OPINII  »  EDITORIAL

Nu căutați huliganii în peluze, ei sunt în birouri!

Articol de - Publicat joi, 07 octombrie 2021 18:34 / Actualizat joi, 07 octombrie 2021 22:10

Imaginile cu oficialii FCU Craiova introducând în stadion o geantă plină cu bâte, pentru o eventuală răfuială cu cei de la CSU, arată nu doar că huliganismul nu e pe cale de dispariție în România, ci că e cultivat și întreținut chiar de oamenii care conduc echipele

Apariția în spațiul public a imaginilor filmate la intrarea în stadionul "Ion Oblemenco", înaintea derby-ului Olteniei, FCU vs CSU, reprezintă dovada cea mai clară că fotbalul românesc nu e o competiție sportivă bazată pe reguli, pe statute, legi și alte lucruri care țin de conduita morală, ci e o junglă în care își fac loc personaje rupte de orice legătură cu ceea ce înseamnă cel mai redus nivel de civilizație. 

Ofițerul de securitate al lui FCU susține că în geantă a crezut că erau o cameră TV și un trepied, dar ceva mai târziu, în loja oficialilor echipei, s-au găsit în aceeași geantă câteva bâte. Dacă geanta n-a fost adusă de păsările călătoare, atunci sigur Moș Crăciun, în pregătirile lui pentru luna decembrie, a scăpat "sacul" respectiv la stadionul din Bănie. 

Nu căutați huliganii în peluze, ei sunt în birouri!
Geanta neagră în care se aflau bâtele de baseball

Ce sunt balivernele astea?? Ofițerul de securitate al FCU Craiova să nu mai caute scuze penibile, ci să răspundă cum e posibil ca în 2021, în loja oficială a unui stadion, să fie descoperit un întreg arsenal pregătit pentru o bătaie demnă de Evul Mediu? El fiind primul care trebuia să se asigure că acele bâte n-ar avea cum să fie trecute de porțile arenei!

Ideea în sine, de a fi introdusă în stadion o geantă plină cu bâte, pleacă de la o premisă de primitivism. De oameni certați cu legea, cu ordinea de drept și, în general, cu ceea ce trebuie să arate educație și bun-simț. 

Mai departe, că introducerea bâtelor a fost făcută de cel care în acte, la clubul lui Mititelu, poartă denumirea de ofițer de securitate sau de oricine altcineva, tot cu largul concurs al oficialilor acestei echipe, nici nu mai contează. E fix același lucru și arată care e, de fapt, fața adevărată a fotbalului românesc. 

E valabil pentru cei care încă mai aveau dubii, acum, dar nu doar acum, și care au realitatea în formă pură. Cea care ne spune că huliganismul e cultivat și întreținut de oficialii cluburilor.

Nu ultrașii din peluză sunt principalii vinovați de evenimentele reprobabile de pe stadioane, ci șefii echipelor! Huliganii din peluză au fost și sunt sprijiniți din plin de huliganii din club. Chiar de la cel mai înalt nivel. Sunt multe exemple în acest sens. 

Vă aduceți aminte de intervenția în forță pe care Gigi Becali a ordonat-o în pauza unui meci acum vreo 20 de ani, în care și-a trimis bodyguarzii să-l ridice pe Jean Pavel, liderul ultrașilor, nemulțumit că nu îi era supus? 

Și l-a înlocuit cu altcineva, pe care, ulterior, l-a finanțat pentru realizarea diverselor scenografii, dar și pentru introducerea pe stadion a materialelor pirotehnice și nu numai. Ceva asemănător s-a petrecut și la Dinamo, cu Ioan Becali, care a fost primul președinte ce a încercat să se opună liderilor galeriei, cei care primeau favoruri din partea acționarilor, care îi foloseau ulterior ca masă de manevră.

Vă aduceți aminte și de introducerea în stadion a articolelor pirotehnice de către jucătorii lui Dinamo, în interiorul fularelor, pe care le-au aruncat în peluză fanilor, la un derby pe Ghencea? Huliganism certificat de club. Au trecut 10 ani de atunci, s-a întâmplat ceva? 

S-a întâmplat, da! Locul lui Borcea a fost luat de Bonetti, care, conform lui Cornel Dinu, introducea petarde și torțe în stadion, pentru a fi livrate fanilor, prin intermediul unui prieten căruia îi permitea accesul în autocarul echipei. Chiar îți stă mintea în loc, cum a reacționat și Mister!

Șefii cluburilor - unii dintre ei, evident! - sunt modele pentru huliganism și, într-o societate care oricum e dezbinată și extrem de vulnerabilă, astfel de gesturi, precum al celor din loja lui FCU, sunt luate drept exemple. Când, de fapt, sunt tot ce poate exista mai nociv și mai toxic.

România, în general, s-a civilizat extrem de puțin. România fotbalistică, în special, nu s-a civilizat nici măcar puțin. S-a îndepărtat atât de mult de lumea educată încât singura soluție pe care chiar oficialii cluburilor o văd și recurg la ea, ca o rezolvare finală, e bâta! 

Bâta e mereu concluzia! Cea care făcea diferența și stabilea ierarhiile în epocile trecute e acum cea care trebuie să rezolve neînțelegerile, frustrările, rivalitățile și polemicile din fotbalul nostru.

Degeaba am construit stadioane moderne dacă civilizația am aruncat-o la coșul de gunoi. Degeaba sunt oameni de valoare în acest sport, în frunte cu Gică Hagi, dacă primul instinct e să punem mâna pe bâtă atunci când suntem nervoși, iritați sau nemulțumiți de ceva. 

Degeaba ne-am bucurat că am văzut oamenii întorcându-se într-un număr important în tribune, mai ales în plină pandemie, dacă înseși persoanele care conduc cluburile îi însoțesc pe stadion cu o geantă plină cu bâte.

Înainte de a vedea actele reprobabile ale unor ultrași, care, din păcate, sunt și ele prezente, trebuie să amendăm huliganismul oficialilor. Dacă vrem să evoluăm, atunci e nevoie să renunțăm la dreptatea făcută cu bâta! 

În schimb, dacă vom rămâne fideli bâtei, atunci, nu peste mult timp, fotbalul va trebui jucat doar undeva în munți fiindcă peșterile și văgăunile vor fi singurele locuri care ne vor mai putea suporta. 


Comentarii (35)
lionforever
lionforever  •  09 Octombrie 2021, 22:46

Cum sa se potoleasca cand toti infractorii gen gogoașă sunt sunati si apoi lasati sa deverse lături in spatiul public? Uitați-vă ce mizerie de articol publica concurenta despre Cârțu punând mare preț si publicand elucubrațiile lui gogoașă.

kuba
kuba  •  08 Octombrie 2021, 21:04
Postat de jony_10 pe 08 Octombrie 2021, 13:54

Eu cred altceva.... Ca voi sunteți la fel ca mititelu ca deaia îl urmați nu? Aceeași gândire aceeasi prostie. Ii luați apararea acum? E la mintea cocosului asta cu camerele de filmat. Sper sa le dea pedeapsa maxima acestor infractori.

Tu esti o vuvuzea din Mogo-soaia!

kuba
kuba  •  08 Octombrie 2021, 21:03
Postat de observator_ipohondru pe 08 Octombrie 2021, 12:22

Ba neică, eu credeam ca ai ceva in zeama aia de sub caciulă. N-aveai de lucru si te-a repezit ca scatiul în prună fascinat de ideea ca ai prins hoțul. Daca tăcea, ramăneai filozof. Asa ... Prezinti vreo dovada care să sustină ceea ce ai scris? O poza cu o geanta inchisa. Ce-o fi in ea? Omul zice ca o camera de filmat. Contrazice-l tu, daca esti în stare a fi capabil. Eu te-as da în judecata pentru calomnie, cât esti tu de ziarist. Lasă Jandarmeria si Politia sa faca cercetări si vorbeste dupa. Eu cred ca tu le-ai introdus ca să ai ce scrie.

Man! : hats on the hand! Respect!

Vezi toate comentariile (35)
Comentează