OPINII  »  OPINIE

Partizanii lui Putin

Articol de - Publicat duminica, 06 martie 2022 12:17 / Actualizat duminica, 06 martie 2022 12:42

De ce sunt interziși sportivii ruși? Pentru că și ei sunt vinovați de acest război, de distrugerea Ucrainei. În frunte cu hocheistul care a creat „PutinTeam”

În ultimele zile, am auzit mulți oameni, apropiați sau nu, plângându-se că sportivii ruși, și nu numai sportivii, au fost interziși pe scena internațională. „Ce legătură are sportul cu politica? Dar muzica? Dar artele?”. 

O încercare de a opri barbaria 

De ce au fost blocați? Pentru că, dacă nu ne putem implica direct, de teama unui război generalizat, lăsându-i pe ucraineni să se apere singuri (Putin știa că nimeni nu-l va împiedica efectiv), anularea mondială a Rusiei este o încercare de a-l face pe dictatorul de la Kremlin să oprească distrugerea unei țări în barbaria sa anexionistă. 

Oleksandr Zinchenko, ucraineanul de la Manchester City, explica: „De ce insistăm pentru sancțiuni în fotbal împotriva Rusiei? Chiar credeți că vrem să vă privăm pe voi, jucătorii ruși, de șansa de a vă împlini pasiunea? Nu! Însă folosim toate metodele pentru a opri țara agresoare în ambițiile ei invadatoare. 

Trebuie pedepsită în toate domeniile societății sale. Vom bate la ușă pentru sancțiuni cu și mai mare agresivitate decât o aveți voi trecând granițele noastre înarmați. Stoparea ocupării țării noastre e singurul țel”. 

Nu e doar atât. Pentru că sportivii ruși, nu toți, dar mulți, sunt și ei vinovați de acest război. L-au sprijinit ani la rând pe Putin, deși cunoșteau prea bine regimul. Exemplul lui Aleksandr Ovechkin este cel mai concludent.

Uniți în sprijinirea ororii

Unul dintre marii hocheiști moscoviți, în vârstă de 36 de ani, 17 petrecuți în America în punctul său de comandă, o legendă în NHL și la Washington Capitals, a creat „PutinTeam” în noiembrie 2017, cu șase luni înaintea alegerilor prezidențiale (o mascaradă, candidatura lui Alexei Navalny fiind respinsă a doua zi). O „echipă” de personalități ruse, sportivi, actori, muzicieni, în spatele dictatorului. 

Partizanii lui Putin
Aleksandr Ovechkin și Vladimir Putin, la o întâlnire pe 8 august 2017, la Sochi. Foarte apropiați FOTO: Imago

Printre susținători, atleta campioană olimpică Yelena Isinbayeva, cântărețul Nikolai Rastorguyev, marele maestru la șah Sergey Karjakin (născut la Simferopol, în Crimeea, a renunțat în 2009 la cetățenia ucraineană pentru cea rusă, afirmând că el se simte rus și este rus), Yevgeny Plushenko, aur olimpic la patinaj artistic, și Yevgeny Malkin, tot din NHL, la fel ca Ovechkin, dar la Pittsburgh Penguins. „Ne unim pentru o Rusie puternică” era motto-ul campaniei.

Tot cu dictatorul pe Instagram 

Față de ei, Putin a fost mereu generos, copleșindu-i cu multe cadouri și acoperindu-i în bani. Lui Ovechkin i-a trimis și dar de nuntă, în 2016. Față de cei care-l contestau, a fost generos doar cu pedepsele: arestări, bastoane pe spate, răni, amenzi și închisoare. Sau cu Noviciok. Cadoul otrăvit. 

După invadarea Ucrainei, Ovechkin a zis „Vă rog, fără război”, dar nu l-a criticat nicio clipă pe Putin. Din contră: „Este președintele meu și știți că eu nu fac politică”. În februarie-martie 2022, acest „eu nu fac politică” nu-i absolvă de vină pe sportivii ruși, mai ales pe cei care au fost partizanii regimului. Pentru că „tăcerea este crimă", cum spune Zinchenko. 

Acum, după 11 zile de asediu, Ovechkin încă e unul dintre fanaticii fideli. Pagina sa de Instagram se deschide cu poza lui alături de Putin. Hocheistul decorat și semnul victoriei. Victoria Ororii.

PS: Pep Guardiola, managerul lui Zinchenko la City, e trist, dezamăgit: „NATO și Uniunea Europeană au eșuat total”. 

Garry Kasparov, simbolul șahului, e furios în mesajul său către lume: "Trăim un genocid! Sunteţi dispuşi doar să priviţi? Sunteți gata să acceptați că sute de mii de ucraineni vor muri?". 

De două decenii, marii șefi de stat ai planetei l-au acceptat pe Putin. I-au strâns mâna. Au râs cu el. Și ei sunt vinovați de ce se întâmplă acum în Ucraina. Acțiunea lor ar putea veni prea târziu pentru salvarea Ucrainei.


Comentarii (16)
matei007
matei007  •  07 Martie 2022, 16:04

La cum s-a purtat Ucraina cu minoritatile ar trebui sa fim mai rezervati fata de "eroul momentului". Foarte bun editorialul lui TRU. Acesta este scris de dragul de a fincorect politic, pare ca nici autorul nu crede ce a scris.

162604815642692
Nelu Ghencea  •  07 Martie 2022, 14:48

Cand "USA" , in 1991 a distrus Yugoslavia , Romania s-a ascuns ca "potarnichile" ... Cine este "USA" ?! .... Sarpele din Biblie ...

162604815642692
Nelu Ghencea  •  07 Martie 2022, 14:40

Davai Putin ...

Vezi toate comentariile (16)
Comentează