OPINII  »  EDITORIAL

Baschetul retrogradează, fotbalul rezistă. Anomalia CSA Steaua

Articol de - Publicat vineri, 12 mai 2023 12:06 / Actualizat vineri, 12 mai 2023 16:33

L-au pierdut pe David Popovici, plecat la Dinamo. Au o echipă de fotbal care a păpat peste cinci milioane de euro din banul public în ultimii ani și care zace, precum un exponat prăfuit, în Liga a 2-a. Ba mai și strică play-off-ul. 

Acum au reușit, prin același management strălucit, să retrogradeze formația de baschet, cea care în 2017 și 2018 juca finală de campionat. Nea Costele, ăsta e clubul ăla depre care răcnești de dimineața până seara pe la televizor și în online că este model în sportul românesc? 

Din suma aia cu șase zerouri pe care o distribuiți anual către imobila secție de fotbal, nu mai bine dădeați o parte către baschet și scuteați Steaua de rușinea asta?

Un scurt istoric. La mijlocul deceniului trecut trupa de baschet a CSA Steaua devenise un mini fenomen social. Preluată inițial de Virgil Stănescu și Adrian Voinescu din liga secundă și apoi rămasă doar cu Stănescu în frunte, ea a parcurs într-un timp record următorii pași: a promovat, a realizat un parteneriat cu CSM București și Atletic București prin care managementul și cheltuielile se împărțeau după un protocol semnat în prealabil, a început să umple meci de meci Sala Regimentului de Gardă Mihai Viteazul, a ajuns să joace în Europa, s-a dezvoltat financiar până în punctul în care bugetul era de 1.5 milioane de euro și a jucat două finale consecutive de campionat în care a fost învinsă de Cluj și Oradea. 

Baschetul retrogradează, fotbalul rezistă. Anomalia CSA Steaua
CSA Steaua a pierdut meciul decisiv contra celor de la Laguna Sharks București, scor 73-74, și a retrogradat în eșalonul secund al baschetului masculin românesc.

Cam în acea perioadă Stănescu a părăsit clubul, CSA s-a rupt de CSM, deși avea semnat parteneriatul cu pe o perioadă mai lungă iar semnalul a fost clar: „Vă arătăm noi cum se face management și cum se finanțează o echipă de baschet.” 

Suntem în 2023 iar Steaua a retrogradat deși la startul sezonului avea ca țintă o poziție în play-off. Cât de bun este managementul secției de baschet se vede din faptul că a fost învinsă de o formație, Laguna Sharks (singura echipă privată din prima ligă de baschet), cu un buget de două ori mai mic! 

De la 1.5 milioane de euro pe an, CSA Steaua a ajuns la aproximativ 800.000 din 2018 până în 2023! Ca să vă faceți o idee despre banii care se învârt în baschet, Clujul care a evoluat în Eurocup, deci a avut cheltuieli mai mari cu deplasări, cazări etc are un buget de aproximativ 4 milioane de euro, dintre care 350.000 de euro de la primărie. 

Oradea, finalista campionatului are în jur de 2 milioane, Rapid între 1.5 și 2 milioane. Ce vreau să zic este că dincolo de lipsa calității oamenilor care au condus secția de baschet, CSA Steaua a avut și de două ori mai puțini bani la dispoziție față de echipele care chiar contează în baschetul românesc.

Și ajungem la fotbal. Este al doilea sezon consecutiv în care MAPN varsă peste 1.5 milioane de euro într-o formație fără neamuri și fără planuri. Ne prefacem pentru câteva momente că nu vedem anomalia ca un Minister al Apărării din Uniunea Europeană a anului 2023 să finanțeze un club de fotbal. 

Singurul lucru bun care se întâmplă în Ghencea și pe terenurile adiacente este munca din academia clubului, una care a crescut în ultimii ani, a început să aibă rezultate în competițiile juniorilor și chiar să ofere fotbaliști primei echipe.  

Deși aberantă ca principiu, măcar finanțarea acestei zone a secției de fotbal oferă ceva palpabil copiilor și adolescenților care vor să devină fotbaliști. Dar mă întreb, decât să bagi purcoiul ăla de bani într-o formație de seniori care nu poate promova din cauza refuzului de a o normaliza, prin privatizare, nu mai bine-i tai o halcă serioasă de buget și o dai către handbal, baschet sau volei? Măcar să nu ajungă de râsul lumii, precum baschetul.

Și încă o întrebare în final. Stimați conducători ai Federației Române de Fotbal, vi se pare OK să ai o echipă precum CSA Steaua în play-off-ul Ligii 2, dezinteresată de poziția pe care termină, care să își permită să odihnească jumătate dintre titulari la Iași, cu riscul de a se face de râs, pentru a-i avea proaspeți la meciul cu Dinamo, asta în timp ce băieții lui Burcă au fost nevoiți să tragă pe bune pentru a bate Galațiul? E concurență loială?


Comentarii (30)
abavati
abavati  •  14 Mai 2023, 09:13

Finul l-a ajutat pe nașul la Iași - trăim în România, nu? Ciubuc, bacșiș, plocon - sună cunoscut?

FCSteauaBucurestiFCSB
FCSteauaBucurestiFCSB  •  14 Mai 2023, 00:29
Postat de cj666 pe 13 Mai 2023, 08:53

Pare ca scrii ca sa stie lumea ca existi fara sa stii ce spui. Baschetul la nivel de club in Romania e bunicel, se investeste serios. Doar ca se adreseaza unui public mai cultivat, nu auristilor de la fotbal.

tovarase, in primul rand baschetul din Romania e praf nu bunicel. in al doilea rand lasa incercarile de elitism de neamprost parvenit, or fi galeriile de la baschet pline de rumegatori muuuusr-isti plush si steaguri curcubeu? :))) lasa tu grija AUR si a fotbalului si vezi-ti de repetentii tai cu fitze de NBA...

Mihnea2009
Mihnea2009  •  13 Mai 2023, 23:52

GO, GO, GO Talpan! Rușine pe banii publici.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează