OPINII  »  EDITORIAL

Merita Dică să fie lăsat gratis la meci?

Articol de - Publicat marti, 28 februarie 2023 16:34 / Actualizat marti, 28 februarie 2023 18:45

Ce le mai plac ”mocăciunile” românilor cu bani și faimă! Și nu e vorba aici de Nicolae Dică. El s-a dus la stadionul din Pitești cum o făcea de fiecare dată, așteptând să fie primit la oficială în calitatea sa de fost important jucător și antrenor al clubului. Adică să fie primit fără să dea bani pe bilet. El însă ar avea dreptul să se aștepte la gratuitate pentru că, la un moment dat în istorie, acest club (în acte e altul, dar ne prefacem că discutăm de același) a încasat bani grei pe el.

Problema nu e Nicolae Dică, ci categoria pe care el o reprezintă și despre care Dan Șucu a povestit săptămâna trecută în studioul Orange Sport. În momentul în care a devenit finanțator al Rapidului, Șucu a fost abordat de o serie întreagă de amici cu bani, unii proprietari de holdinguri serioase, de hoteluri sau restaurante, toți presupuși rapidiști, care îi cereau abonamente gratuite în zona VIP. Un asemenea abonament costă 4.500 de lei pe an, bani pe care acești oameni îi cheltuiesc în prima oră și jumătate în Loft sau alte cluburi de fițe în care o șampanie face cam cât salariul mediu pe economie. Și te întrebi, de ce ai vrea așa ceva? De ce te-ai aștepta la pomană, în condițiile în care echipa - vezi, Doamne - dragă ție ar putea profita de pe urma contribuției tale?

Cred că sunt mai multe răspunsuri. În primul rând pentru că în toți acești ani, cluburile nu au tratat zona de ticketing ca pe o sursă reală de venit. Pe undeva este și firesc, câtă vreme, cu excepția Rapidului și a celor de la UTA, care în momentul de față au un grad ridicat de ocupare al stadionului, restul ”afiliaților” au fluctuații foarte mari de la un meci la altul. 

Ce înseamnă asta? Că nu își pot construi o strategie financiară care să includă ceea ce afară se numește ”match day income”, adică veniturile din zi de meci. Când ești Bayern sau Dortmund și joci etapă de etapă cu casa închisă, ai posibilitatea de pune condiții celor care vor să își închirieze o lojă sau vor să fie văzuți în zona VIP. La noi, tribunele sunt goale pe majoritatea arenelor, iar prezența unui VIP la meci este văzută mai degrabă ca un favor pe care acesta ți-l face.

Nu e vorba, că peste tot în lume există categorii privilegiate, însă în spatele oricărei invitații, stă un interes de business. În NBA, de exemplu, fostul patron al lui LA Lakers, faimosul Jerry Buss, și-a dat seama la începutul anilor 80’ de beneficiile de imagine pe care clubul său le-ar putea avea oferind primul rând de scaune unor superstaruri de la Hollywood, ca Jack Nicholson. Astfel, a luat naștere o modă care s-a răspândit pe toate arenele de baschet din SUA, iar astăzi ar fi de neconceput un meci la Staples Center fără Di Caprio, Andy Garcia sau Denzel Washington plus alte zeci de superstaruri, care însă își plătesc locurile!

La noi se pune mâna pe telefon și se sună amicul din conducerea clubului căruia i se solicită nu doar invitațiii punctuale la un meci, ci chiar abonamente gratuite. Culmea este că și cei din zona de management a cluburilor au în ADN dorința de a-ți face pe plac și de a nu-ți cere bani. Li se pare anormal. 

În urmă cu ceva timp, m-a contactat un prieten din străinătate rugându-mă să îi fac rost de câteva bilete la un meci. Am sunat, la rândul meu, un amic conducător căruia i-am zis foarte clar ”vreau să ți le plătesc”. Nici nu a vrut să audă! Așadar, un alt răspuns ar fi și obiceiul șefilor de cluburi de a trata zona VIP mai degrabă ca pe propria afacere, una care să ungă relații, decât ca pe o potențială vacă de muls bani în folosul clubului.

În fine ajungem și la obiceiul păcătos al șmecherilor zilelor noastre de a se aștepta la mocăciuni, doar pentru că sunt cine sunt. Așa i-a învățat societatea noastră. Șmecherul face cu ochiul și porțile i se deschid.

Merita Dică să fie lăsat gratis la meci?

Nicolae Dică s-a dus la stadionul din Pitești, vrând să urmărească meciul FC Argeș – FCSB. Nu a fost primit. Nu avea bilet la oficială. Și-a cumpărat ulterior unul la Tribuna I, de unde a văzut meciul. Nu i-a căzut rangul, deși el ar fi trebuit să beneficieze de invitații la toate meciurile Piteștiului, la fel ca toți foștii mari jucători ai clubului. 

Mi-aș dori ca această strictețe să se aplice și la următoarele partide ale clubului și să devină regulă pe toate arenele din România. Parcă văd însă că etapa viitoare, un amic de spritz al primarului Gentea va face cu ochiul, iar vigilentul steward care l-a blocat duminică pe Dică, va deschide larg porțile zonei VIP.


Comentarii (18)
mauru007
mauru007  •  02 Martie 2023, 08:20

In campionatul Romaniei, ar trebui sa fie platiti spectatorii sa asiste la meci. Nu ar fi rau daca ar fi platiti si sa citeasca articolele din GSP.

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  01 Martie 2023, 12:01

Aproximativ corect, pana la un punct. V-as intreba, cu respect, in calitate de ce anume ar fi trebuit sa primeasca Dică acces gratuit la VIP? Calitatea de fost jucator al Argesului ar putea fi singurul lui argument, insa in eea ce priveste prezentul lucrurile se complică. A venit in calitate de fost jucator al Argesului la meci ? (Nu prea cred). A venit insa cu siguranta in calitate de fost antrenor/gropar al FCSB-ului. A venit desigur in calitate de fost jucator al Stelei/FCSB (tot timpul s-a declarat stelist, niciodata nu a amintit, decat cand a avut nevoie, ca la Fc Arges este locul in care s-a facut remarcat). Mai grav, a venit in primul rand in calitate de antrenor aflat in functie in momentul asta la CS Mioveni (echipa ce joaca in aceeasi competitie cu cele 2 ce se aflau pe teren la meciul despre care discutam. Si mai grav, CS Mioveni este contracandidata directa a echipei FC Arges la evitarea retrogradarii, deci nu gresim deloc daca spunem ca a venit in primul rand in calitate de spion, ca sa isi studieze contracandidata si totodata sa tina aproape de Fc Arges, ca poate poate, il angajeaza si pe el in viitor domnul Gentea, fiindca oricum am da-o, Argesul e peste Mioveni, si tot oricum am da-o, Argesul are nevoie de un antrenor. Din pacate, nici Dica nu e antrenor insa asta e o alta discutie.Asa ca...de ce ar fi trebuit sa aiba acces gratuit la VIP sau oriunde altundeva?

Dobermannul
Dobermannul  •  01 Martie 2023, 10:34
Postat de brentford pe 28 Februarie 2023, 19:29

"Și-a cumpărat ulterior unul la Tribuna I, de unde a văzut meciul. Nu i-a căzut rangul, deși el ar fi trebuit să beneficieze de invitații la toate meciurile Piteștiului, la fel ca toți foștii mari jucători ai clubului. Mi-aș dori ca această strictețe să se aplice și la următoarele partide ale clubului și să devină regulă pe toate arenele din România." Ba din contra,Samuila e de partea lui Dica.

E de partea lui Dica facandu-l pomanagiu.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează