OPINII  »  EDITORIAL

Acest fotbal curat

Articol de - Publicat marti, 27 aprilie 2021 10:57 / Actualizat marti, 27 aprilie 2021 12:51

Și cei 81% dintre microbiști care nu își merită eroii

Luni, 26 aprilie, ora 13:00. Pe site-ul Gazetei persistă de câteva zile o întrebare. "Mai sunt blaturi în Liga 1?". Este tema dezbaterii propuse și susținute de Cătălin Țepelin, Dan Udrea și Remus Răureanu. Normal, ce să facă și colegii mei? Ce facem toți, băgăm bățul prin gard! Doar, doar o mai ieși ceva scandal din fotbalul ăsta al nostru virtuos și virtuoz.

Un fotbal așezat pe baze economice trainice, competitiv și spectaculos. Și populat cu oameni de o deosebită ținută morală. Bunăoară domnii Leontin Grozavu și Cornel Șfaițer de la Sepsi OSK, revoltați de bănuielile pogorâte acestui club mic și harnic, finanțat de o brutărie și de Guvernul lui Orban. Orban Viktor, Budapesta.

Public țintă

Luni, 26 aprilie, ora 13:17. Dintr-un total de 20.564 de participanți la sondajul de pe gsp.ro (mulți!), 16.476 au răspuns "Da", iar 4088 au răspuns "Nu". În procente, asta înseamnă 81% contra 19%. Reacții posibile pentru această majoritate covârșitoare. Mulți, dar .... Cum? Nepricepuți? Conspiraționiști? Antivacciniști? Poate realiști? Cum sunt atunci cei 19% care au răspuns negativ? Maturi? Structural pozitivi? Sau naivi?

Probabil câte puțin din toate. În mod cert ei sunt publicul țintă al lui Leontin Grozavu și Cornel Șfaițer. Plus Marius Bilașco de la CFR, însărcinat mai nou să creeze rumoare în studiourile TV cu filme documentare despre monstruoasele greșeli de arbitraj comise împotriva clubului campion. Ingrată sarcină!

Hipnoza colectivă

Tustrei, Grozavu, Șfaițer și Bilașco, se arată oripilați de bănuielile că Sepsi ar fi vasala CFR-ului. "Nu jucăm pentru CFR", spune răspicat Gro-za-vu și simți că parcă ți-ar altoi și o subțirică după ceafă. Apoi domnul antrenor vine și cu o justificare profesională. "Am avut mai mult curaj (n.r. cu FCSB) pe faza de atac decât în meciul cu CFR. Am fost mai inspirați pe faza de atac". 

Corect, exact asta am observat și noi. Se întâmplă ceva cu oamenii ăștia care seamănă cu o hipnoză colectivă. De exemplu, cu Sepsi când evoluează împotriva CFR-ului ori cu Botoșani și cu Clinceni când au în față FCSB-ul. Dar ies repede din transă când se schimbă adversarii. Ce metamorfoză, ce piruetă! Cum a jucat duminică seară Sepsi cu FCSB! De nota 10. La fel Botoșani contra Craiovei.

Acest fotbal curat

Să spargem gheața! Atenție, să nu ne înecăm!

În final, o promisiune de la managerul general al lui Sepsi, Cornel Șfaițer. "CFR a rămas singura echipă pe care n-am reuşit să o învingem, dar o să câştigăm într-un moment în care o să avem cea mai mare nevoie de puncte. Cred că o să spargem gheaţa", presimte oficialul piros-feherek-ilor (roș-albii în maghiară).

Apoi, vine cu o întrebare care este chiar interesantă. De ce de 10 ani Craiova nu învinge FCSB în momente-cheie? Da, chiar așa! Vedeți, asta îi individualizează pe oamenii noștri de fotbal. Cât de limpede văd ei ce se întâmplă la alții și cât de miopi, dar cu mușchii încordați, devin atunci când e vorba de clubul lor. 

Luni, 26 aprilie, ora 15:00. În proporție de sută la sută rezultatele din play-off sunt de partea celor aproape 17.000 dintre cititorii Gazetei care consideră că blaturile nu au dispărut din fotbalul nostru și că relațiile toxice de tip stăpân-servitor funcționează bine mersi. Iar asta e dincolo de presupusul nostru sarcasm în abordarea fenomenului.


Comentarii (71)
484647715224966
Marian Boeangiu  •  28 Aprilie 2021, 20:54

Nu cred sa existe lucruri necurate în fotbalul romanesc????E normal ca CFR și Sepsi sa alerge mai mult decât Liverpool în meciul cu Real(122km fata de 116 Real și 112 media inCL) și sa ne "mire" cei 114 ai FCSB-ului? E clar ca și cei 114 sunt ciudați dar corect jurnalistic este ca în acelasi context sa se facă vorbire și despre "ceilalti",o spune un suporter al craiovelor. E evident ca nu poate exista performanta în fotbal fără vitaminizare corespunzătoare iar granița dintre uz și abuz(doping) e subțire dar măcar judecarea acestor situatii sa se faca fără părtinire.

florar
florar  •  28 Aprilie 2021, 00:31

Și uite, pentru cinste și onoare fix după ce conducerea oltenilor a lăudat pe Hațegan și Kovacs cine merita sa arbitreze Craiova Steaua??? Nimeni altul decât feblețea oltenilor....Kovacs!!!! Ba dar ce va asculta ăștia de la FRF!!!!

zorrozabal
zorrozabal  •  27 Aprilie 2021, 19:23

Continuare:Blaturile de dupa asa zisa revolutie!Cand „ne-am castigat libertatea”!Au disparut marile intreprinderi socialiste,au disparut si echipele„muncitoresti”adiacente!Dar au prosperat vechii si noii combinagii-in toate domeniile si evident ca si in cel al fotbalului!A venit epoca de aur,a cooperativei atotputernice condusa de Sica Alexandrescu, Mitica Dragomir,si „secretarul” cooperativei Jean Padureanu!Dupa ce s-a terminat jaful general asupra avutiei nationale, echipele de fotbal care au disparut,care au fos „maritate”cu diversi smecheri cu bani,care aveau nevoie de niste paravane de spalat bani!Iar blatul a intrat intr-o noua era„romantica”!Meciurile se castigau sau se pierdeau la masa de...pocker!Gigi Becali avea fraierii lui in Moldova-pe alde Porumboiu de la Vaslui si Sechelariu de la Bacau!Se miza pana si pe jucatori!Gigi Becali l-a castigat la pocher pe Lovin de la Bacau si sunt toate motivele sa se creada ca la fel la castigat si pe Valentin Badea de la Vaslui!In orice caz atunci la transferul lui Badea de la Vaslui,echipa lui Becali a castigat cu 4-0 la Vaslui si a devenit campioana,iar antrenorul Rednic de la Vaslui si-a dat demisia!Iar povestea ar putea continua,dar i-am enervat destul pe multi!Dixit!

Vezi toate comentariile (71)
Comentează