OPINII  »  EDITORIAL

Rădoi nu e Chivu!

Articol de - Publicat vineri, 02 iulie 2021 13:54 / Actualizat vineri, 02 iulie 2021 19:26

Pe 30 iunie, Internazionale Milano, campioana Italiei, a anunțat promovarea lui Cristi Chivu ("fundaș tare ca stânca și cu o tehnică impecabilă") ca antrenor al formației de tineret. Așa-zisa Primavera, care nu-i de neglijat deoarece e evaluată la 6,5 milioane de euro. Pe banca ei a stat, între alții, Andrea Stramaccioni, "principal" la Inter în 2012-2013. 

Scriind despre numirea lui Chivu, "Un exemplu de curaj, de luptă și de sacrificiu", site-ul clubului milanez, inter.it, a ținut să precizeze că noul tehnician al Primaverei se numără printre "eroii care au reușit tripla istorică în 2010". Când Inter n-a cucerit însă doar lo scudetto, Cupa Italiei și Supercupa, ci și UEFA Champions League și FIFA Club World Cup. Atât, că mai mult nu se putea. 

Același site adăuga că ex-căpitanul "tricolorilor" a urcat după ce a obținut, în octombrie 2020, licența PRO, absolvind la Coverciano într-o promoție cu Pirlo, Luca Toni sau Thiago Motta. Dar și după ce-a pregătit, din 2018 încoace, echipele nerazzurre de 14, 17 și 18 ani. Pe ultima a calificat-o în 2020 în semifinalele campionatului, cedând în fața viitoarei laureate, Genoa. 

Rădoi nu e Chivu!

Clar că lui Chivu, în ciuda celor 13 trofee câștigate în tricoul lui Inter și a 75 de prezențe în naționala României, a cărei banderolă a purtat-o de 50 de ori, nu i-a căzut rangul și a acceptat să lucreze cu copiii și juniorii. 

Modest, fără să se afișeze cu mașini bengoase sau tatuaje țipătoare, CC a luat lucrurile în serios, metodic. Convins că, pentru a deveni antrenor de top, trebuie să pornească de jos. Să capete experiență în timp, pas cu pas. Nu să se mintă că le știe el pe toate și că, fiind celebrul Cristi Chivu, poate sări treptele. Arde etapele. 

De spus că în iarna lui 2020, el a primit, conform lui Ioan Becali, o ofertă tentantă din partea "unui club important din România". A refuzat-o însă ferm, argumentând că e prea devreme. Că mai are de învățat, de acumulat. 

O atitudine pe care iubitorii fotbalului nostru au găsit de cuviință s-o remarce și s-o laude pe GSP.RO. Unde i-au urat lui Chivu mult succes cu Inter Primavera. Folosindu-se de prilej, unii dintre fani nu s-au abținut să-l ironizeze pe Mirel Rădoi, să-l critice pe actualul selecționer că n-a avut luciditatea și răbdarea lui Cristi Chivu. Măsura și înțelepciunea acestuia. 

Deși apropiați ca vârstă, Cristi e cu 6 luni mai mare, cei doi au gândit și au abordat antrenoratul de pe poziții diferite. Chiar opuse, antagonice. Ca atare, în 2018, când Chivu a început munca la Inter 14, Rădoi n-a ezitat să preia naționala U21 și, un an mai târziu, în noiembrie 2019, prima reprezentativă. 

Ce experiență de antrenor îl recomanda în acel moment? Practic, niciuna! Venea după 6 luni și doar 29 de meciuri la FCSB, dintre care 12 victorii și 9 eșecuri. S-a confirmat în cazul său că graba strică treaba. Dar nu le-a păsat nici lui și nici celor, în frunte cu Burleanu, care l-au împins de la spate și l-au încurajat. Pe unul care n-avea licență PRO și nici diplomă de bacalaureat la instalare! 

Cum priceperea și inspirația lui Rădoi s-au exprimat prin ratarea tuturor obiectivelor, nu mai insist. Din păcate, Rădoi nu e Chivu. Și nici nu va fi vreodată.


Comentarii (32)
dragan
dragan  •  04 Iulie 2021, 01:12

1. Cristiano Ronaldo a renuntat la scoala- la orice forma de scoala- in clasa a sasea! gimnaziala! prin urmare CR7 poate da sfaturi doar in probleme care tin de fotbal si, eventual, *** mai mult sau mai putin consumate! cit priveste mojicia lui economica-aia cu apa plata-n-are nicio legatura cu alcoolul, gelatul portughez avind ceva de impartit, asa si acolo, doar cu cei de la Coca-Cola! capisci? de fapt, autocaracterizarea lui spune totul, Cristiano afirmind: am facut 4 copii cu 3 femei! probabil, ***!(n.m) 2. ce legatura este intre sfertodocti si profesorii pensionari? inainte de a scrie o fraza, o ginditi? incep sa cred ca atunci cind am spus ca scrieti bazaconii, am fost prea darnic! 3. dubluv? dubluv si ce? faptul ca nu intelegeti normalitatea e un semn care ar trebui sa va puna pe ginduri! Cristi Chivu e un om normal- probabil, asta e si motivul pentru care a plecat, definitiv, din tara! si nu, nici Cristi, nici eu si nici ziaristul de care va povesteam, nu consumam droguri! e vorba de educatie-stim, toti trei, sa traim frumos si fara ele!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

reteleanu
reteleanu  •  03 Iulie 2021, 23:42
Postat de dragan pe 03 Iulie 2021, 11:00

de obicei scrieti bazaconii domnule reteleanu, dar asta- cu bacul ca rautacism- e deja o girafa morometiana! sfatul meu? luati o pauza si vorbiti cu primul alter ego care (simtiti ca) va da tircoale- poate el va va intelege! pina atunci, notati: Ricardo Izecson dos Santos Leite! l-am vazut jucind fotbal! Balon de Aur la timpul lui si- in 2007- declarat cel mai bun jucator din lume! Ricardo scrie poezii si la 20 de ani- dupa o fractura de coloana vertebrala- a vrut sa devina pastor evanghelic! la sase ani vorbea 4 limbi straine si avea acasa, in biblioteca parintilor lui (arhitecti), mai multe carti decit veti reusi d-voastra sa numarati intr-o viata de om! Ricardo- si sint multi ca el- n-a jucat fotbal de foame! pentru mine- fost elev al unui liceu cu profil sportiv- e de neinteles usurinta cu care impartiti lumea in oameni cu bacalaureat si fara- recte sportivi si profesori universitari! stiu un bun fotbalist roman care e indragostit de capitala Estoniei si care a mers sa vada, odata, izvoarele Eufratului! din Rusia, mi-a adus un volum de poezii scrise de (favoritul) meu Esenin si l-am invidiat pentru faptul ca volumul pentru mine era in limba engleza iar cel citit de el in rusa- faptul ca a jucat fotbal acolo i-a fost un bun sfatuitor! nu stiu daca ati luat bacul, domnule reteleanu, dar sint sigur ca habar n-aveti care e capitala Estoniei, de unde izvoraste Eufratul si cine a fost Serghei Esenin! e in regula- nu toti putem ajunge buni-inclusiv, buni fotbalisti!

un singur cuvant (pentru un sfertodoct ca tine, probabil profesor pensionar): "AGUA!" ce recomanda cristiano indragostitilor de alcool.

dubluv
dubluv  •  03 Iulie 2021, 21:15
Postat de dragan pe 03 Iulie 2021, 11:30

p.s. Cristi Chivu? am baut impreuna, odata, o cafea pe terasa unui restaurant! intimplator! un prieten, ziarist, ii lua un interviu si- la plecare- Cristi a vrut sa plateasca consumatia! trei cafele! i-am spus, rizind, ca eu in locul lui ceream ziarului respectiv bani seriosi pentru respectivul interviu si ca- daca tot si-a uitat prietenul meu portofelul acasa- platesc eu cafelele! a zimbit, a spus multumesc si ne-am strins, cordial, mina! desi putea, atunci si acolo, sa cumpere nu numai restaurantul ci si blocul din spatele lui, Cristi n-a lasat niciun moment senzatia ca si-ar dori asta! a plecat cum a venit- cu masina surorii lui: o second-hand nemteasca de vreo 4-5 mii de euro! n-a demarat in tromba!

Drogurile nu sunt bune.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează