OPINII  »  EDITORIAL

Bătaie de joc

Articol de - Publicat duminica, 06 martie 2022 15:02 / Actualizat duminica, 06 martie 2022 15:02

Mi-am propus să nu mai scriu o vreme despre prestațiile arbitrului Andrei Chivulete tocmai pentru ca lumea, inclusiv cel în cauză, să n-aibă impresia că-i port pică lui AC. Că am ceva de împărțit cu el. 

Ca atare, n-am comentat erorile comise de acesta în mai multe ocazii și nici n-aș fi revenit asupra lor, fie și în viteză, dacă respectivul „central” n-ar fi stricat și duelul de sâmbătă dintre UTA și CS Mioveni. Pe care, scuzați expresia, l-a făcut varză. Harcea-parcea.

Văzându-l pe Chivulete cum o ia iarăși pe arătură, mi-am adus aminte de gafele lui din întâlnirile Chindia-Rapid (etapa 16), Universitatea Craiova - UTA (20) și FCSB - Chindia (26), ca să mă refer numai la unele recente.

La Chindia-Rapid, de pildă, a eliminat în minutul 45+2 un al doilea târgoviștean, pe Căpușă, pentru că a interpretat aiurea un simplu fault de joc, ba și petrecut la mijlocul terenului! Nu i-a ajuns, drept pentru care n-a sesizat că, în penultimul minut, Săpunaru a deviat balonul către Marzouk, iar marocanul a adus egalarea dintr-un ofsaid de-un metru! 

Veți zice că era în sarcina asistentului să semnalizeze. De acord, numai că arbitrul de centru era mai bine plasat, cu fața și aproape de fază, încât n-avea nevoie să se uite la tușă. Din păcate, AC a viciat rezultatul.

La fel cum l-a eliminat gratuit pe Hora de la UTA pe „Oblemenco”, a încurcat borcanele și la FCSB - Chindia, meci întors de vicecampioană la 3-2 de la 0-2, când i-a anulat un gol lui Ianis Stoica pentru henț, deși tânărul atacant bucureștean jucase balonul cu umărul.

Sâmbătă însă, repet, Chivulete s-a întrecut pe sine, misiune foarte dificilă. La UTA - CS Mioveni, el a greșit toate deciziile importante, nu i-a scăpat niciuna!

Bătaie de joc
Andrei Chivulete FOTO: Imago

Cronologic, a dictat un 11 metri pentru Mioveni (minutul 20) după o intervenție neregulamentară asupra lui Sanoh, care avusese însă loc în afara careului. A inventat apoi (40) un 11 metri și pentru UTA, interpretând ca henț faza în care, într-adevăr, mingea l-a lovit în braț pe Tomczyk, atât că polonezul ținuse mâna într-o poziție firească și nu-și mărise suprafața corpului.

AC își va continua recitalul și prin aceea că le-a refuzat ambelor formații câte un penalty! Dacă le-a dat, de ce să nu le și ia?! Portarul Iacob l-a bruscat pe Balaur (42), iar Oancea l-a faultat pe Otele în careul celălalt (46), dar „centralul" n-a băgat de seamă ori n-a vrut să bage.

Și totuși, într-un moment în care Mihai Stoica a reclamat că la FCSB - Chindia „M-a înjurat de m-a rupt” și nu s-a sfiit să declare despre Chivulete că „E o bătaie de joc la adresa arbitrajului românesc”, fiți convinși că acesta nu va avea probleme. Va fi delegat mai departe cu aceeași suspectă frecvență, deși logic ar fi, pe deplin justificat, să plătească pentru avalanșa asta de gafe. Tras pe dreapta, lăsat să reflecteze.

Nu se va întâmpla așa deoarece, consecință a politicii Comisiei Centrale, condusă de la Salonic prin fax, telefon și email de Vassaras, nu prea are cine-l înlocui pe AC. Nu vine din urmă nimeni de calitate. E pustiu, suflă vântul.

Cu excepțiile numite Hațegan și Kovacs, de inclus aici și Feșnic, arbitrajul nostru, ca întreg fotbalul tricolor, e în suferință. În criză de valori și de perspective, ceea ce nu-i îngrijorează însă nici pe șefii FRF, nici pe cei ai LPF. Viața merge înainte, iar la vară va fi cald, nu?


Comentarii (14)
andreif
andreif  •  07 Martie 2022, 17:20
Postat de jean_gabin pe 07 Martie 2022, 15:25

Nimeni nu o sa ii ceara unui fecesebist andreiif gen sa fie obiectiv. Dar ar trebui sa isi aduca aminte ca arbitrul Andrei Chivulete a stricat cel putin doua meciuri din trei si a fost promovat pe Lista FIFA de grecul Kiros Vassaras colaboratorul tatalui sau.

Obiectiv se numeste cand faci caz de cate doua greseli de arbitraj pentru fiecare echipa dar sa inchizi ochii la 3 greseli mari de arbitraj toate impotriva unei echipe si mai ales cand ai cerut indulcenta pentru arbitrul care a facut 7 greseli mari de arbitraj toate impotriva unei echipe cu jucatori ajundi in spital ,unul putand sa ramana cu sechele pe viata...Cojocaru a mai gresit si el tot impotriva aceleiasi echipe cand nu a dat rosu clar si penalty la un meci cu Rotaru Craiova....Acelasi Cojocaru nu a dat rosu si penalty pentru Craiova Mititelu la meciul cu Dinamo...

jean_gabin
jean_gabin  •  07 Martie 2022, 15:25

Nimeni nu o sa ii ceara unui fecesebist andreiif gen sa fie obiectiv. Dar ar trebui sa isi aduca aminte ca arbitrul Andrei Chivulete a stricat cel putin doua meciuri din trei si a fost promovat pe Lista FIFA de grecul Kiros Vassaras colaboratorul tatalui sau.

andreif
andreif  •  07 Martie 2022, 10:56

Acest jurnalist ne spune ca un arbitru care comite 4 greseli mari de arbitraj impartite egal intre echipele arbitrate ar trebui oprit de la delegari.Aseara am asistat cum un alt arbitru a facut 3 greseli mari indreptate toate impotriva unei singure echipe!!!Sigur nimeni din presa nu o sa ceara ca acest arbitru sa fie oprit de la delegari!La o faza mai grava decat pentru ce a facut Filip si a luat rosu arbitrul aseara nici nu a oprit meciul!!!!Desigur,nu am asteptari de la jurnalistul care a putut sa ceara clementa pentru un arbitru care a gresit de 7 ori grav impotriva aceleiasi echipe intr un singur meci cu jucatori ajunsi la spital!!!Spune si asta ceva despre fotbalul romanesc!Si despre presa sportiva!Sau nesportiva?

Vezi toate comentariile (14)
Comentează