OPINII  »  EDITORIAL

Echipă națională, vino și salvează-ne!

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat marti, 05 septembrie 2023 10:50 / Actualizat marti, 05 septembrie 2023 11:04

De la "tricolori" așteptăm tot ce nu ne-a oferit în ultima vreme restul fotbalului nostru

În mod normal, înaintea unor meciuri cu Israel (locul 76 FIFA) ș Kosovo (poziția 107), ar trebui să dăm pe-afară de optimism. Noi suntem locul 46, nu prea privim de sus pe multă lume, dar printre cei la care ne uităm în jos sunt și adversarii din următoarele două meciuri.

Așa că, măcar din acest punct de vedere, al clasamentului mondial, n-ar trebui să ne facem probleme.

Noi vs. marile campionate

Dar putem să nu ne facem probleme? Ce altceva în afara ierarhiei FIFA ne mai recomandă să fim favoriți în fața unor adversari pe care e obligatoriu să-i devansăm pentru a ajunge la Euro 2024? Nu mare lucru. Sau, mai concret, aproape nimic.

Israelienii ne vizitează cu un portar (Peretz) recent achiziționat de Bayern Munchen și cu un jucător (Solomon) mutat în această vară de la Fulham la Tottenham.

Kosovarii, așa periferici cum ni-i închipuim, vin cu o vedetă a lui Lille (Zhegrova) și cu Muriqi, om de bază la Mallorca.

Noi ce avem? Avem Empoli. Dar, din lista de mai sus, micuțul club toscan al lui Răzvan Marin poate fi eventual comparat doar cu Mallorca, nu și cu celelalte. Și mai avem, să zicem, Alaves-ul, deși Ianis Hagi n-a apucat să prindă decât câteva minute sub culorile bascilor din Vitoria.

Ei sunt unde noi nu suntem

Aceasta ar fi contribuția "străinătății" la echipa națională, capitol la care suntem sub ambele adversare pe care le vom întâlni zilele următoare. Campionatul intern ne ajută și mai puțin.

Competiția din Israel trimite două Maccabi-uri în grupele competițiilor UEFA. Haifa în Europa League, Tel Aviv în Conference League. Până și plăpândul campionat kosovar, cel care-și vinde vedetele în mănoasa Românie, o are pe Ballkani în grupele Conference League.

Noi, se știe, nu avem nimic, iar țările care ne-au înfundat drumurile continentale n-au fost marile puteri, ci Norvegia, Danemarca, Finlanda (adică Nordul, în fața căruia n-am avut nicio șansă) și Turcia

Iar dacă mai adăugăm pe lista celor care ne-au tăiat calea în această ediție și Republica Moldova (Sheriff Tiraspol, cea care a trimis-o pe Farul spre Conference League), peisajul nu e deloc îmbucurător.

Echipă națională, vino și salvează-ne!
Deși vine de la Wuhan, Stanciu rămâne principala armă a naționalei la mijlocul terenului. Foto: Raed Krishan

Între subiecte și polemici

Sigur că trăim încă din osânza nesperatei egalări de la Lucerna, acel 2-2 prețios, dar opera lui Mihăilă de pe pământ helvet ține mai degrabă de o aglomerare de întâmplări fericite pe strada noastră decât de logică.

E greu de crezut că vom putea obține mereu rezultate din sclipiri de moment sau din erori ale adversarilor, mai trebuie să vină și din partea noastră ceva substanță, ceva la subiect și la obiect în discuția despre calificare. 

Noi așteptăm aceste meciuri polemizând dacă trebuia chemat Chițu, dacă nu cumva au fost nedreptățiți Mitriță și Ivan sau dacă merită Bîrligea selecționarea. Acestea nu sunt subiecte, ci doar polemici, alimentate de orgoliile patronilor de cluburi, total contraproductive în perspectiva celor două meciuri.

Spre Euro 2024. Dar cu cine?

Până la urmă, Edi Iordănescu are și el dreptate. Așteptăm să ducă la Campionatul European o echipă națională provenită dintr-un campionat subnutrit și bazată pe niște stranieri care vin de la Wuhan, din divizia secundă italiană sau din Peninsula Arabică.

Acum un sfert de veac și mai bine, tatăl său avea la îndemână o competiție internă la fel de subțirică (poate mai incorectă decât cea de acum, împănată cu blaturile Cooperativei), dar stranierii veneau de la Barcelona, Valencia, Tottenham, Leverkusen și așa mai departe. Când auzeam de câte un Galatasaray strâmbam din nas și ziceam că ni s-a turcit fotbalul.

Acum am aplauda în picioare o astfel de turcire, dar constatăm că Galata tocmai l-a detașat pe dragul nostru Moruțan la Ankara, pe locul 17. Ca să ne arate, probabil, că nu mai avem loc nici la clubul pe care altădată îl socoteam un compromis al nostru cu Orientul. Acum nu ne mai gândim la toate acestea, ci doar pretindem calificarea și suntem plini de speranțe. Hai, România!


Comentarii (14)
MaxiP
MaxiP  •  06 Septembrie 2023, 17:24
Postat de fibra pe 05 Septembrie 2023, 12:43

O grupa asa de abordabila nu cred ca am mai avut,dar nici jucatori si echipa mediocra nu au mai existat de mult.Necalificarea ar fi ceva incredibil.Daca nici acum,atunci niciodata.Trebuie sa luam sase puncte pentru a nu mai spera unii in rezultate obtinute de adversari favorabile noua.

Am avut grupa si mai usoara pentru Euro 2016, sa nu uitam. Ce n-am mai avut, echipa mediocra? Echipa e in crestere, e cea mai buna din 2016 incoace. Mediocra a tot fost dupa generatia Mutu-Chivu, speram sa trecem un pas mai sus.

MaxiP
MaxiP  •  05 Septembrie 2023, 20:15
Postat de sorine pe 05 Septembrie 2023, 12:00

Deci e mult mai bine cu Chitu decât cu Puscas. Bârligea este in ordine,l-as fi luat si pe Paraschiv. Avantajul românilor in fata stranierilor este ca românii joaca meci de meci,si chiar inscriu si goluri!

Hai ca ne-ai spart... Joaca meci de meci la un nivel si un ritm slab, nu-ti fac nimic in meciurile grele. Se vede asta de ani de zile, rezervele din campionate cat de cat tari stateau in primul rand mult mai bine fizic ca astia, care nu sunt obisnuiti cu meciuri de intensitate. Va pacalesc performantele interne. Cu tot respectul, stiu ca e contestat, stiu ca nu vei fi de-acord, dar Birligea (care nu e jucator de nationala) si Paraschiv nu se compara cu Puscas. Adica daca i-l aduci pe Puscas lui Sepsi acuma (Puscas care efectiv nu prinde minute la Genoa), iese golgeterul campionatului. La CFR iese cu nr dublu de goluri fata de al doilea marcator din campionat. Nu stiu daca ai vazut meciul cu Elvetia, meciul a fost schimbat de stranieri, care fusesera lasati pe banca. Cu majoritatea din Liga I, Elvetia nu stim cum nu a facut macar 4-0, dar n-a avut adversar. Au schimbat meciul in special Morutan si Mihaila, dar chiar si intrarea lui Puscas.

tiggger
tiggger  •  05 Septembrie 2023, 17:59

X2 la ambele.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează