SPORTURI  »  ALTELE  »  SCHI

17 ani şi numai victorii » Mikaela Shiffrin este noua senzaţie a schiului american

Mikaela Shiffrin se trage dintr-o familie de schiori. +2   FOTO
Mikaela Shiffrin se trage dintr-o familie de schiori.

Articol de - Publicat joi, 17 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 16 ianuarie 2013 20:29

Adolescenta este pe cale să o înlocuiască în ochii publicului pe frumoasa şi populara Lindsey Vonn.

Mikaela Shiffrin a devenit prima schioară americană care cîştigă două etape de Cupă Mondială (Are şi Zagreb) înainte de a împlini 18 ani. Performanţa ei a fost dată de talentul nativ, dar şi de muncă. Colegele îşi amintesc că Mikaela dormea pe pîrtie. La propriu.

"Aveam 14 ani şi eram la un campionat de juniori. Mikaela dormea pe un fel de hamac, lîngă poarta de start în cursă", spune Brayton Pech, colega de cameră a Mikaelei. S-a trezit cu 20 de minute înaintea intrării sale în cursă. S-a încălzit şi a pornit.

A încheiat concursul cu 11 secunde înaintea următoarei clasate. O distanţă enormă. "Este un copil minune. Este ca Mozart", spune Dave Gavett, antrenorul său de la academia de schi din Vermont, Green Mountain Valley School.

NY Times scrie că Shiffrin schiază acum la nivel de Cupă Mondială. Şi nu doar atît. Dă peste nas elitei mondiale care trebuie să accepte o găluşcă amară: o fată de 17 ani, care de-abia şi-a luat carnetul de şofer, este printre cele mai bune schioare ale lumii.

Mama îi este bucătar
Are deja două victorii în etapele de slalom. Ultima obţinută la o diferenţă de 1,19 secunde. Două victorii înainte de 18 ani. Lindsey Vonn, campioană olimpică şi cîştigătoare a Cupei Mondiale, nu a cîştigat o etapă pînă la 20 de ani. Este una dintre speranţele JO de iarnă de la Soci, de anul viitor.

Mikaela călătoreşte alături de mama sa, Eileen, care îi găteşte şi care îi ţine loc de profesoară. Deocamdată e modestă, susţine că e doar o fată care termină anul acesta liceul. "Mă bucur că am rezultate, dar încerc să nu mă umflu prea tare în pene. Am doar 17 ani. Uneori mă simt ca un copilaş şi nici nu vreau să ascund acest lucru", spune ea.

De altfel, anul trecut, cînd a urcat pentru prima oară pe podium, s-a dus la cîştigătoare, tripla medaliată olimpică Marlies Schild şi i-a spus: "Sînt o mare admiratoare. Sînt pe podium alături de tine, dar asta nu mă împiedică să te admir".

Familie de schiori
Mama Mikaelei, asistentă medicală, a schiat cît a putut în timp ce era însărcinată cu fata ei. Tatăl ei, Jeff, medic anestezist, avea aceeaşi pasiune, petrecînd mult timp pe pîrtie. Fratele mai mare, Taylor, în vîrstă de 20 de ani, face parte din echipa de schi a Universităţii din Denver.

Debut timpuriu
După ce s-a antrenat foarte mult, Mikaela Shiffrin şi-a făcut debutul în Cupa Mondială la 15 ani. La 16 urca pe podium. Între timp, învăţa şi se pregătea la sportul său. Nu vrea deloc să rateze şcoala şi nu vrea să audă despre o amînare a absolvirii liceului.

Sprijin pentru prieteni
În 2009, unul dintre colegii de la academie, Thomas Walsh, a fost diagnosticat cu cancer la oase. "L-am vizitat de cum am auzit vestea. Mi s-a părut cel mai trist lucru din lume", a spus Mikaela. Cu toate acestea, a stat lîngă el după numeroasele operaţii pe care băiatul le-a suportat. "Fă-te mai repede bine, căci tu mă vei însoţi la balul de absolvire", i-a spus fata. Walsh s-a însănătoşit şi s-a întors şi la schi. Şi au fost împreună la tot felul de baluri, exact ca în poveste.

Amica idolului său
Shiffrin a spus că este prietenă cu Lindsey Vonn, cea care i-a inspirat copilăria. Vonn, considerată cea mai bună schioară de viteză din lume, a povestit că s-au întîlnit o dată în deplasare pentru a-şi face unghiile împreună. "A fost ciudat să fac lucrul acesta alături de o colegă de echipă cu 11 ani mai tînără decît mine", a glumit atunci Vonn.

"Am mai văzut fete de 17 ani talentate. Dar nici una nu este ca Mikaela" (Roland Pfeifer, antrenorul echipei feminine de schi a SUA)

"Este o sportivă desăvîrşită şi o schioară specială. Este încrezătoare şi echilibrată, simte senzaţional zăpada. Iar atitudinea sa, alimentată de părinţi, este cea potrivită" (Kirk Dwyer, antrenorul personal al Mikaelei)

"Schiază foarte precis pentru vîrsta ei. A realizat deja foarte multe şi cred că are un viitor foarte promiţător" (Marlies Schild, de patru ori căştigătoare a Cupei mondiale la slalom)

"Mă bucur că sînt comparată cu Vonn, dar vreau să am propria mea poveste de succes" (Mikaela Shiffrin, schioară)

CV Mikaela Shiffrin
- născută pe 13 martie 1995, la Vail, Colorado
- specialităţi: slalom, slalom uriaş
- 1,70 metri înălţime
- debutul în Cupa Mondială: 11 martie 2011
- două victorii în Cupa Mondială la slalom
- patru podiumuri reuşite în carieră
- o medalie de bronz obţinută la CM de juniori de la Crans Montana, în 2011

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  17 Ianuarie 2013, 09:59

Sportul cere sacrificii ....schiul este un sport scump pentru romani ...ca ar dormi si ei pe partie ...la asta se pricep ...sa doarma in frig afara .

Vezi toate comentariile (1)
Comentează