OPINII  »  EDITORIAL

Porțile și le-au închis

Articol de - Publicat marti, 15 martie 2022 11:59 / Actualizat marti, 15 martie 2022 12:05

Un Rapid-Dinamo fără spectatori e aproape fără sens. Însă doar clubul giuleștean e vinovat de această tristă ipostază

Mutu are deja două meciuri la Rapid (culmea, ambele "acasă"), dar încă nu știe cum e să joci cu suflarea vișinie în ceafă. Dacă tribuna fierbinte îl va primi cu căldură sau cu răceală. Și cu Clinceniul, și cu Dinamo, tribunele au fost goale ca urmare a pedeapsei federale, iar clubul, probabil ca să scape mai ieftin și să nu mai închirieze ditamai șandramaua de la Arena Națională, a mutat teatrul de operațiuni la Mioveni.

Picnic galben

Acest Rapid-Dinamo, fie el și de play-out, între o echipă așa și așa și una nepermis de slabă, merita alt cadru. Și recentul meci din campionat, acel 1-1 din sezonul regulat, (cel ale cărui incidente au dus de fapt la închiderea porților), a fost slab calitativ, cel mult mediocru, însă prezența publicului pe Arena Națională a crescut cota serii, spre agreabil.

În atmosfera de picnic nocturn de la Mioveni, în fața tribunelor acelea din schele galbene, nimic n-are cum să fie agreabil, nici dacă vin acolo să joace cele mai mari echipe ale lumii, nu Rapidul și Dinamo, fiecare cu necazurile ei.

Fotbalul fără spectatori e trist, ne-am convins într-un an și ceva de pandemie, când pe stadioanele lumii au răsunat acele încurajări artificiale, difuzate de stațiile de amplificare.

Nu funcționează teoria iertării

Sigur că această închidere a porților a survenit în urma unei decizii federale firești, bazate pe fapte concrete, incriminate explicit de ROAF. Torțe, fumigene, petarde, întreruperea meciului, Rapid-Dinamo din sezonul regulat, rănirea lui Patriche.

Când se petrec astfel de lucruri, e obligatoriu să aplici sancțiuni. Teoria iertării în virtutea frumuseții spectacolului nu mai operează în astfel de situații. Dar poate că ele s-ar putea preveni.

Cu complicitatea clubului

Efectele pirotehnice, artificiile demne de un 4 Iulie american, sunt posibile pentru că în tribune se introduc fel de fel de obiecte care în mod normal n-ar trebui să treacă de porți. Aici e vina firmei de pază angajate de clubul organizator. Ca să bagi în stadion sute de kilograme de obiecte generatoare de jocuri de lumini e nevoie obligatoriu de complicitatea paznicilor, altfel din cale-afară de vigilenți atunci când vor.

Porțile și le-au închis
Așa-zisa "coregrafie" din tribune, care este, de fapt, scenografie, a dispărut demult pe marile arene ale lumii. La noi, la fel ca la alți estici, e încă titlu de fudulie. FOTO Cristi Preda

Drepturi și obligații

În mod normal, o închidere a porților pentru două etape generează Rapidului și oricărui alt club prejudicii însemnate, materiale și nu numai. Prin urmare, clubul ar trebui să impute paguba firmei de pază și să meargă până la rezilierea contractului, în care probabil că sunt stipulate drepturi și obligații clare pentru fiecare dintre părțile semnatare. 

Nu se întâmplă însă niciodată așa, se merge mai departe ca mai înainte, și se ajunge la acest gen de seri triste, cu fotbal văduvit de respirația publicului.

Se pot închide și porțile ultramoderne

Nu militează nimeni pentru golănie sau violență în tribune, dar în egală măsură e logic ca în peluză să vină altfel de oameni decât la Atheneu. E plăcut și mobilizator să fie atmosferă, iar Rapidul, club cu mulți și pătimași suporteri, are tot interesul să și-i țină mereu alături.

Dacă nu-și rezolvă însă problemele, va mai avea parte de astfel de seri triste, cu echipa plecată în bejenie la Mioveni, în fața tribunelor goale. Chiar și după mutarea pe noul stadion, problema se va pune absolut la fel.

Ce sens are să joci două meciuri acasă și altele două prin alte părți? Chiar dacă pe noul Giulești totul e ultramodern, chiar și porțile acelea noi, de mileniul trei, se pot închide și ele. 


Comentarii (6)
167856164409325
Ion Marinescu  •  16 Martie 2022, 09:49

Nu credeam ca dupa 2 ani de pandemie , de fotbal suspendat sau jucat fara spectatori , voi mai vedea meciuri dictate de federatie fara spectatori si mutate pe la cuca macaii. Fotbalul romanesc ar mai fi avut o sansa insa nu se dezminte si ramane o mizerie de care orice spectator/suporter decent ia repede distanta. Fratilor mergeti la baschet , la handbal, sunt mult mai spectaculoase, nu exista blaturi , este fair play de 1000 de ori mai mult.

van_dammage
van_dammage  •  16 Martie 2022, 09:32

Eu sunt curios cât timp va dura până când vom vedea scaune lipsă în peluză pe noul stadion Giulești. Pe Arena Națională se văd din avion zonele cu scaune lipsă. În mod normal, *** care rup scaunele ar trebui să le plătească *** Au fost situații în care am vrut neapărat să văd un meci internațional, dar nu mi-am permis să cumpăr un bilet decât la peluză. Nu mi s-a spus că voi sta în picioare, pentru că au fost *** care au rupt scaunele.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

10200848093840916
Giuliano Junc  •  15 Martie 2022, 20:05

Domnule Buzărin apropos de poza și comentariul cu care ați ilustrat articolul. vă propun o înțelegere: - luați fiecare meci din Serie A de anul ăsta - luați fiecare meci de Bundesliga din sezonul de dinaintea pandemiei (în cel actual galeriile nu participă la meciuri) Pentru fiecare meci în care vedeți o scenografie vă abțineți de la un editorial. Ce ziceți, de acord? Mă îndoiesc sincer pentru că fanii dumneavoastră s-ar putea să vă ducă dorul unpic cam multișor. p.s. sau te pomenești că nemții și italienii or fi tot estici? Eh dacă e așa, vă recomand să urmăriți cum se manifestă peluzele din Scandinavia (Suedia, Danemarca, Norvegia). S-ar putea să aveți o surpriză. Putem conveni că ăia nu-s estici, balcanici, sudici, latini etc

Vezi toate comentariile (6)
Comentează