SPORTURI  »  ALTELE  »  TENIS DE MASĂ

Ce înseamnă victoria de la Campionatul European a Elizei Samara?

Articol de - Publicat luni, 05 octombrie 2015 00:00

Eliza Samara, românca născută la Constanța, și-a completat palmaresul cu cel mai important titlu din cariera sa, cel de campioană europeană la simplu. Ea mai cucerise de trei ori medalia de aur, de două ori la dublu și o dată cu echipa

Într-un sport în care asiaticele au început să facă legea inclusiv în Europa, o româncă a reuşit să spargă matricea. Elizabeta Samara a cucerit ieri, la Campionatele Europene de la Ekaterinburg (Rusia), medalia de aur la simplu, prima din carieră în această probă.
Jucătoarea de doar 26 de ani s-a impus în finală în faţa olandezei Jie Li cu scorul de 4-3 (11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 12-14, 11-4, 11-4). Samara a avut un meci dificil în prima parte. Deși a cîștigat primul set, ea a fost condusă apoi cu 2-1 și 3-2 la seturi. În ultimele două însă, românca și-a dovedit superioritate și s-a impus clar cu un dublu 11-4, obținînd medalia de aur.

Ultima performanţă românească la acest nivel i-a aparţinut Otiliei Bădescu, în urmă cu 12 ani, la CE din 2003. Cam de cînd s-a lansat moda în ţările europene de a naturaliza la greu sportivi asiatici, ajungînd acum ca şi topul continental să fie dominat de sportive originare din China, Japonia, Singapore ori Coreea de Sud. În clasamentul mondial al momentului, Eliza Samara, care se află pe poziţia 21, este cel mai bine clasată jucătoare europeană get-beget. Pe locurile 12 şi 14 se află două reprezentante ale Germaniei, Ying Han şi, respectiv, Xiaona Shan, dar la fel ca şi adversara-olandeză din finala de la Ekaterinburg, şi ele sînt sportive născute şi formate în China.

Pentru Samara, Europenele din Rusia nu înseamnă numai medalia de aur de la simplu, deşi aceasta este cea mai importantă performanţă a ei din carieră. Tot ieri a jucat şi finala de la dublu, unde însă a pierdut, alături de Georgina Pota (Ungaria), în faţa cuplului format din Melek Hu (Tur)-Yanfei Shen (Spa). Alte două jucătoare originare din China! Şi a cîştigat argintul european şi cu echipa României.

Operată anul trecut

Cea mai bună jucătoare de tenis de masă a României, Eliza Samara, a fost nevoită iarna trecută să facă o pauză după ce a suferit o intervenţie chirurgicală la meniscul de la piciorul drept. Operaţia, efectuată la Spitalul Floreasca, a fost una de succes, ea a revenit în competiţii după trei luni.

A cîştigat Liga Campioanelor

În primăvara acestui an, Elizabeta Samara a cîștigat Liga Campioanelor cu echipa Fenerbahce Istanbul, după ce a învins formația austriacă Linz AG Froschberg. În acea finală, unul dintre punctele formației de pe malul Bosforului a fost adus de Samara, care a învins-o pe austriaca de origine chineză Liu Jia, fostă campioană europeană în 2005. Fenerbahce, principala favorită la cîștigarea trofeului, a reușit să împlinească promisiunea managerului Gurhan Yaldiz de a termina sezonul european cu 10 victorii din tot atîtea meciuri.

Eliza Samara

- născută 15 aprilie 1989, Constanţa;
- club: Fenerbahce Istanbul / Farul Constanţa;
- campioană europeană (2005 – cu echipa, 2009, 2012 – dublu, 2015 - simplu), vicecampioană europeană (2011 – cu echipa şi dublu; 2015 - cu echipa, dublu);
- două prezenţe la Jocurile Olimpice (2008, 2012).
- Liga Campioanelor cu Fenerbahce (2012, 2013, 2015)

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
taunul.
taunul.  •  05 Octombrie 2015, 11:17

Asta da performanta ! Ar trebui sa fie pe prima pagina a stirilor noastre. Felicitari SAMARA ! Din pacate noi tot eternele rateuri ale haleapei stim sa le comentam.

adicn
adicn  •  05 Octombrie 2015, 10:16

Bravo, un mare bravo!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează