OPINII  »  EDITORIAL

Când disciplina e regină

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat miercuri, 22 noiembrie 2023 00:14 / Actualizat miercuri, 22 noiembrie 2023 00:16

Naționala a câștigat meciul cu Elveția ridicând din nou la rang de artă lupta și dăruirea. Dar a fost și o victorie cu stil în fața unei echipe arogante și prea umflate

Cine spune că a așteptat febril meciul cu Elveția înseamnă că are resurse emoționale nebănuite. Eram relaxați, liniștiți. Miza exista, nu și dramatismul. Două variante din trei în fața echipei antrenate de Murat Yakin. 

Echipa înconjurată de inevitabilul festivism, vizita de lucru la Mogoșoaia a premierului, ode închinate FRF de un alt politician care întreține legenda că ar fi niscaiva eminență cenușie în anturajul naționalei. Dar naționala nu a dormit în ghete, și-a luat singură premiul.

De ce 5 schimbări

Contextul nu putea totuși să nu lase urme în subconștientul jucătorilor. Probabil că acesta a fost unul dintre motivele pentru care Edi Iordănescu a operat 5 schimbări în primul 11, trimițându-i în teren pe Marius Marin, Cicâldău, Moruțan, Alibec și Fl. Coman și lăsându-i pe bancă pe Screciu, Ianis Hagi, Răzvan Marin, Drăguș și Pușcaș. 

Oameni mai odihniți nu doar fizic, ci și psihic. La început am crezut că era un experiment pe care Edi și-l permitea chiar cu riscul pierderii partidei, dar ar fi fost contrar a tot ce știam despre el. Edi este un tip organizat, prudent. Nu fricos.

Când a început totul

După o primă repriză cuminte, asta ca să nu zicem plicticoasă, cu o echipă a Elveției care respiră ceva calitate individuală, dar care arăta o curioasă apatie pentru o echipă care trebuie să câștige, scorul arăta un 0-0 care părea în mod paradoxal mai anxios pentru ai noștri. 

Când disciplina e regină
Denis Alibec (32 de ani) a deschis scorul în minutul 50 al meciului România - Elveția, ultima din grupa I preliminară pentru Euro 2024.

Meciul propriu-zis a început la golul de 1-0 al lui Alibec, care a fructificat cu oportunism de vârf de atac o acțiune desfășurată pe traseul Coman-Stanciu-Moruțan.

Cârpaciul

Murat Yakin a încercat să își cârpească echipa încă o dată prost croită introducându-i pe Amdouni și pe Steffen. Nesigur și ezitant la jocul cu piciorul, Horațiu Moldovan se scoate la șuturile lui Amdouni și Vargas, Cicâldău ia cu două mâni și cu două picioare șansa de a putea juca, Moruțan este prezent, este tehnic, dar încearcă și execuții prea pretențioase. Pentru că toată lumea se dăruiește, afișând încrederea aceea tipică oamenilor eliberați de complexe, se văd mai puțin greșelile din apărare.

Avem resurse pentru mai bine!

A plăcut din nou atitudinea. Determinarea senină, nu încrâncenată. Plăcerea de a juca, da, chiar și asta. În lipsa artiștilor din trecut, să-i apreciem pe acești băieți care au ridicat disciplina la nivel de excelență. 

Pe această fundație turnată cu meticulozitate de Edi Iordănescu, România poate începe să arate și altceva decât forța grupului. O dată câștigată încrederea, naționala va descoperi resurse și pentru un nivel superior al fotbalului. Victoria cu această arogantă și parvenită Elveție este un stimulent ideal pentru Euro, acolo unde îmi place să cred că nu mergem să fim ciuca bătăilor.


Comentarii (10)
emil71
emil71  •  22 Noiembrie 2023, 23:28

De ce nici-un ziarist nu scrie realitatea?Toti scriu ca echipa nationala a facut istorie...Fals...La Euro am fost de multe ori...84-96-2000 si acum ce vedem in continuare...o data da ,o data nu si tot asa...deci unde exista intrarea in istorie?2004 nu-2008 da-2012 nu-2016 da-2020 nu-2024 da..deci la euro ne descurcam.Problema este la mondiale nu la euro... Alta chestiune care o vad ca pe o mare eroare este ca meciul de la cardif a fost inceputul nationalei...Atunci sa nascut nationala ...nimic mai fals...Pai in 90 in Italia cine a fost ?Madagascarul sau noi...Daca ai spune ca meciul cu danemarca 3-1 a fost momentul de nastere al generatiei de aur ar fi mai corect...Putin mai mult profesionalism domnilor ziaristi

dinamo100
dinamo100  •  22 Noiembrie 2023, 12:03

In sfarsit ai scris si tu ceva pozitiv! Vorbesti de "fundatia turnata cu meticulozitate de Edi Iordanescu", dar nu ai zis nimic bun pe parcursul "turnarii", vii acum dupa niste rezultate bune si constati ca s-a turnat o fundatie! Si inca ceva: schimbarea de 5 jucatori de la un meci la altul nu e ceva nou, E. Iordanescu a facut-o mereu, stiind foarte bine ca jucatorii romani nu se pot concentra la fel 2 meciuri consecutive la distanta de 3 zile.

parpalache
parpalache  •  22 Noiembrie 2023, 10:03

Horațiu Moldovan!Mai ales in repriza a II-a!Restul a fost doar...„daruire”!Și „atmosfera”creata de un stadion plin!

Vezi toate comentariile (10)
Comentează