OPINII  »  EDITORIAL ANDREI NICULESCU

Gvardiol și Guardiola

Editorial Andrei Niculescu
Editorial Andrei Niculescu

Articol de - Publicat luni, 07 august 2023 10:39 / Actualizat luni, 07 august 2023 10:43

Probabil cel mai bun antrenor din lume, Pep începe să renunțe la estetică în favoarea rezultatului

Destul de tăcuți în această perioadă de vară, ce obișnuia să fie cu suficientă gălăgie mediatică în anii trecuți, cei de la Manchester City și-au luat porția de expunere la finalul săptămânii trecute prin aducerea unui nou fundaș central.

Transformat, dintr-o semnătură, în cel mai scump fundaș central din istorie. Ocazie cu care bietul Maguire poate răsufla ușurat, a scăpat de un stres, nu-i mai judecă nimeni erorile în raport cu banii plătiți pentru el.

Diferența de 10 milioane

Josko Gvardiol e acum lider în această ierarhie ad-hoc. City a plătit pentru croat în jur de 90 de milioane de euro (la început, cei de la Leipzig solicitau 100 de milioane), iar Pep Guardiola are acum la dispoziție un fotbalist pe care și l-a dorit aproape obsesiv.

Cineva mi-a scris sâmbătă că diferența de 10 milioane e rezultată din faza aia de la Mondial, când Messi i-a dat limbile ceasului peste cap, dar cred că e nedrept să caracterizăm un jucător în urma unei faze, mai ales una în care l-a avut pe Messi adversar.

Gvardiol și Guardiola
Gvardiol juca la Dinamo Zagreb în august 2020, când croații i-au întâlnit pe cei de la CFR. Acum Guardiola a plătit în schimbul lui o sumă fără precedent pentru un fundaș FOTO Imago

Little Pep

Mai ales unul de 21 de ani. Și uite că Guardiola n-a făcut-o și l-a adus pe cel căruia în Croația i se zicea "Little Pep", poreclă derivată din asemănarea numelor celor doi, dar și din faptul că, la începutul carierei, Josko juca mijlocaș închizător. "Little Pep" e acum sub atenta îngrijire a lui "Big Pep", ceea ce, uitându-ne la alte exemple, nu poate fi decât de bun augur.

Întrebarea de 90 de milioane

Sigur că, după ce o să ne amintim că Gvardiol a debutat în competițiile europene pe când era la Dinamo Zagreb, contra CFR-ului, la Cluj și o să ne lamentăm puțin apropo de traseele pe care le urmează fotbaliștii croați (cu sume de transfer cu tot) spre deosebire de ai noștri, o să ne punem fireasca întrebare: merită, domne', băiatul ăsta 90 de milioane?

Sigur că milioanele de antrenori de canapea, ce în mod firesc se pricep mai bine la fotbal decât Guardiola, vor zice imediat că nu. Și poate că au dreptate, dar verdictul nu poate fi în niciun caz dat astăzi, trebuie să așteptăm măcar doi ani.

De ce a fost ales

Apropo, și-l aduce aminte cineva pe John Stones în primul lui sezon la City? Guardiola a dat banii ăștia pe un fundaș central croat pentru că, în primul rând, îi are, logic, dar și pentru că a văzut ceva în el. Iar cei care, după ce și-au pus întrebarea de mai sus, s-au apucat să scotocească și să analizeze au și descoperit motivul: ușurința fantastică de a pasa direct către colegii din atac, la firul ierbii, trecând peste cele două linii din fața lui.

Exemplele luate din partidele celor de la Lepizig în Bundesliga, un campionat în care pressingul e o armă foarte utilizată, sunt suficiente. Ceea ce ne face să credem că vom vedea de foarte multe ori această secvență în meciurile lui City, cu Gvardiol pasându-i direct și precis lui Haaland.

Un back-up pentru Rodri și Stones

O resursă pe care Guardiola nu prea o avea în lot, o armă în plus înaintea unui sezon ce se anunță mult mai greu decât cel trecut, căci City va fi, mai mult decât până acum, echipa pe care toți vor dori s-o bată, indiferent cum. Să adăugăm aici că e stângaci, că poate juca și-n banda stângă și că, la o adică, poate deveni un "back-up" pentru Rodri și Stones.

Într-un fel, Guardiola duce mai departe ceea ce am observat cu toții la el în sezonul trecut. Siguranța defensivă e acum pe primul plan, iar "tiki-taka" și posesia prelungită au devenit arme complementare, semn clar al maturizării unui antrenor ce nu-și mai dorește să câștige estetic, ci doar să câștige.

Capriciul Dembele...

Că Ousmane Dembele va fi jucătorul lui PSG în sezonul viitor cred că deja știe toată lumea. Inclusiv Xavi, dezamăgit de fotbalistul francez, în care a investit multă încredere. Ceea ce i se întâmplă Barcelonei cu Dembele e cel mai bun exemplu că nu întotdeauna capriciile antrenorilor sunt și profitabile. Xavi l-a vrut neapărat pe Dembele, cu încrâncenarea unui copil ce bate din picior într-un magazin când vede o jucărie, iar asta i-a obligat pe oficialii catalani să accepte o prelungire de contract cu multe semne de întrebare.

... și dezamăgirea lui Xavi

Chiar de exclamare, aș zice, vezi clauza de 50 de milioane din care jumătate primește impresarul. Xavi are tot dreptul să fie dezamăgit, dar nu de atitudinea lui Ousmane ar trebui să fie, în fond nimeni nu poate fi condamnat că-și dorește un salariu mai mare. Ar trebui să fie dezamăgit de el însuși Xavi, pentru că a crezut că în fotbalul de azi mai e loc de sentimente.

P.S. Anecdota sfârșitului de săptămână: în vreme ce discuta cu un jucător aflat sub contract, PSG căuta să facă plângere la FIFA și UEFA pentru că Real Madrid discuta cu un jucător al său aflat sub contract.


Comentarii (3)
parpalache
parpalache  •  08 August 2023, 09:10

Dembele era irezistibil când a fost lansat de Dortmund!Dar dupa ce a plecat de la Dortmund,a fost de nerecunoscut!

parachioara5
parachioara5  •  07 August 2023, 11:41

Sanatate maestre !

VanBasten
VanBasten  •  07 August 2023, 10:52

Stie cineva de ce un jucator cu profilul si realizarile lui Octavian Popescu este cotat la 3.8M euro, in conditiile in care valoarea lui reala este de 500k?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează