SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Caruana se distanțează în clasamentul de Superbet Chess Classic! Un jucător al României e pe locul 2

Articol de GSP - Publicat miercuri, 10 mai 2023 10:19 / Actualizat miercuri, 10 mai 2023 10:19

Cei 10 șahiști care se confruntă, zilele acestea, la București, în cadrul Superbet Chess Classic România 2023 au încheiat, marți, cea de-a IV-a rundă a competiției. 

Runda s-a încheiat cu doi victorioși, și anume: Alireza Firouzja l-a învins pe Bogdan Deac, iar Fabiano Caruana a câștigat în fața lui Ian Nepomniachtchi, după o partidă care a durat cinci ore. Celelalte trei partide s-au încheiat la egalitate. Deschiderea celei de-a patra zile competiționale Superbet Chess Classic România – prima etapă a circuitului internațional GCT 2023 – a început marți, 9 mai, cu o primă mutare simbolică, făcută de ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român Ilie Dumitrescu, alături de antreprenorul Andrei Diaconescu, co-fondator și membru executiv al Consiliului de Administrație al One United Properties.

  • Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri 1⁄2 - 1⁄2 Un francez și un olandez au ales să joace Deschiderea Scoțiană la un turneu, în România. Jocul a fost unul calm, fără ca vreunul dintre jucători să riște prea mult. Cu toate acestea, MVL a reușit să obțină un moment care să-l pună în dificultate pe Anish și nu a lipsit foarte mult pentru a obține un avantaj decisiv. Marele Maestru a găsit resursele necesare încât să-și mențină piesele active și să obțină o jumătate de punct.
  • Richard Rapport – Wesley So 1⁄2 - 1⁄2 S-a jucat o variană cunoscută din Deschiderea Engleză, care a fost analizată intensiv în ultimii ani. Marele Maestru american nu a reușit să fie surprins și a obținut un final relativ egal. La interviul de după partidă, Richard Rapport a declarat că și-ar fi dorit să aibă mai mult timp pentru a-și reorganiza piesele în poziția ideală. Jocul exact al lui Wesley a făcut ca partida să se încheie la egalitate.
  • Bogdan Deac – Alireza Firouzja 0 – 1 S-a jucat o variantă interesantă din Apărarea Slavă, iar Marele Maestru român, Bogdan Deac, a fost inventiv și a reușit să obțină un mic avantaj. Din păcate, el a ajuns în criză de timp și a făcut câteva inexactități care l-au costat partida. Astfel, Alireza bifează prima victorie din la Superbet Chess Classic România și urcă câteva poziții în clasament.
  • Ding Liren – Jan-Krzysztof Duda 1⁄2 - 1⁄2 Încă se resimte oboseala acumulată în jocul campionului mondial, care nu a reușit încă să-și tureze motoarele la capacitate maximă. Deși a încercat să-l surprindă pe Marele Maestru polonez în deschidere, Ding nu a reușit să obțină o poziție care să-i ofere șanse reale de câștig. Finalul rezultat a fost unul egal și partida s-a încheiat remiză.
  • Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi 1 – 0 Marele Maestru american venea plin de încredere, după victoria din runda precedentă, și a jucat curajos împotriva vicecampionului mondial, Ian Nepomniachtchi. După deschiderea Tarash, Caruana nu a obținut un avantaj consistent, dar l-a atras pe Marele Maestru rus într-o poziție dificilă. După ce și-a intensificat presiunea, Caruana a reușit să câștige un avantaj și să obțină, astfel, cea de-a doua victorie consecutivă și să ajungă lider solitar al competiției.

Clasamentul după prima rundă: 

1 – Fabiano Caruana (3 puncte) 
2 – 3 Richard Rapport, Wesley So (2,5 puncte) 
4 – 7 Ian Nepomniachtchi, Anish Giri, Ding Liren, Alireza Firouzja (2 puncte) 
8 – 9 Jan-Krzysztof Duda, Maxime Vachier-Lagrave (1,5 puncte) 
10 – Bogdan Deac (1 punct)

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează