OPINII  »  EDITORIAL

Cu nasul pe sus!

Articol de - Publicat vineri, 01 octombrie 2021 15:11 / Actualizat vineri, 01 octombrie 2021 17:18

Obișnuit să tragă spuza pe turta lui, Dan Petrescu a comentat cu obiectivitate acest 1-1 cu Randers. A spus „Trebuie să ne mulțumim cu un punct. Puteam să câștigăm, dar și să pierdem... Cred că echipa s-a bătut foarte bine în repriza a doua” și e cazul să fim de acord. Așa au stat lucrurile.

Totuși, întrucât CFR era apreciată la o valoare de 3 ori mai mare decât Randers, ea pornea favorită în disputa cu o adversară ce n-a obținut titlul de campioană în Danemarca niciodată. Cu atât mai favorită, pot zice astfel?, cu cât juca pe teren propriu și în prezența fanilor săi. Neașteptat de puțini însă, circa 4.000, chiar și în condiții de pandemie. Având în vedere aspectele de mai sus, egalul de joi mai degrabă ne-a dezamăgit.

Pe de altă parte, amintind dificultățile de lot cu care s-a confruntat CFR, Camora suspendat, Omrani accidentat, Debeljuh și Alibec incomplet restabiliți etc, punctul cu Randers nu-i de lepădat. Deși el fixează formația din Gruia pe ultimul loc în grupă. Cum Randers e socotită cea mai slabă din seria de 4 și cum pentru CFR urmează „dubla” cu liderul Alkmaar, șansele garniturii clujene de a se califica, merg primele două, s-au subțiat serios.

Ne convine ori nu, trebuie să admitem că multipla campioană a României nu reușește să mai repete isprăvile de altădată. Istoricul succes cu 2-1 de la Roma din 2008 ori cel, fie și conjunctural, de la Manchester din 2012, 1-0 cu Utd. CFR se chinuie și când întâlnește adversari mediocri, nu foarte puternici. Se căznește, suferă.

Cu nasul pe sus!
Dan Petrescu (foto: Imago)

Nu-i însă singura, toate echipele noastre se găsesc în această tristă situație. Sunt eliminate din competițiile continentale inclusiv când au cote superioare. Nu mai câștigă nici duelurile în care n-ar trebui, teoretic, să treacă prin emoții, să trăiască deziluzii. Cu adversari obscuri, anonimi, din Georgia, Armenia, Luxemburg etc.

Străinii mai fac câte o minune. Mai rup gura târgului, Apoel Nicosia învinge pe Lyon, BATE Borisov pe însăși Bayern, Sheriff Tiraspol pe Real Madrid, cu 13 trofee de Liga (Cupa) Campionilor în vitrină, chiar la ea acasă, numai noi nu! Performanțe nu mai avem, nici măcar la națională, dar avem pretenții și tare ne mai place să umblăm cu nasul pe sus! Cine mai e ca noi?!

La cât suntem de mândri, nu doar în fotbal, imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat, ce iureș ar fi ieșit, dacă luxemburghezul Sebastien Thill, autorul golului prin care Sheriff a câștigat pe „Bernabeu”, ar fi ajuns în România, ce caterincă ar fi declanșat venirea lui. Ce furtună de ironii, ce val de miștouri ar fi stârnit aducerea în Liga 1 a unui mijlocaș care, înainte de Tiraspol, a jucat sezoane întregi în țara lui la Progres Niederkorn, echipa unei localități cu 7.272 de locuitori!

Niște, îmi cer scuze, neica-nimeni pot, totuși, Republica Moldova ocupă locul 180 (din 210) în clasamentul FIFA Coca-Cola pe septembrie, numai noi nu putem. În schimb, ne mințim singuri și suntem fuduli. De regulă, râdem de alții când ar trebui să râdem de noi. Adesea cu gura până la urechi.


Comentarii (24)
189254898748309
Claude SH  •  03 Octombrie 2021, 01:16
Postat de dodo001 pe 02 Octombrie 2021, 10:36

CFR nu mai are jucatorii de altadata de aceea ne chinuim si cu echipele asa zis mediocre. Randers nu e mediocra va spun eu, probabil aceasta echipa ia campionatul lejer in Romania. Dar sa revenim la comparatii intre echipele din 2008 si 2012 si cea de acum. Atunci se cumparau jucatori, CFR platea 2,2 milioane dolari pe Fabbiani, 1,5 milioane euro pe Alvaro Perreira, acum abia daca se platesc cateva sute de mii de euro pe un jucator. Se aduc doar liberi de contract. Pai atunci putem avea pretentii calitative? Victoriile cu Roma, Manchester, Basel, Braga nu au venit intamplator. Atunci existau jucatori care aveau șut, aveau viteza de executie, experienta unor meciuri, nu se crispau cand jucau cu niste jucatori de la echipe experimentate cu competitiile europene. Nu uitati ca Manchester era vicecampioana Europei, iar Braga, finalista Europa League, Roma atingea an de an primavara Champions League. Nu erau echipe de duzina. Acum si acel 3-2 incasat pe Allianz Arena cu Bayern in grupa de Champions League mi se pare frumos chiar daca Bayern a punctat prin doua autogoluri ale lui Cadu si Panin. Ei...putem discuta mult despre CFR

Daaaaa! Frumos meci cel dintre Bayern München și CFR Cluj. Mare ghinion pentru antrenorul Sorin Cârțu, teoretic chiar puteau castiga dacă intrau cele doua bare.

itu52
itu52  •  02 Octombrie 2021, 22:32

Just, cu nasul pe sus. De ce? Pentru că la câte paie ni s-au tras prin nas, nu-l mai putem ține în poziții decente. Rătăcim prin bălăriile presarilor și oftăm după generațiile de aur, atât în fotbal cât și în presa sportivă. Privești și te crucești, citești și te închini. Ciudată libertate, cel puțin teoretic.

jean_gabin
jean_gabin  •  02 Octombrie 2021, 16:50

Bravo Alibece, cresterea calitatii a jurnalismului ai? Inapoi la clasa 3, uite cine s-a gasit sa dea lectii.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează