SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE PARALMPICE

Ceartă pe pistă » Oscar Pistorius, cel mai cunoscut sportiv paralimpic, l-a acuzat pe campionul de la 200 de metri că a folosit proteze mai lungi

Articol de - Publicat miercuri, 05 septembrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 04 septembrie 2012 21:08

Sud-africanul a susţinut pînă acum, pentru a participa în competiţiile atleţilor fără dizabilităţi, că protezele nu te fac să alergi mai repede. După cursa de duminică, în care a fost învins, a afirmat contrariul


Oscar Pistorius este Usain Bolt al Jocurilor Paralimpice. Triplu campion paralimpic la Beijing, sud-africanul îşi dorea să repete performanţa şi la Londra. Mai ales că, în acest oraş, a scris istorie, fiind primul atlet cu dizabilităţi care a concurat la Jocurile Olimpice.

După cîteva săptămîni s-a întors pe Stadionul Olimpic, dornic să muşte din medalia de aur. Omul care s-a născut fără fibulă la ambele picioare şi care a suferit două amputări pe cînd era bebeluş a devenit un atlet renumit. Înainte de a lua decizia agonizantă, părinţii lui Oscar i-au scris o scrisoare pe care să o citească atunci cînd îi va fi mai greu în viaţă. "Un pierzător nu e cel care care participă şi ajunge ultimul, ci cel care nu participă deloc!". Obişnuit cu primul loc, lui Oscar nu i-a picat foarte bine înfrîngerea de duminică seara în faţa lui Alan Oliveira din Brazilia şi, imediat după cursă, a spus că a fost o cursă necinstită pentru că regulile i-au permis rivalului său să aibă proteze mai lungi, fapt care l-a ajutat să cîştige cursa.

Scuzele de a doua zi
Luni, a revenit şi şi-a cerut scuze brazilianului: "Nu vreau să arunc cu noroi în triumful nimănui şi vreau să-mi cer scuze pentru momentul în care am făcut acele comentarii. Recunosc că, să ridic acele probleme imediat după cursă, a fost greşit", a spus sud-africanul. Cei doi şi-au strîns apoi mîinile. Oliveira, 20 de ani, l-a învins pe Pistorius cu o explozie de viteză extraordinară pe ultimii 30 de metri. A fost prima înfrîngere în ultimii nouă ani a lui Pistorius pe această distanţă. Nu avea cum să nu fie unul dintre punctele de conflict ale Jocurilor Pralimpice.

Discuţii vechi
Cu toate că şi-a cerut scuze, Pistorius a spus că problema de fond rămîne cu privire la regulile pentru proteze. Atletului nu i se pare corect ca adversarii să varieze lungimea protezelor între competiţii. Participarea lui Pistorius alături de atleţii fără dizabilităţi îl obligă să poarte acelaşi tip de proteze la fiecare concurs, un model din 2004, care costă aproape 15.000 de lire, numit Cheetah Flex-Foots.
El s-a plîns de multe ori Comitetului Paralimpic Intenaţional cu privire la acest aspect, dar acţiunile sale ridică unele semne de întrebare asupra faptului că el a susţinut că protezele din fibră de carbon nu aduc nici un avantaj. "E ironic cum timp de patru ani a susţinut că protezele nu aduc avantaj şi acum susţine că da", a spus, pentru The Guardian, David James, inginer sportiv la Universitatea Sheffield Hallam.

De cealaltă parte, Oliveira a recunoscut că şi-a lungit protezele cu 4 centimetri, cu trei săptămîni înainte de Jocurile Paralimpice. "Protezele nu aleargă singure. Cu siguranţă mă ajută mai mult, dar nu-mi aduc o îmbunătăţire de timpi semnificativă", a spus brazilianul. Comitetul Paralimpic a spus că toate protezele au fost măsurate şi că toate corespund regulilor în vigoare. Aceste reguli prevăd estimarea înălţimii oamenilor fără picioare înmulţită cu 3,5 la sută. Cu proteze cu tot, Pistorius are 1,84 m, în timp ce Olivera 1,81 m. Protezele pot fi de orice mărime, compoziţie, atîta vreme cît nu-i fac pe atleţi nenatural de înalţi şi nu-i ajută mai mult decît pentru a înlocui funcţia pierdută. Pistorius concurează cu 9,5 cm sub înălţimea regulamentară calculată (193, 5 cm), în timp ce Olivera cu 3,5 cm (184, 5 cm).

Verdict
Richard Hirons, unul dintre experţii fabricii Ossur, cea care a produs ambele tipuri de proteze, a analizat pentru The Guardian cursa şi a spus că nu protezele te fac mai bun, doar că Oscar n-a alergat atît de repede pe cît a făcut-o în calificări, şi că a fost o cursă corectă. Discuţiile nu se vor opri aici, dar nici Oscar Pistorius, cel mai cunoscut dintre paralimpici, omul care a luptat mereu pentru drepturile sale. Londra îl aşteaptă pe pistă în probele de 100, 400 şi 4x100 m.

4,4 milioane de telespectatori britanici au urmărit cursa de 200 de metri în care Pistorius a fost învins. Aceasta a fost cea mai urmărită transmisie a Channel 4 de la Jocurile Paralimpice

21,45 secunde a fost timpul cu care brazilianul Alan Oliveira a cîştigat aurul la Paralimpice în proba de 200 metri. În calificări, Pistorius alergase 21,30 secunde, stabilind un nou record mondial

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
andreiyiy
andreiyiy  •  05 Septembrie 2012, 09:39

Deci Pistorius asta atunci cand ii convine e om normal si participa la Olimpiada, si atunci cand nu ii convine participa la Paralimpice. Tot respectul pentru ce face el, dar mi se pare deja ipocrizie.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează