OPINII  »  EDITORIAL

Neagu sau sistemul?

Editorial Cătălin Striblea
Editorial Cătălin Striblea

Articol de - Publicat luni, 18 decembrie 2023 15:16 / Actualizat luni, 18 decembrie 2023 15:44

Trebuie să dăm deoparte ceața și să vedem în primul rând unde stă interesul public dincolo de Cristina Neagu. Mai ales că ea nu a jucat decât un singur meci la Campionatul Mondial.

Are sau n-are caracter Cristina Neagu? Este sau nu cea mai bună jucătoare a lumii? Merită sau nu să fie plătită foarte bine din bani publici? 

Dacă este să sintetizezi săptămâna de după noua ratare la Campionatul Mondial de handbal, acestea sunt singurele chestiuni dezbătute public.

Convenabil pentru grupurile de interese

De fapt, singura discuție este despre Cristina Neagu. Or, asta ne arată două lucruri. Cât de mare a fost Neagu în ultimul deceniu pentru noi și cât de convenabil este pentru grupurile de interese ale handbalului românesc ca astăzi să se discute numai despre ea. Căci asta ascunde celelalte probleme din sistem, lipsa de soluții și viitorul incert.

Bani chetuiți, lipsă majoră de rezultate

Așa că trebuie să dăm deoparte ceața și să vedem în primul rând unde stă interesul public dincolo de Neagu. Mai ales că Neagu nu a jucat decât un singur meci.

În primul rând, administrația sportului românesc și a handbalului din România trebuie să fie socotită după banii investiți. 

Cheltuim teribil de mult la nivel de cluburi, am făcut o super ligă, avem jucătoare din toată lumea și o lipsă majoră de rezultate pe toate planurile. Nu performăm la cel mai înalt nivel nici la cluburi, nici la națională.

Constanți în mediocritate

România a fost în nota ei obișnuită și la acest Mondial. Adică a terminat pe locul 12, unde terminase și la edițiile anterioare. Deci nu progresăm. Și acesta este alt punct. De ce nu progresăm, dacă avem cel mai bun campionat din lume?

În al treilea rând: care este planul pe mai departe? Facem aici o ligă-spectacol? Creștem jucătoare, ce ne dorim de la acest sport în anii următori? Și cum va arăta ciclul de dezvoltare?. 

Personal, aici mi-aș fi dorit să aflu mai multe. De la liderii federației, dar și de la antrenori.

În fine, aș dori să aflu planul de comunicare al federației. Cum este posibil ca pe bani publici să nu avem reprezentanți ai echipei, cei mai importanți reprezentanți, la conferințele de presă?

Adică aș vrea un sistem funcțional și responsabil, indiferent de rezultate.

Câți români (mai) pot fi cei mai buni din lume?

Toate acestea țin de interesul public general și, în privința societății, sunt principala dezbatere. În privința interesului public particular, poate fi discutat și despre Cristina Neagu. Iată ce cred eu. 

Neagu sau sistemul?
Cristina Neagu (foto: Raed Krishan)

O sumedenie de statistici și experți arată că Neagu este una dintre cele mai bune din istorie. Va fi mereu un element subiectiv dacă este cea mai bună din istorie. 

Pentru etapa aceasta a vieții noastre și pentru cât am văzut eu la anii mei, ea este cea mai bună. Dar ce frumos este că putem avea această dezbatere despre un român! Este absolut superb și sper să mai avem ocazia în istorie să vorbim despre unul de aici, de la noi, dacă este sau nu cel mai bun din istorie.

A dat voce și curaj

Îi suntem datori? Cu siguranță trebuie să o respectăm. Performanțele, puține câte sunt, i se datorează și ei. Ne-a dat nopți de bucurie, ne-a alimentat speranțele, pe unii dintre noi i-a făcut mândri. 

Are o contribuție majoră la dezvoltarea acestui sport și, în ultimii ani, o contribuție la o schimbare a societății în ce privește atitudinea față de femei. 

De exemplu, naționala îi datorează refuzul de a lucra cu antrenori abuzivi. Și multe cluburi din România. Alături de Crina Pintea, a vorbit deschis despre abuzurile asupra jucătoarelor. Le-a dat voce și curaj.

Liderul vorbește

Trebuia să vorbească mai mult cu noi? Da, mi-ar fi plăcut, mai ales cât este sub tricolor. Lumea are nevoie și de repere. Cred că în cele mai multe momente grele a fost acolo. Ar fi trebuit să fie și acum, chiar dacă a jucat puțin. Până la urmă, este liderul.

Este plătită prea mult? Este plătită atât cât cere. Dezbaterile legate de salariul său au dus însă la o normă importantă. Nu uitați că guvernul a limitat astfel de plăți publice în sport pentru noile contracte! 

Dezbaterea aceasta este obligatoriu de purtat în fiecare comunitate. Nu vă mai lăsați primarii și decidenții sportivi să plătească fără a explica public de ce fac aceste alegeri.

Întrebați-i pe Nicușor Dan și pe Gabriela Firea!

Deci dacă e plătită prea mult, să-i întrebăm de ce pe Nicușor Dan și Gabriela Firea!

În fine, chestiunea caracterului lui Neagu. Este asta de interes public? Absolut. Publicul are dreptul să știe ce fel de oameni sunt cei din spațiul public, ce fel de modele sunt. 

Recentele informații despre ea nu pot lămuri însă acest lucru. Pentru că ele sunt frânturi de istorii neasumate de cineva și pentru care există doar un singur punct de vedere. 

În plus, oamenii sunt cu nuanțe de alb, negru și gri. Sunt convins că spuselor din articolul lui Costi Prună îi pot fi opuse o sumedenie de fapte bune.

Cât despre acel articol, meseria noastră se face respectând câteva norme. După regulile știute de mine, eu nu aș fi publicat așa ceva, dar fiecare își asumă cât poate. 

Norocul sau ghinionul acestei meserii este că ce scriem noi aici nu rămâne mai multă vreme decât emoția dată de un sportiv publicului. Contribuția lui Neagu la handbal va dăinui însă câteva decenii.


Comentarii (12)
MarinIonescu
MarinIonescu  •  19 Decembrie 2023, 00:07

Costi Pruna e de mult timp un papagal ***. *** si pe Tadici si pe altii ca el, toata clica asta care are ura pe Neagu pentru ca e o sportiva uriasa si le-a stricat niste interese. In plus *** propriile frustari fata de Neagu, pe care o ataca constant in comentariile live. Iar despre ultimul articol al lui pruna din gsp ce sa ma zic, inca un motiv pentru care gsp-ul merita sa se duca de rapa. Ce a fost si ce a ajuns acest site!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

MaxiP
MaxiP  •  18 Decembrie 2023, 19:35

In sfarsit o parere decenta. Tot respectul autorului. Da, cred ca acestea sunt intrebarile care trebuiesc puse: o analiza a jocului, a perspectivelor si a ce nu merge bine. Si bineinteles, inclusiv a ce merge bine. Eu imi mentin parerea: e o generatie in formare, lotul nu a fost rau, exista perspective, antrenorul a fost complet depasit. Cred ca era de bun simt sa nu mai fie in functia de antrenor deja. Decizii controversate, lipsa de reactie in momentele cheie, neasumarea jucarii jucatoarelor mai putin "experimentate" (care cred ca e o mare problema in sportul de echipa romanesc). Eu as incepe cu o analiza a nivelului antrenorilor din ligile romanesti. Mi se pare ca nu exista scoli de antrenorat, se ajunge in astfel de posturi din experiente si tangente minime cu handbalul, dupa care se plimba de la o echipa la alta, fara sa arate ca niste profesionisti. Si o intrebare cheie ar fi: cum a ajuns si ce il recomanda pe domnul Pera functia la echipa nationala? Fara mare experienta la nivel inalt. In momentul in care ai pretentii, nu poti veni cu solutii ieftine. Mie Pera mi s-a parut complet depasit. A pregatit bine meciul cu Serbia, a fost ridicat la statut de somitate in ale antrenoratului si de acolo a stricat tot ce se putea.

Sableur
Sableur  •  18 Decembrie 2023, 19:25

S-a vrut un articol decent și în mare măsură cred că a și fost așa. Ce enervează însă până la disperare este inflația asta de "specialiști", de a toate cunoscători, nu contează în ce, politică, geopolitică, sport, în toate sporturile!!!! De la Geambașu la Costi prună, Naum și Striblea, care mai de care mai "specialist", ba în Simona Halep, ba în Cristina Neagu, ba în David Popovici, Hagi, Nadia, Pațaichin, etc... Deci în tot! ***, așadar...măi băieței, scrieți mă mai puțin dacă se poate, și mai ales, ***...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează