OPINII  »  EDITORIAL

A sosit Argentina!

Articol de - Publicat joi, 01 decembrie 2022 14:20 / Actualizat joi, 01 decembrie 2022 17:25

Grație acestui 2-0 cu Polonia de miercuri, naționala albicelestă a câștigat grupa C a Mondialelor și va întâlni pe 3 decembrie Australia, un obstacol ceva mai ușor de trecut. După un început catastrofal cu saudiții și o repriză mediocră cu mexicanii, Messi și ceilalți i-au învins clar, la pas, pe Lewandowski et Comp.

Subliniind că, sigură pe ea, dominantă, Argentina s-a arătat într-o evidentă creștere, în progres, mă rezum la comparația următoare, menită să ilustreze superioritatea sud-americanilor: dacă în primele 45 de minute polonezii au avut 20 de pase în ultima treime, „pumele” au reușit în același interval 147! De unde, logică, o posesie argentiniană, pe ansamblul confruntării, de 74%!

Totuși, elevii lui Scaloni nu au reușit să schimbe tabela până la pauză din pricină că portarul Szczesny a intervenit providențial în câteva rânduri. Miraculos. Între altele, i-a parat lui Messi o lovitură de la 11 metri. Una acordată, la 0-0, de arbitrul olandez Makkelie după consultarea VAR, dar zgomotos și justificat contestată de polonezi. 

De pildă, expert la Sky Sport, fostul internațional englez și star al lui Liverpool, Jamie Carragher, a caracterizat decizia „centralului” ca fiind „o glumă proastă, jenantă”.

Punctul forte al învingătorilor l-a reprezentat linia de mijloc, harnică, inspirată. Formată din De Paul, E. Fernandez și Mac Allister, lângă care a coborât des și J. Alvarez, ea a fluidizat acțiunile. Le-a conferit consistență, ordine și ritm. Ca atare, cotidianul Clarin din Buenos Aires i-a pus lui Enzo Fernandez, pe merit, nota 9. Deși golurile le-au marcat Mac Allister și J. Alvarez.

Messi n-a prins ziua cea mai fericită. Nici n-a înscris, nici n-a contribuit la goluri, ba a și irosit un penalty. Dacă regula era, de-a dreptul axiomă, ca el să salveze echipa, rolurile s-au inversat miercuri și echipa l-a salvat pe el. I-a transmis încredere și energie. „Puricele” a avut însă calitatea de a nu se fi ascuns de joc, postură din care a și împărțit, specialitatea casei, câteva pase de manual.

A sosit Argentina!
Lionel Messi, înconjurat de polonezi (foto: Guliver/Getty Images)

Meciul de sâmbătă cu Australia va fi, au calculat statisticienii, al 1.000-lea pentru Messi ca profesionist, de aceea se presupune că sărbătoritul se va strădui să onoreze momentul printr-o prestație deosebită. Oricum, să reținem că, în loc să-l fluiere pentru ratarea loviturii de la 11 metri, conaționalii săi aflați în tribunele de la Doha s-au ridicat în picioare și au scandat în cor „Messi, Messi!”. Oare se va întâmpla și la noi vreodată o asemenea „minune”?!

În rest, presa de pretutindeni a sesizat și a lăudat noua față a selecționatei albiceleste. Salutând că „A îmbrăcat haine de gală”, A Bola a numit-o la Lisabona „Argentina de lux”, în vreme ce O Globo a constatat, la Rio, că „Deși cu o oarecare întârziere, în sfârșit, acea Argentina cotată printre favorite a sosit în Qatar! Fie binevenită!”.

Remarcă, nu-i așa?, plină de optimism. Unul pe care băieții lui Scaloni ar trebui să-l confirme, alimentând speranțele celor care văd Argentina măcar în finală cu Portugalia ori Franța. Unii chiar încoronată campioana lumii. S-ar repeta astfel istoria din 1978 și 1986, dar e drum lung până acolo. Și greu.


Comentarii (11)
itu52
itu52  •  01 Decembrie 2022, 21:44

„A sosit Argentina!” A sosit în gara fotbalui mare. Să sperăm că năstrușnicul nostru acar(Păun) nu o trage pe linie moartă și-o pune în vârful penițelor otrăvite de la GSP. Messi va deveni miesilă, iar biata echipă o amărâtă de cotoroanță ce a uitat să cumpere fixodent. GSP exemplifică cel mai bine complicata teorie a relativității.

Dan1263
Dan1263  •  01 Decembrie 2022, 20:06

Stimate domnule Ioanițoaia, Duminică, 27 noiembrie, Gazetă a organizat un concurs cu ocazia meciului Spania - Germania. Unde putem afla care au fost câștigătorii? Mulțumesc anticipat!

Macondo
Macondo  •  01 Decembrie 2022, 19:50

Argentina s-a deblocat psihic, pe când Polonia a arătat ca o echipa copleșită de emoții. Vorba lui Viorel Moldovan: echipele mari reușesc sa gestioneze momentele critice pe când cele mici clachează dupa ce au început bine cu victorii din calitate de outsider. Argentina poate fi considerata uneori ca o Germanie a Americii de Sud. Dacă joacă prost poate ajunge în finala( vezi 1990). Daca joacă bine castiga (1978,1986). Uneori este o umbra și nu trece de grupe sau e eliminată în optimi. ( de noi în 1994).

Vezi toate comentariile (11)
Comentează