SPORTURI  »  ALTELE  »  BLAT LA ȘAH

Acuzată de blat. La șah! » O româncă e incriminată dur la Campionatul European după mai multe victorii senzaționale

Campionatul European de Șah se află la ediția cu numărul 16 +1   FOTO
Campionatul European de Șah se află la ediția cu numărul 16

Articol de , - Publicat vineri, 29 mai 2015 00:00

După ce a învins mai multe jucătoare din top 20, adversarele au susținut că Mihaela Sandu a cîștigat cu ajutorul unei soft care simulează mutările. Aceasta a negat vehement contestațiile și e susținută de organizatori. Ar fi o premieră în șahul feminin mondial.

Organizat la Ceakvi, Georgia, Campionatul European Individual Feminin de Șah se concentrează în jurul reprezentantei României. Mare Maestră Internațională, Mihaela Sandu, 38 ani, a înregistrat o performanță extraordinară după primele partide: cu 5 victorii din tot atîtea confruntări împotriva unor jucătoare de rang mondial, românca se afla în fruntea clasamentului!

Rezultatele de nepriceput pentru adversarele sale au dus la un scandal monstru. "S-au trezit suspiciuni, toată lumea era șocată. Anumite jucătoare au început să creeze scenarii care au ajuns și la urechile oficialilor", explică Vladmir Danilov, secretarul general al FR Șah.

Talentată sau hackeriță?

Mai exact, românca e acuzată că s-a folosit de un program avînd la bază inteligență artificială.

"Un soft dezvoltat printr-un program informatic care simulează jocul de șah și are o acuratețe de 90% în mutări. Fiecare meci de la acest turneu se poate urmări online în timp real, iar lumea susține că Mihaela ar fi purtat o cască", continuă Danilov.

Jucătoarele susțin că la capătul celălalt s-ar fi aflat cineva care îi urmărea partidele și simula pe calculator mutările, astfel încît românca să combată perfect mișcările adversarei.

"S-a demonstrat că e curată"

Organizatorii au luat atitudine în urma sesizărilor și au decis să analizeze partidele Mihaelei.

"Aceștia au comparat mutările ei cu cele pe care le-ar fi propus acel soft și e foarte limpede că nu a trișat. S-a demonstrat că ea a cîștigat pe mai multe clipe de neatenție ale adversarelor și că în nici un caz nu a folosit vreun program", explică una dintre persoanele aflate alături de sportivă în Georgia. În plus, și aceasta a negat vehement acuzațiile.

I-au întîrziat transmisia, a pierdut!

După ce a fost lăsată de organizatori să continue, alte suspiciuni s-au născut după al șaselea meci al româncei, detaliat de un membru al staff-ului: "Nu l-au mai transmis în direct, invocînd că au avut probleme tehnice. A fost transmis abia peste trei ore. S-a întîmplat ca fix meciul acela să-l piardă. Iar s-a declanșat scandalul. Mai multe site-uri de specialitate au declarat-o escroacă și au luat aceeași poziție cu adversarele sale".
Ieri, după închiderea ediției, Mihaela juca al 9-lea meci. Ocupa, în acel moment, locul 3.

Petiție anti-Mihaela

Al șaptelea meci al Mihaelei, disputat luni, a aruncat efectiv în aer competiția. Românca a bifat poate cel mai surprinzător rezultat de la acest turneu, după ce a învins-o pe fosta campioană mondială, Antoaneta Stefanova.

"Au luat foc! 15 sportive au făcut o petiție prin care îi roagă pe organizatori să nu mai transmită meciurile Mihaelei. Au semnat petiția și au lipit-o pe ușa sălii în care e organizat turneul".

Frauda franceză din 2011

Acum patru ani, Federația franceză de şah suspenda trei Mari Maeștri Internaționali, Sebastien Feller, 20 ani, Cyril Marzolo, 32 ani, și Arnaud Hauchard, 39 ani. Asta după ce primul dintre ei a cîștigat un turneu în valoare de 5.000 euro folosindu-se de ajutorul celorlalți doi, care vizionau meciul pe internet, anticipau mutări cu ajutorul unui soft și apoi îi trimiteau mișcările lui Feller. Ultimii au fost suspendați pe o durată de 5 ani, în timp ce Feller a primit interdicție pe viață de a fi căpitan ori antrenor.

"Mihaela a fost afectată de acea acuzație că a trișat. Vă dați seama, psihicul este un lucru capital pentru un jucător de șah"
Sorian Avram Iacoban, președinte FR Șah

6 victorii reușise, pînă ieri, Mihaela Sandu, din 8 partide: le-a învins pe Mammadova (Azerbaidjan), Melia, Javakhishvili (Georgia), Stefanova (Bulgaria), Goriacikina, Giria (Rusia), a pierdut cu Batsiashvili (Georgia) și Jukova (Ucraina). Azi și mîine joacă ultimele două runde

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (12)
mrsmrs
mrsmrs  •  04 Iunie 2015, 01:23

Sa nu uit: Mihaela a fost vice-campioana Europei la junioare sub 14 ani... Cel mai mare site de sah din lume: http://en.chessbase.com/post/support-for-mihaela-sandu In schimb vad ca mocirla morala a lor ii face pe unii din Romania sa-si bata joc de valorile nostre in defavoarea adevarului...cat *** pe aici. -nimeni niciodata nu a scris pe vre-un site ca Mihaela este ''escroaca''!!! La inceput au fost circumspecti dar apoi au aflat adevarul si acum o apara . -''iar lumea susține că Mihaela ar fi purtat o cască'' Cine vrea poate vedea ''casca '' aici...ca doar nu minte gsp. https://chess24.com/en/read/news/cheating-at-european-women-s-championship Aici cei care cauta adevarul pot afla mai multe... GSP pentru mine nu mai existi...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mrsmrs
mrsmrs  •  04 Iunie 2015, 01:09

Erata=in runda 7 a castigat la Stefanova. Dupa runda 7 a fost zi libera. La tragerea la sorti a picat sa joace cu Jukova pe care Mihaela o mai invinsese acum 3 ani tot la Europene. Jukova in ziua libera a facut mare tam-tam si s-a aliat cu prietene de-ale ei din fosta urss scriind si semnand o scrisoare impotriva Mihaelei cum ca : ''sunt ingrijorate de performanta Mihaelei''. Nici o acuza directa de trisare... Organizatorul le-a dat un raspuns, daca doreau sa fie corecti cei de la gsp puteau avea raspunsul org. : ''We consider this accusation as unfair, insulting and creating some psychological pressure. We think that both letters should be seriously discussed in ECU to find the right way to protect players from advanced technology, so that not a single chessplayer is put under psychological pressure or undeserved insult.'' Poate stiu engleza si Răzvan Luţac+ Sebastian Culea. Jucova afacut un atac mizerabil si ilegal impotrica Mihaelei Sandu pentru ca aceasta sa nu-si mai poata apara corect sansele fiind sub o presiune psihologica de nedescris. Toata presa internationala i-a luat apararea Mihaelei, se va intruni comisia FIDE si ECU pentru a hotara masurile care vor fi luata impotriva celor care au semnat hartia calomnioasa si deadevarata impotriva Mihaelei Sandu, acestea fiind 15 la numar. 2 si-au retras semnaturile... Jukova a castigat si a iesit noua campioana europenata dar cu o imagine foarte proasta. In rest nu pot spune despre articolul vostru decat: SILA!!

mrsmrs
mrsmrs  •  04 Iunie 2015, 00:46

Organizatorii s-au asigurat ca nu se poate trisa. Este o paranoia trisarii desi in istoria sahului NICIO fata nu a trisat. Sala a fost dotata cu aparatura de control tip aeroport care detecta fiecare dispozitiv electronic, cu telefon este interzis sa intri intr-o sala de sah de 1 an de zile conform hotararii FIDE(federatia internationala de sah) Mihaela a inceput cu 5 victorii dar nu numai la mari jucatoare. In runda 1 adversara ei avea 500 puncte sub ea!!! In runda 5 a jucat cu Lela Javakhishvili pe care a invins-o din pozitie foarte grea, Lela Javakhishvili de altfel i-a si luat apararea Mihaelei in acest scandal!!! In runda 6 juca cu o georgiana in care gazdele isi puneau mari sperante. Partida ei nu a mai fost data live organizatorii dand vina pe o problema tehnica. Mihaela a pierdut facand o greseala la mutarea 40 desi avea sanse de castig. Deconectarea a aruncat suspiciuni asupra ei pentru ca avea rezultate ''prea bune''!!! Runda 5-a castigat la fosta campioana mondiala Stefanova ceea ce a facut ca frustrata Stefanova sa depuna o plangere VERBALA impotriva Mihaelei. Organizatorii impreuna cu Stefanova, arbitrii si alri mari maestri au analizat partida si au ajuns la concluzia ca NU a existat NICI O inteventie in decursul partidei cu un program si NU este nici o banuiala la adresa Mihaelei Sandu.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează