SPORTURI  »  ALTELE  »  LUPTE

Antrenorul lotului naţional de lupte libere spune că Estera Dobre e distrusă psihic: "Nici nu poate să vorbească, e şocată"

Estera Dobre într-o imagine din finala europeană de la Tbilisi, pierdută la poloneza Roksana Zasina // Foto: Reuters
Estera Dobre într-o imagine din finala europeană de la Tbilisi, pierdută la poloneza Roksana Zasina // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 16 aprilie 2013 00:00 / Actualizat luni, 15 aprilie 2013 22:13

Medaliata cu argint de la Tbilisi a fost depistată pozitiv la Furosemid chiar la Europene. Ea absentase de la un test inopinat făcut la Tîrgovişte pe 8 martie, fiind învoită de antrenor.

Federaţia Română de Lupte a fost înştiinţată săptămîna trecută de cea internaţională că Estera Dobre a fost depistată pozitiv la un produs diuretic în urma unui control antidoping efectuat la Campionatele Europene de la Tbilisi. Acolo, luptătoarea română cucerise argintul continental, al şaselea din cariera ei.

Antrenorul lotului, Cornel Cornea, spune că Dobre nu a fost de faţă la testul inopinat făcut în ţară pe 8 martie, înainte de CE, pentru că nu era la Tîrgovişte în ziua respectivă, dar că nu a fost vorba despre un refuz al sportivei. El nu-şi explică de ce să fi recurs la Furosemid, medicament folosit pentru slăbire şi, în consecinţă, intrarea în categorie cînd ea nu a avut niciodată probleme cu greutatea.

- Domnule Cornea, cum comentaţi faptul că Estera Dobre, singura medaliată la Campionatul European de la Tbilisi, a fost depistată pozitiv?
- Am înţeles că i s-ar fi găsit urme de Furosemid, dar mie tot nu îmi vine să cred că e adevărat. Aştept rezultatul testului B, pentru că nu am încredere în cel făcut de georgieni. Variantele sînt două, în opinia mea. Ori e greşit rezultatul testului A, ori cineva din celelalte delegaţii i-a strecurat Furosemid Esterei, în Georgia. Furosemid este un diuretic care te ajută să slăbeşti, or Estera nu avea nevoie să slăbească, şi-a făcut uşor categoria!

- Aţi vorbit cu ea, ce spune?
- Nici nu mai poate să vorbească, e şocată, nu-i vine să creadă ce i se întîmplă. E cea mai bună luptătoare a României, multiplă medaliată europeană şi mondială, vă daţi seama că e o lovitură grea pentru toată federaţia.

- De ce nu a participat la concursul de Superligă Naţională din week-end, de la Mangalia?
- E distrusă psihic, nu mai poate nici să vorbească, dar să mai şi lupte!

Medicul nu crede în scenarii

- Se spune că a refuzat să ofere probe de sînge sau de urină. E corect?
- Nu este aşa. Pe 8 martie, au fost supuşi testului antidoping toţi luptătorii calificaţi la Europenele de la Tbilisi, mai puţin Estera. Nu era la Tîrgovişte, unde se pregăteşte lotul naţional, ci la Sf. Gheorghe, să-şi rezolve o problemă cu paşaportul, şi nu a putut ajunge în ziua respectivă. Ulterior, nu au mai revenit cei de la antidoping.

- Medicul lotului naţional, Toma Crăciunoiu, ne-a transmis că nu i-a recomandat Furosemid, dar nici nu crede în scenariul că i l-ar fi strecurat cineva în băutură.
- S-a speriat de presă, el e mai timid. Normal că nu i-a recomandat Furosemid, că nu era nebun, dar ştia despre tot acest scandal, doar e medicul lotului, fusese anunţat.

- Se zvoneşte că şi alte sportive de la lot ar avea probleme asemănătoare.
- Exclus, au făcut testul antidoping pe 8 martie şi a ieşit OK.

- Intenţionaţi să vă înaintaţi demisia de la lot?
- Niciodată, pentru că nu am eu nici o vină, chiar dacă şi testul B ar fi pozitiv! Oricum, fac muncă voluntară la lotul naţional, nu primesc nici un ban. Dacă, în schimb, conducerea federaţiei îmi va solicita demisia din funcţie, o voi face.

"Doi ani de suspendare trec repede"
"Controlul antidoping de pe 8 martie a fost inopinat, iar Estera fusese învoită cîteva ore de antrenorul lotului, avînd acordul meu, să meargă să-şi rezolve transferul de la Sf. Gheorghe la Timişoara. Ulterior, antrenorul Cornel Cornea i-a luat o declaraţie pe propria răspundere, că nu are probleme cu dopajul", a spus ieri Răzvan Pîrcălabu, preşedintele FR Lupte.

"Am solicitat deschiderea probei B şi aşteptăm să fim programaţi la laboratorul de la Lausanne. Medicul lotului nu ar trebui să-şi dea cu părerea, atît timp cît nici măcar nu a fost prezent la Europeanul din Georgia. Este adevărat că Toma Crăciunoiu nu are specializare în medicină sportivă, dar nu avem bani să plătim unul specializat, nu sîntem susţinuţi şi nici nu prea se mai practică această meserie. Doi ani de suspendare trec repede, iar Estera poate merge apoi la Olimpiada de la Rio şi poate obţine o medalie. Nu iau în calcul demiterea antrenorului Cornea, abia l-am numit de două luni, e un profesionist".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
arcozo
arcozo  •  23 Aprilie 2013, 19:40

unde era domnule antrenorul de lot?....asta este datoria lui sa fereasca aceste fete sa li se intample asemenea nenorociri. Fata asta stia ca va face dopingul dupa concurs cum credeti ca a luat ceva cu buna stiinta ce era o novice , a participat la atatea campionate a luat atatea medalii si stia procedura, nu avea de ce sa ia acest medicament nu avea nevoie nu trebuia sa faca o slabire dura ca sa se ajute cu acest medicament. Poate ar trebui sa se faca o ancheta in interiorul lotului incepand chiar cu antrenorul lotului.... dar cine sa faca aceasta ancheta FRL care ascunde rahatul sub pres doar ca sa aiba scaunele calde dar totul in timp se va intoarce ca un bumerang catre ei. Pacat .....

mares870
mares870  •  16 Aprilie 2013, 08:40

Pacat de luptele romanesti ca au ajuns pe mana unor astfel de oameni ! Din reportaj reiese ca presedintele, doctorul ( probabil veterinar) si antrenorul nu sunt specialisti in sport. Se plang ca nu au bani la federatie, parca erau milionari conducatorii actuali, si or sa dea bani multi la lupte, si ei nu au bani sa plateasca un medic ??? Ati mintit oamenii din lupte, in frunte cu Poteras !!! Astea sunt rezultatele promise, nici o medalie la Europene , dar vorbesc de medalii la mondiale si Jocurile Olimpice cu tupeu ....

gabrielaj
gabrielaj  •  16 Aprilie 2013, 03:01

Saraca fata cine stie la ce presiuni e supusa e un sport greu sa speram ca va continua cariera sportiva e un talent in crestere pacat de greseala facuta sa speram ca reia antrenamentele si sa nu mai repete asemena erori care ii pot distruge cariera..Succes Estera in continuare o sa treaca astia 2 ani si vei reveni pe podium in mod sigur.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează