OPINII  »  ROMÂNIA - ISLANDA

Exagerarea Enes Sali

Editorial Cristian Geambașu
Editorial Cristian Geambașu

Articol de - Publicat sambata, 06 noiembrie 2021 10:26 / Actualizat sambata, 06 noiembrie 2021 10:27

Săriți că dau turcii! Ba canadienii! Dar dacă nu dădea nimeni?!

Copilul mărturisește că a fost șocat când a primit convocarea la echipa națională. Lui chiar putem să îi spunem așa. La 15 ani și 8 luni, Enes Sali încă este un copil. Unul care, după un stagiu de doi ani la juniorii Barcelonei, a apucat să joace în câteva partide pentru Farul lui Gheorghe Hagi. Golul înscris în poarta Academicii Clinceni în data de 13 septembrie 2021 îl transformă în cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1 (Diviziei A). 15 ani, 6 luni și 21 de zile.

Mai puțin șocată de alegerea lui Rădoi s-a arătat lumea fotbalului românesc. O știți, aia care a făcut indigestie la regula jucătorului/jucătorilor sub 21 de ani. Tocmai de aceea pare ciudat acest val de entuziasm pe cale să înghită orice îndoială. Convocarea lui Enes Sali e aplaudată ca realegerea președintelui la un congres de partid. 

Oricare partid, toate-s la fel. Tip cu o bună înțelegere a fenomenului fotbal, om dotat și cu atât de rarul simț al umorului, Gabi Balint a spus la DigiSport ceva care m-a pus pe gânduri. „Nu cred să existe cineva în România care să nu se bucure de această convocare”. Capcana generalizărilor e atât de ademenitoare...

Exagerarea Enes Sali

Nu îmi place să contrazic oamenii la care țin. Dar cred că pe Gabi l-a luat și pe el valul crescut din spuma entuziasmului enessalicist. Teoria „Mirel și Federația l-au convocat ca să nu ne trezim că ni-l iau alții” (turcii sau canadienii) e destul de șubredă și ținea cu adevărat dacă era vorba despre vreun Ansu Fati. Născut în Guineea-Bissau, dar crescut la școala Barcelonei, talentatul Ansu Fati nu a fost promovat la naționala Roja când avea 15 ani.

Apucase să joace un număr semnificativ de meciuri în blaugrana, echipă la care debutase totuși la 17 ani, nu la 15. Noi în schimb, vorba vine „noi”, după ce ne constipăm în fața unei norme menite să creeze o breșă printre dinozaurii importați de nu contează unde, sărim în cealaltă extremă și securizăm un talent aflat încă la vârsta pubertății. Unul despre care nu avem habar cum va crește. Fotbalistic, fizic, psihic.

Poate fi interpretată și în cheie de ambiție personală a lui Rădoi chemarea la lot a lui Enes Sali? Bineînțeles, este unul dintre cadourile de despărțire pe care ni le face selecționerul. Cam cu dinți de lapte cadoul ăsta, dar ce naiba, doar ne-am obișnuit! În 2 ani de mandat, Mirel are aproape 100 de nume convocate la națională. 


Comentarii (16)
118678163542371
Dan Dumitrescu  •  09 Noiembrie 2021, 15:00

Mare e disperarea în fotbalul românesc, ajuns drojdie in clasamentele echipelor de club, că de naționale ce sa mai vorbim. Cum apare un copil mai răsărit dar înecații din presă și fac din el armăsar. E mult, mult până departe. Dacă era ceva de capul lui orice club de top are scouteri care văd mai bine. Lasati-l să dovedească la o echipă de club că are valoare și poate să-l ia apoi turcii, canadienii, sau cine o mai vrea. Să meargă la școală, să se educe și fotbalul va fi altfel, nu doar bombe de presă. Eu cred că totul este o afacere marca Hagi și atât.

ionnis
ionnis  •  09 Noiembrie 2021, 09:56

Are 1,50 m inaltime :))

dinamo100
dinamo100  •  08 Noiembrie 2021, 08:05

Convocarea lui Enes Sali e caraghioasa si inutila. Sunt sunte de copii talentati,absolut nimic nu garanteaza ca la 20 de ani acesta va fi un jucator competitiv.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează