OPINII  »  EDITORIAL

Spartacus

Articol de - Publicat joi, 06 ianuarie 2022 15:58 / Actualizat joi, 06 ianuarie 2022 16:16

Spre deosebire de personajul interpretat odinioară de Kirk Douglas, eroul nostru este un om cât se poate de bogat și de liber

La Antipozi, un om este umilit. Este ținut captiv într-un hotel modest, laolaltă cu refugiați și carantinați. Asta după ce fusese interogat timp de 9 ore de poliția de frontieră australiană. El însă nu va ceda, va lupta și își va scutura lanțurile, pentru că este reîncarnarea lui Spartacus, sclavul care a condus răscoala împotriva Imperiului Roman.

Spartacus
Novak Djokovic

Publicul lui Srdjan

În rezumat, asta aflăm de la tatăl lui Nole Djokovici, care a ținut un discurs-manifest pentru presa din Serbia. Atenție, însă! Delirul lui Srdjan Djokovici are un public numeros, mai numeros decât ne-am închipui. 

Clișeele despre colonialismul modern, despre oligarhii lacomi (tare de tot asta!), nedreptate versus dreptate, libertate contra supunere, sinceritate contra ipocrizie, inegalitate versus egalitate, ei bine, dragi tenismeni și teniswomene, toate astea găsesc ecou și sunt digerate pe nemestecate.

Cum poți loba Fiscul

Cred că domnul Djokovici tatăl este convins despre ce spune și nu joacă teatru decât puțin, doar pentru a întreține legenda despre eroica Serbie și al ei neînfricat popor. Problema dânsului și a admiratorilor felului în care a procedat fiul pentru a intra și a juca tenis în Australia este că, de fapt, Novak Djokovici este un om liber. Nu să facă orice, așa cum înțeleg unii libertatea. 

Dar Nole este liber să plece oricând acasă în Serbia. Sau, și mai acasă, la Monte Carlo, locul acela îngrozitor de pe planetă, populat numai de bogătani, dar unde, ce să vezi?, poți loba original Fiscul! Numărului unu mondial nu i se permite (încă!?) să intre pe teritoriul australian, care are legi foarte stricte referitoare la pandemie, dar asta nu înseamnă că este legat cu lanțuri.

Cum credeți că ar fi întâmpinat răsculatul?

După ce avocații lui au făcut apel, un verdict în cazul Djokovici se va lua de-abia în dimineața zilei de luni. Vom ști atunci cât de egal este tânărul jucător indian, căruia i-a fost refuzată intrarea în Australia, cu Novak Djokovici. 

Pentru frumusețea intrigii, mi s-ar părea interesant să vedem ce s-ar întâmpla dacă australienii se vor înmuia și îl vor lăsa pe Nole să joace la Melbourne. Cum credeți că va fi întâmpinat "Spartacus" pe teren? Cu ovații sau cu huiduieli? Ca un eliberator sau ca unul care a vrut să dribleze legea?

Revoluția călare pe un munte de bani

Ne-a dat temă Nole la început de an și pentru asta trebuie să îi fim recunoscători. Încă o dată, sunt destui cei care consideră că sârbul nu doar că nu a greșit, ci și că este o victimă a sistemului, a corectitudinilor politice. Și sigur că este bine să ne exersăm dreptul la opinie, mai ales că față de alte epoci mai securiste, știm că azi nu ni se întâmplă nimic, orice gogomănie triumfalistă am spune sau am scrie. 

Intervențiile incendiare ale lui Srdjan Djokovici mi se par de un ridicol absolut și de o ipocrizie, apropo de ipocrizie, cutremurătoare. Căci "Spartacus" al nostru a câștigat, pe munca și talentul lui, numai din premiile din tenis 150 de milioane de dolari.

Adăugați aici o sumă cel puțin egală obținută din contractele publicitare. O veste proastă, banii provin de la bogații și oligarhii lacomi pe care îi denunță acum tăticul. Dar ce poate fi mai frumos decât să porți revoluții imaginare călare pe un munte de dolari?


Comentarii (96)
1206754226007193
Glumetu Dan  •  16 Ianuarie 2022, 12:37

Hai, gata, zeama lunga si plictisitoare!

same
same  •  09 Ianuarie 2022, 14:54

Haida de! Djokovic umilit? Vreti sa o cred si p'asta. Asta cu zecile de milioane.. Vorba protv-ului, care mai bine-si punea la sigla - lopata "inima lui Stalin", Djokovic care a fost obisnuit cu hoteluri de lux, locuri scumpe in cariera, nu ii convine acum stabilimentul. E un moft ce face el. Eu. Eu cred ca ce pateste el acum nu e umilinta. El trebuie pur si simplu de acum umilit, ca sa vada el ce e aia. Prin orice, postari, facebook, articole, corifei. Dar Adevarul, poate si el sa minta? Nu pot sa cred asta! Sunt patetici! Au ei un interes. Auzi tu, orori, viermi. Hai ba, patetisme https://adevarul.ro/news/sport/djokovici-hotelul-ororilor-arata-viata-locul-fost-inchis-jucatorul-numarul-1-lumii-1_61d9cda65163ec427176146d/index.html Unii, fie ei si de la Adevarul mai respira, inca. Geambasu, ceva? Agasez? Stai linistit, se poate si la case mai mari. De la pupitrul prezidential un lobotomizat doreste sa agaseze pe fata cetatenii. Pur si simplu. Pentru ca poate.

same
same  •  09 Ianuarie 2022, 14:20

un ministru ***. Pe el nu-l interesa cauza, sa astepte. El voia sa-i puna bete-n roate sportivului. Fix cu 2 zile voia sa mai amane. Dl. Geambasu, reactie, ceva? si ce clisee nenorocite, patetice. Cica semet si ***, dupa ce i se raspunsese pozitiv din partea comisiilor lor medicale independente: Bai nene, stii ceva, legea e aceeasi pt toti ba. Ai auzit ma! https://www.eurosport.ro/tenis/scandalul-ia-amploare-cum-au-incercat-australienii-sa-l-sara-din-schema-pe-novak-djokovic-la-austral_sto8699567/story.shtml Andy Murray, nuante. Nu grosier. Are ceva fibra de om in el, palita ceva, se indoieste, se intreaba, gandeste, simte. Empatizeaza, nunateaza. Intr-un cuvant, OM. Nu simplu "agent" inconstient si docil al unei cvasi-dictaturi tehno-medicale, care te arunca din circuit odata ce ochiul rece detecteaza "rebutul" care nu cadreaza in schema. Murray vibreaza, respira, rezoneaza. Geambasu, ceva?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (96)
Comentează