OPINII  »  U CLUJ

Unde e „U”?

Editorial Alin Buzărin
Editorial Alin Buzărin

Articol de - Publicat marti, 25 iulie 2023 09:27 / Actualizat marti, 25 iulie 2023 09:44

„Șepcile roșii” riscă să se depersonalizeze colecționând veterani care n-au nicio legătură cu trecutul clubului și pe care îi cam chinuie prezentul. De viitor nici nu poate fi vorba. 

Am privit miriștea netunsă de la Mediaș (gazon e mult spus) cu ochii nu doar după Rapidul lui Bergodi, ci și în căutarea lui U Cluj. Tricoul acela alb-negru atrage mereu, ca și corul suporterilor. Sub Feleac, 8 titluri ale CFR-ului n-au reușit să schimbe echilibrul demografic al suporterilor, parcă tot mai mulți sunt cei cu "U".

De ce a plecat Sabău?

Ultima întâlnire vizuală cu alb-negrii fusese la finala de Cupă de la Sibiu, pierdută la penalty-uri cu Sepsi. Atunci, Neluțu Sabău privea trist în zare, pentru că știa că n-avea cum să mai rămână.

Fusese salvatorul vremelnic, de primăvară, dar probabil că în lunile petrecute pe bancă își dăduse seama ce și cum. Că pe filiera Emil Boc - Radu Constantea la echipă n-are cum să se întâmple nimic bun. Nu e nimeni prin preajmă care să se priceapă la fotbal, niciun fost jucător al lui "U" în staff-ul tehnic sau administrativ, nimeni care să fi condus măcar un club de liga a treia.

Fundașii de la Sindicate

În sezonul trecut "U" avea doi veterani, pe Chipciu, pe Nistor, uneori, însă tot mai rar, și pe Ioan Filip. Acum i-a mai adus pe bulgarul Dimitrov, pe Mitrea, pe Vătăjelu, pe Bordeianu. Pare un pluton în așteptarea retragerii, a primului talon de pensie.

Iar linia de fund, cu Miron-Mitrea în centru, duce cu gândul la Sindicatele care la noi întotdeauna ajung la putere. Neofiții conducători ai lui "U" n-au de unde să știe că jucătorii bătrâni cer salarii mari, te ajută prea puțin și, dacă pleacă, nu prea mai sunt valorificabili la 35 de ani. Dar sub Feleac s-au adunat veteranii, probabil în așteptarea înscrierii echipei în campionatul de old-boys.

Un fetiș pentru retrogradați

La fel de neinspirată a fost și alegerea antrenorului. După ceva timp de răspuns prompt la telefoane pe banca FCSB-ului, fostul fotbalist submediocru Anton Petrea a reușit, în sfârșit, s-o retrogradeze pe Chindia, pe care Emil Săndoi o salvase de vreo trei ori, numai el știe cum. Iar ca să-și dovedească priceperea, șefii lui "U" au adus și doi jucători târgovișteni, pe Popadiuc și pe D. Popa.

Unde e „U”?
Cătălin Cîrjan, în acțiune în U Cluj - Rapid // foto: Imago Images

Cu Calcan cu tot, venit de la FC Argeș, ei întregesc o tripletă care are proaspăt în minte sentimentul retrogradării. Axiomele fotbalului spun că atunci când vrei să câștigi trofee, aduci jucători care au luat trofee. Însă când aduci oameni care doar ce-au retrogradat, oare ce înseamnă că-ți propui?

Alungarea pricepuților

Păstorind echipa cea mai iubită a Clujului, Emil Boc s-a gândit, probabil, la încă un mandat de primar. S-ar putea să-l câștige, dar nu pe seama fotbalului. Ca să fie rodnic și cu "U", edilul ar fi trebuit să dea clubul pe mâna unor persoane care se pricep la asta. Nu trebuie uitat că, în ultimii ani, de la "U" a trebuit să plece, din diverse motive, oameni legați prin toate firele de istoria clubului: Dorin Goga, Giurgiu, George Florescu, Octavian Abrudan.

Ceasul rău, pisica alb-neagră

Câteva vorbe și despre epocalul autogol al lui Vătăjelu. Ex-olteanul a reușit să-și bage în poartă o minge care nu spunea nimic. A șutat cu sete, cu stângul, de parcă s-ar fi aflat la poarta cealaltă.

Când Tofan de la FC Argeș marca un autogol asemănător la Craiova (nepresat, cu o mie de alte soluții la îndemână) s-au făcut inclusiv altfel de speculații. Poate că la Vătăjelu a fost doar fatalitatea, ceasul rău, pisica... alb-neagră.

Dar la 30 de ani, după un astfel de episod nefericit, să nu fii în stare să te aduni și să ceri imediat schimbare, iar antrenorul să ți-o încuviințeze, nu e în regulă. Fotbalul e pentru luptători, pentru oameni în stare să se ridice și să meargă mai departe. z


Comentarii (48)
Clujean
Clujean  •  26 Iulie 2023, 23:58

Excellent articol ! No comments !

radoo93
radoo93  •  26 Iulie 2023, 19:43
Postat de clubman pe 26 Iulie 2023, 16:52

Te-ai trezit vorbind, dar esti cam pe dinafara...:) Ai atins penibilul absolut, asta cu platitul taxelor este antologica...:)

Pt cei de mai jos: 1) Antologic? Si cu ce e gresit? Nu au contribuit la constructia stadionului ala o groaza de oameni care tin cu CFR sau pe care ii doare in spitz de fotbal? Stadionul vostru e si din banii mei. La fel si cei 2 milioane de euro pe care vi-i da Boc anual. 2) Vom vedea ce a fi cand expira concesiunea. Pana una alta, stadionul Dr Constantin Radulescu e proprietate privata, proprietatea clubului CFR. Pe cand Cluj Arena e proprietatea consilului judetean. Deci nu e al vostru sa il dati sau nu. Iar cand Tise refuza sa il inchirieze CFR-ului, pagubeste material cetatenii judetului.

clubman
clubman  •  26 Iulie 2023, 16:52
Postat de radoo93 pe 26 Iulie 2023, 12:41

Într-adevăr am facut mișto de voi când s-a demolat Moina. Și ar fi fost fair play să vă oferim Gruia spre inchiriat în perioada aia. Cusca e binemeritata având în vedere ce istoric are galeria voastră. In fine, stii ce am facut noi CFR-istii in timp ce făceam mișto de voi și Arpi nu vă lăsa în Gruia? Plăteam taxe din care se construia un stadion nou și fain pt voi. Așa că ciocul mic. N-aveți niciun drept să blocați nimănui accesul cât timp nu vă faceți stadion din propria visterie.

Te-ai trezit vorbind, dar esti cam pe dinafara...:) Ai atins penibilul absolut, asta cu platitul taxelor este antologica...:)

Vezi toate comentariile (48)
Comentează