OPINII  »  EDITORIAL IOANA MIHALCEA

„Băi băiatule”, ne-ai dus la EURO!

Ioana Mihalcea
Ioana Mihalcea

Articol de - Publicat sambata, 18 noiembrie 2023 23:46 / Actualizat duminica, 19 noiembrie 2023 00:30

Mult mai mulți se bucură acum de calificare decât cei care au avut încredere în România de-a lungul acestei campanii. 

N-a trecut așa mult de când jucătorii naționalei ne cereau susținere și să avem încredere în ei. Și atunci, și acum, complet justificat. 

Iar Edward Iordănescu a fost un monument de bun-simț în fața tuturor contestatarilor. Și au fost atât de mulți.

De ce n-a fost ales Boloni, de ce a venit Edi, e pus politic, e prea credincios, de ce vorbește, de ce NU vorbește, de ce ține mâna la inimă la imn, de ce nu l-a luat pe Chițu, de ce poartă palton, de ce l-a adus pe Pușcaș...

Ziua de azi ne-a explicat: de-asta! Pentru că a știut tot timpul ce face și la ce lucrează. Chiar și când nu i-a ieșit pe moment. Un personaj extrem de ambițios, care și-a făcut și singur norocul de care a beneficiat în anumite clipe în care poate l-a părăsit inspirația.

Triumful naționalei este revanșa acestui bun-simț de care vorbeam.

Mai una parola fuori posto, cum ar zice italienii. Sună mai bine la ei. Niciodată un cuvânt nelalocul lui din partea selecționerului. Nu că n-ar fi avut ocazia. Dar a preferat să intre în istorie altfel.

Pe rând, legende ale fotbalului nostru sau, dimpotrivă, oameni de fotbal total irelevanți ne-au explicat de ce nu o să avem rezultate și unde greșește antrenorul. OK, fiecare e liber să aibă părerea lui.

Cu acest zgomot de fond însă, se lucra la un grup. Se selecționau niște jucători urmăriți atent, pe criterii de fotbal - de formă de moment, dar și în ideea de a alcătui o familie. S-a construit ceva semnificativ pentru o țară care nu mai avea contact cu turneele finale de ceva timp și care nu prea mai oferea nimic notabil fotbalului în general. S-a pus suflet. Iată că și asta contează. Și a venit și rezultatul.

„România, te iubesc!”

Mi-a rămas în minte discursul gratuit agresiv al lui Gică Popescu, din luna iunie a acestui an, început cu „Băi băiatule” și terminat cu „Suntem pe un drum total greșit”. Am sperat ca naționala să-l poată contrazice pe acest final de an, mi s-ar fi părut total nedrept vreun alt scenariu. 

Și nu cred că e deloc întâmplător faptul că au dat gol George Pușcaș și Ianis Hagi. Undeva, cineva a scris cu schepsis povestea acestei calificări muncite și suferite. 

„Băi băiatule”, ne-ai dus la EURO!

Deci... Mai mult respect! România e la EURO și îl merită pe deplin.

***

„Astăzi am fost o familie. Felicit băieții, e un punct mare pentru viitorul naționalei. Când ai suflet și nimic de reproșat înseamnă că suntem pe drumul cel bun”, a spus Edi Iordănescu în iunie, după 2-2 cu Elveția.

„Nu poți să vii să spui că ești pe drumul cel bun. Trebuia să îți dea 7 Elveția. Băi băiatule, la echipa națională nu e grup. Aici sunt rezultate. Ce vorbești tu de grup, de drumul cel bun? Doamne ferește! Să ne lase cu grup, familie, rezultatele contează. Doamne ferește să fie ăsta drumul cel bun! El nu știe ce e aia echipa națională. Astea sunt cele mai proaste meciuri din istoria noastră (0-0 cu Kosovo și 2-2 cu Elveția). Suntem pe un drum total greșit. Trebuie să iasă imediat de pe drumul ăsta echipa națională”, i-a răspuns atunci, imediat, Gică Popescu.


Comentarii (27)
etagato
etagato  •  21 Noiembrie 2023, 11:48

Spre penibil aceste articole.

mogosoaia
mogosoaia  •  20 Noiembrie 2023, 15:06

Totusi, chiar e bun drumul?

Amen975ZQzamolxe
Amen975ZQzamolxe  •  19 Noiembrie 2023, 13:55

Bun articolul , stimata Doamna ... Trebuie sa "crezi" pana la capat ...

Vezi toate comentariile (27)
Comentează