigură prezenţa în preliminariile Ligii.

Jucase foarte bine
Inclusiv românul excelase pe teren, fiind notat cu 6,5 şi lăudat în Gazzetta dello Sport: "Assist perfect la golul de 2-1 al lui Mauri, foarte atent în apărare" (Vezi aici VIDEO!).

Dar a venit fluierul final al întîlnirii şi, printre atîtea gesturi de bucurie, acel inexplicabil black-out al dinamovistului. Surprins de fotoreporteri cu mîna dreaptă întinsă în faţa tribunei Nord, a ultraşilor laziali, recunoscuţi pentru afinităţile lor faţă de extrema dreaptă, într-un salut ce aminteşte de vremurile în care nazismul făcea milioane de victime în lume.

"Va fi amendat"
În zilele următoare, gestul lui Ştefan Radu va fi luat în discuţie de Comisia de Disciplină. Iar ziarele peninsulare sînt sigure că judecătorul sportiv Giampaolo Tosel îl va amenda, nefiind exclusă nici o suspendare.

Clubul îl apără
Lazio a publicat ieri un comunicat în care susţine că salutul românului "n-are nici o legătură cu apologia fascismului. Era pură bucurie. În comentarii ar fi trebuit să se ţină cont de tinereţea jucătorului, de faptul că provine din Europa de Est şi nu e implicat în climatul politic şi cultural italian". Gruparea romană consideră că insinuările mass-media reprezintă mai degrabă "o insultă la adresa fanilor alb-albaştri şi o dezinformare de natură să destabilizeze echipa în faza finală a campionatului".

L-au imitat pe Di Canio
Înaintea ex-dinamovistului, alţi doi jucători laziali, Paolo Di Canio (foto) şi Mauro Zarate, au apelat la acest salut în faţa ultraşilor. Numai în 2005, Di Canio, pe atunci căpitanul echipei, a făcut-o de două ori. Întîi după un meci cu rivala Roma, apoi contra lui Livorno. Iar în 2006 a "comis-o" şi cu Juve.

Deşi a susţinut că gestul n-are legătură cu politica, oficialii Comisiei de Disciplină l-au sancţionat cu amenzi (10.000 de euro) şi suspendări de cîte-o etapă. Ulterior, Zarate l-a imitat şi-a fost suspendat, deşi impresarul său a susţinut că "Mauro n-a realizat semnificaţia gestului. Habar n-are cine au fost Hitler şi Mussolini".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează