OPINII  »  EDITORIAL

FRF nu e echidistantă! De ce Rapid, Dinamo și Craiova sunt protejate, iar Steaua suportă răzbunare?

Editorial Dan Udrea
Editorial Dan Udrea

Articol de - Publicat marti, 10 octombrie 2023 17:13 / Actualizat marti, 10 octombrie 2023 17:14

Federația a anunțat că Steaua a fost amendată cu peste 5.000 de euro pentru scandările și incidentele create de suporterii ei la meciul de la Buzău, din liga secundă. Sancțiunea e imensă, raportată la deciziile pe care Comisia de Disciplină le ia, de regulă, în astfel de situații. De fapt, nu e pentru prima dată când Steaua se află pe lista FRF în topul listei amenzilor. Cumulat în ultimul an, acest club a adunat amenzi, ATENȚIE!, de peste 50.000 de euro. Euro! Nu lei!

Niciun alt club din România, indiferent de competiția în care evoluează, nu e la acest nivel.

E echidistantă această poziție a FRF, extrem de dură în a sancționa ieșirile fanilor Stelei? A judecat la fel și alte cluburi aflate într-o situație asemămătoare? 

Sau, de fapt, e o răzbunare pe care forul condus de Răzvan Burleanu o face la adresa unor fani care au determinat FRF să plece cu echipa națională din Ghencea, după evenimentele de la amicalul cu Grecia, și care au avut mereu scandări dure anti-Federație din cauza faptului că Stelei i s-a refuzat licența de Liga 1?

Nu validez gesturile, scandările și ceea ce fac suporterii celor de la Steaua. E nevoie ca ele să fie sancționate, penalizate de Comisia de Disciplină a FRF. Nu validez, în schimb, lipsa de echidistanță a FRF în tratarea unor cazuri similare sau chiar mai grave, când în joc au fost alte echipe, dar care n-au avut parte de același tratament exigent.

FRF nu e echidistantă! De ce Rapid, Dinamo și Craiova sunt protejate, iar Steaua suportă răzbunare?

CÂTEVA EXEMPLE:

1. Derby-urile Craiova vs Craiova au semănat, în multe dintre cazuri, cu un război, nu cu un meci de fotbal. S-a ajuns până acolo încât s-au tras vreme de zeci de secunde artificii, într-un stadion care are toate locurile pe scaun sub un acoperiș. 

La un alt derby, torțele zburau prin careu, aruncate din peluză, chiar în timp ce meciul se desfășura. A luat foc iarba, dar putea, la fel de bine, să ia foc echipamentul unor jucători. Incidente cu mult mai grave decât niște scandări. Rezultatul? Amenzi, dar cu mult sub ceea ce a primit Steaua. E corect? E FRF echidistantă? Nu e corect, nu există echidistanță.

2. Chiar în acest sezon, la Dinamo - Botoșani s-a petrecut un eveniment grav. Un spectator dinamovist de la tribuna a II-a a aruncat cu un pahar direct în capul unuia dintre asistenți. Știți cât a fost amenda din partea FRF? 5.000. Lei. Nu euro! Să lovești un arbitru din tribună: 1.000 de euro. Să scandezi trivialități la adresa lui Ciolacu și a FRF: 5.000 de euro! Asta da, echidistanță!

3. Tot în acest sezon, la meciul Rapid - CFR, atacantul gazdelor Albion Rrahmani a comis niște gesturi cu tentă politică, și-a încrucișat palmele pentru a simula vulturul de pe stema Albaniei, mesajul, transmis de toți cei care recurg la acest gest, fiind: "Kosovo e Albania". 

FIFA n-a admis așa ceva și a aplicat sancțiuni de câte 10.000 de euro pentru doi elvețieni, Shaqiri și Xhaka, la Mondialul din 2018. La noi, totul s-a băgat sub preș. Observatorul n-a văzut, n-a scris, n-a semnalat. FRF nu s-a sesizat, nu există nicio procedură în desfășurare pe acest subiect. Concluzia: să afișezi mesajul "Kosovo e Serbia" e inacceptabil, dar să transmiți "Kosovo e Albania" e permis.

FRF e echidistantă? E, dar doar atunci când vrea. Când are interes, când judecă anumite cluburi sau persoane.

Când în joc e fotbalul feminin, acuzații la adresa arbitrilor sau a altor angajați de la Casa Fotbalului, FRF are imediat reacție. Se autosesizează, judecă, aplică amenzi, e intransigentă. La fel și cu Steaua și suporterii ei. 

Când însă pe masa Comisiei de Disciplină sunt analizate și alte incidente mult mai grave, judecata devine blândă și înțelegătoare. Sau, chiar mai grav, unele cazuri care ar fi trebuit analizate, exemplu Rrahmani, sunt băgate la sertar.

Acum înțeleg și gesturile stupide ale unor cluburi din Liga 1 în ultimul an. FCSB și Farul, măcar două dintre contestatarele lui Burleanu, l-au votat și ele pe acesta în fruntea FRF. 

Apoi, Poli Iași, care semnase pro eliminarea regulii U21 în vară, după ce tabelul a fost făcut public, clubul moldav a anunțat că semnase greșit și că, de fapt, el susține respectiva lege! E ca în dictatură: cine nu e cu puterea va avea de suferit. Și atunci, toți se aliniază în rândul aplaudacilor. Pentru că dacă nu o fac, sunt în pericol. 

Fanii Stelei au înjurat FRF, au huiduit naționala, iar nota de plată, a se citi răzbunare, e scumpă. E adevărat, se achită din bani publici, dar fix FRF mai lipsea să se înfrupte din bugetul de stat!


Comentarii (123)
ThomasVorbe
ThomasVorbe  •  12 Octombrie 2023, 21:21

Niciuna din faptele enumerate in acest articol ca au fost savarsite de alte cluburi nu poate fi incadrata in aceleasi prevederi ale Regulamentului disciplinar si nu pot fi sanctionate cu aceleasi amenzi. Deci nu are FRF ceva cu CSA Steaua, ci ultrasii acestui club finantat integral din bani publici neaga posibilitatea de a coexista cu cei care cred altceva decat ei.

ThomasVorbe
ThomasVorbe  •  12 Octombrie 2023, 21:17

Ce nu s-a spus in acest articol: Cuantumul mare al amenzii aplicate CSA Steaua este consecinta directa a faptului ca acest club finantat din bani publici a fost sanctionat de Comisia de disciplina, de la inceperea acestui sezon, de cinci ori consecutiv pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor in meciurilor cu Chindia Targoviste, CSM Alexandria, Concordia Chiajna, U. Cluj si Gloria Buzau (adica in meciurile cand au pierdut puncte). De fiecare data CSA Steaua a raspuns pentru faptele ultrasilor sai de a incalca de cinci ori aceeasi prevedere din Regulamentul disciplinar al FRF (art. 54 pct. 2) referitoare la afişarea inscripţiilor conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe. Amenda minima prevazuta este de 5000 lei si poate ajunge la 70000 lei ori chiar la sancționarea cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Asa spune Regulamentul disciplinar aprobat democratic de membrii FRF. Nimeni nu ar trebui sa se mire de cuantumul mare al amenzii 25312 lei, mai ales un formator de opinie, deoarece prima amenda aplicata a fost de 5000 lei, iar fiecare dintre cele urmatoare a fost majorată cu ½ față de cea aplicată anterior (7500 lei, 11250 lei, 16875 lei, 25312 lei). In cazul unei noi recidive a suporterilor, urmatoarea amenda va fi de 37968 lei. Intrebarea legitima este: ce va face MApN pentru a evita sa isi asocieze imaginea cu astfel de comportamente discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe.

Mache_mana_iute
Mache_mana_iute  •  11 Octombrie 2023, 21:24
Postat de freddy pe 11 Octombrie 2023, 20:01

Uf...jur ca m am plictisit. Într un final fiecare e libe sa creadă ce vrea și aici, sub anonimat, putem spune orice despre oricine. Cu ce ma afectează ca el crede ca am 7 conturi? Cu ce îl afectează ca eu știu sigur ca a trecut de 15-20. Putem spune/face orice dorim atâta timp cât ne dau voie ăștia de la gsp. Dacă închid forumul se duce pe apa sambetei catalin. Adrian supraviețuiește pe Libertatea. Cat îl accepta și aia. Așadar și prin urmare, declar clar și răspicat ca FCSB e continuatoarea Stelei și ca ma doare la basca de ce crede lumea mare despre mine. Caz închis. Sănătate.

Postat de freddy pe 17 Septembrie 2023, 23:21 Să fie primit! :)))) Doamne ajută. :-)))

Vezi toate comentariile (123)
Comentează