OPINII  »  EDITORIAL

Cum e legea la alții vs. „astea-s legile în România”

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat marti, 03 octombrie 2023 12:48 / Actualizat marti, 03 octombrie 2023 13:03

În Anglia, un suporter a fost arestat și riscă 6 luni de pușcărie pentru că a arătat o fotografie cu un copil mort acum 6 ani, iar Dănuț Lupu, după 22 de ani de condus fără permis ne spune: “Astea sunt legile în România, nu avem ce să facem!”

Excelentă opinia colegului meu, Remus Răureanu, care scrie despre felul în care Dănuț Lupu, practic, n-a înțeles nimic în cei 22 de ani cât a condus fără permis auto. 

Pe mine m-au șocat declarațiile sale, dar mai ales valul de oameni care îl apără, plus jurnaliști care se declară într-un mod ipocrit la fel de șocați de decizie. 

Adică, stați puțin, să ne înțelegem: un fost fotbalist, care și-a cam bătut joc de talentul său, conduce 22 de ani fără permis, ba chiar îmi amintesc că, în perioada de la Rapid, a trecut cu un BMW negru pe sub Arcul de Triumf. 

Moment istoric pentru autoritățile române, care au amplasat un gard înlănțuit, pentru ca oameni grăbiți precum Dănuț Lupu să nu mai treacă pe sub monumentul pe unde intrase armată română după Războiul de Independență. Avea și Lupu independența lui față de lege.

Unde se conduce fără permis?

Cum e legea la alții vs. „astea-s legile în România”

Din ceea ce declară Lupu, unii ar înțelege că există și țări unde poți încălca de câte ori vrei tu legislația rutieră, că scapi doar cu amenzi. Adică poți să bei, să circuli peste viteza admisă în localități, la ce naiba îți mai trebuie permis de conducere? 

Permisul de conducere este eliberat de o jurisdicție (țară, stat, teritoriu), în care deținătorul permisului este rezident, în toată lumea. Nu există stat pe glob unde să conduci fără. Probabil că 

Lupu a fost iertat 22 de ani doar pentru că sistemul din România a fost tot timpul permisiv cu anumite persoane, în special angajați pe la Dinamo, avea grijă Ministerul de mulți dintre ei, când călcau pe bec. Mi-ar fi plăcut ca Dănuț Lupu să-și asume, să fie bărbat, ba chiar să se ia la mișto, împreună cu statul român: „ia uite, ai naibii, bă, abia după 22 de ani m-au prins!”.

La pușcărie 6 luni pentru o poză

Sheffield Wednesday pierde în weekend în Championship, 0-3 cu Sunderland. Echipa lui Xisco Munez, abia revenită în liga secundă, are un start dezastruos, 2 puncte în 9 etape și e printre abonatele la retrogradare. 

Doi fani, de o prostie rară, încep să râdă pe stadion, iar cel mai needucat, bag de seamă, arată către camerele de luat vederi o imagine cu un copil. Acel copil a fost Bradley Lowery, fan Sunderland, care s-a stins în 2017, la doar 6 ani, după o formă rară și foarte agresivă de cancer, neuroblastom.

La 1 an și jumătate, Bradley s-a atașat de Sunderland, iar eroul său a fost Jermaine Defoe. Aproape meci de meci, pe Stadium of Light, micuțul apărea în brațele jucătorilor de la Sunderland și reaprindea speranța că orice boală poate fi învinsă cu dragostea oamenilor. 

Bradley s-a stins, cu toate eforturile medicilor, dar a lăsat în urma sa o fundație, care strânge bani pentru copiii bolnavi de cancer, și speranța că oamenii pot fi mai buni, mai toleranți.

Dale Houghton, suporterul în vârstă de 31 de ani, a fost arestat după meci, le-a spus polițiștilor că i s-a părut “funny” gestul său, a fost eliberat pe cauțiune, dat afară de la serviciu, iar la 17 noiembrie va afla sentința, mai mult ca sigur, 6 luni de închisoare cu executare și daune morale de plătit câțiva ani.

Când a ieșit din sala de judecată, judecătorul districtual James Gould a descris acțiunile sale drept „cu totul deplorabile și fără sens”. Într-o altă lume, oamenii cred în lege, pe când la noi, pentru unii e oarbă, pentru alții stă cu ochii deschiși vreo 22 de ani și îndeamnă precum paznicul din supermarket: “Mergeți, mergeți! Mai faceți, mai faceți!”.


Comentarii (25)
catalin_cj
catalin_cj  •  11 Octombrie 2023, 15:34
Postat de ionescugeorge77 pe 07 Octombrie 2023, 17:16

da...ce te face mai destept ca mine ?...faptul ca generalizezi despre toti oltenii ?...ti am spus ca sunt fapte diferite dar tu crezi ce vrei ...stai in fotoliu tau si nu te duce pe stadion si mira te cat esti de destept ...

Baiete tu ai generalizat nu eu. Eu m-am referit strict la cei care se leaga de morti si tu te-ai simtit. Nu am avut treaba cu oltenii insa tu ai bagat ardelenii pe teava, Frustrare mare, nu?

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  07 Octombrie 2023, 17:16
Postat de catalin_cj pe 04 Octombrie 2023, 10:34

Exact ce spuneam. IQ este la fel la voi indiferent din ce directie te uiti. Egal cu numarul de la pantofi. Despre cum ca as fi prost poate sunt, dar nu in comparatie cu tine. Sunteti la fel de civilizati ca aia care omoara oameni cu pietre in numele religiei.

da...ce te face mai destept ca mine ?...faptul ca generalizezi despre toti oltenii ?...ti am spus ca sunt fapte diferite dar tu crezi ce vrei ...stai in fotoliu tau si nu te duce pe stadion si mira te cat esti de destept ...

catalin_cj
catalin_cj  •  04 Octombrie 2023, 10:34
Postat de ionescugeorge77 pe 03 Octombrie 2023, 20:00

...bai ardelene ...bai clujene ...pe tine nu te duce capul ...tu ori esti prost ori ardelean ...du bte in colo cu vocea ta pitigaiata de copil de cor ...ce stii tu despre fotbal si suporterii care vin pe stadion ...tu stai acasa la Tv ...de ce sa fie inchisi ca se duc la stadion si arata o poza ?...dar cei care opresc meciul sa fie impuscati ...sa traga cu mitraliera in ei ...ardelean prost ...v ati invatat sa castigati campionate moca ...

Exact ce spuneam. IQ este la fel la voi indiferent din ce directie te uiti. Egal cu numarul de la pantofi. Despre cum ca as fi prost poate sunt, dar nu in comparatie cu tine. Sunteti la fel de civilizati ca aia care omoara oameni cu pietre in numele religiei.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează