SPORTURI  »  ALTELE  »  BĂIEŢI DEŞTEPŢI NU EXISTĂ DOAR ÎN ROMÂNIA: CORUPŢIE ŞI LA CIO ŞI FIFA

BALCO, cea mai mare afacere de dopaj din istorie » Bucătăria steroizilor

Articol de - Publicat vineri, 29 octombrie 2010 00:00

Cea mai mare afacere de dopaj din istorie a scos la iveală faţa urîtă a unor sportivi consideraţi legende, precum Marion Jones.

La început, în 1984, a fost un mic magazin care comercializa vitamine. În cîţiva ani s-a transformat într-un veritabil laborator, numit BALCO şi situat în apropiere de San Francisco. Victor Conte, fondatorul său, alături de specialistul în chimie Patrick Arnold şi fizioterapeutul Greg Anderson, a creat, produs şi distribuit substanţe interzise vreme de 14 ani, între 1988 şi 2002. Eritropoetină ( EPO), hormonul de creştere umană, modafinil, testosteron sub formă de cremă şi tetrahidrogestinon (THG), cam asta se gătea la BALCO, laborator ce a devenit celebru după ce şi l-a transformat în client pe faimosul jucător din NFL Bill Romanowski.

Mai tîrziu, numeroşi atleţi şi jucători de fotbal american au primit coctailurile pregătite de Anderson, între ei aflîndu-se Marion Jones, cvintuplă medaliată şi triplă campioană olimpică la Sydney, primul ei soţ, aruncătorul de greutate C.J. Hunter, fost campion mondial, prietenul ei, sprinterul Tim Montgomery, fost recordman mondial, cu care a avut şi un copil, Kelli White, dublă campioană mondială la 100 şi 200 de metri, sprinterul britanic Dwain Chambers.

Afacerea a început să fie investigată la nivel federal după ce oficialităţile au primit o seringă cu o substanţă misterioasă. Era THG, iar cel care o trimisese era Trevor Graham, fostul antrenor al lui Jones şi Montgomery. În paralel, s-a desfăşurat o anchetă jurnalistică foarte bine pusă la punct a ziariştilor de la San Francisco Chronicle Mark Făinaru-Wada (de origine română) şi Lance Williams, care a scos la iveală multe amănunte sordide ale poveştii. Cum s-a încheiat totul? Cu suspendări, cu retrageri din sport, cu modificarea pedepselor pentru folosirea steroizilor în NFL. Victor Conte, creierul afacerii, este însă liber.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
gascoigne
gascoigne  •  29 Octombrie 2010, 10:21

Rezultatul muncii ziaristilor de la San Francisco Chronicle este o carte - reportaj de investigatie remarcabila, "Game of shadows", o recomand cu caldura.

sica2ro200
sica2ro200  •  29 Octombrie 2010, 08:45

asa si...bai frate sunteti penibili odata la 3 ani mai apare o dezvaluire SOC ...despre vreun sportiv care deja s-a retras sau despre vreun fraier care a suparat pe cineva si e dat in fapt. Steroizii se folosesc peste tot in sport iar la americani sunt ca micul dejun...cat de naivi credeti ca suntem cand ii vedem pe aia ca spartanii...mananca pastele si pestele pe care il da lacatus la jucatori dupa meci?...sa fim seriosi

pallmall
pallmall  •  29 Octombrie 2010, 08:42

interesant articol. asa e ... atletii care au consumat au si ei partea de vina .. dar si acel conte trebuie tras la raspundere.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează