SPORTURI  »  ALTELE  »  PATINAJ

Exclusiv Cel mai rapid român care concurează la patinaj viteză atrage atenția autorităților: „Nu avem un patinoar artificial sau natural în toată țara”

Cosmin Nedelea în stânga la Campionatul Mondial U23 de la Inzell
Cosmin Nedelea în stânga la Campionatul Mondial U23 de la Inzell

Articol de - Publicat luni, 20 februarie 2023 12:34 / Actualizat marti, 21 februarie 2023 10:06

Cosmin Nedelea (22 de ani), cel mai rapid român în probele de patinaj viteză, a obținut în această lună la Inzell (Germania) locul 2 la U23 la proba de Team Sprint și o medalie de bronz la proba de Mass Start.

Sportivul trage un semnal de alarmă vizavi de lipsa unui patinoar în România și situației  financiare ale patinajului viteză, lipsit de susținere din partea Ministerului Sportului și al Federației de Patinaj într-un interviu pentru GSP.ro.

Dramă fără sfârșit » Medicii i-au amputat și mâinile campionului olimpic la patinaj artistic Roman Kostomarov
PATINAJ
Dramă fără sfârșit » Medicii i-au amputat și mâinile campionului olimpic la patinaj artistic Roman Kostomarov

Cosmin Nedelea: „În copilărie i-am admirat pe Rădoi și Bănel Nicoliță”

Cu 5 recorduri naționale la probele de patinaj, Cosmin Nedelea s-a apucat de sportul pe gheață la 8 ani după ce a renunțat la fotbal, fiind atras de viteza și adrenalina acestui sport.

„Pe la 8 ani practicam fotbalul în Brașov la un club privat. Nu-mi aduc aminte cum se numea. După un antrenament am văzut în apropiere niște copii care să dădeau pe role. Pur și simplu de a doua zi am lăsat ghetele în cui și am luat rolele, care ulterior s-au transformat în patine”, spune locul 2 la Cupa Mondială de la  U23 Team Sprint.

În copilărie i-a avut ca idoli pe trei foști jucători de la FCSB. Fotbalul actual din România îi displace, dar urmărește atent ceea ce se întâmplă cu Neymar la PSG.

Până să mă aventurez cu patinajul țineam cu Steaua și îi admiram pe Bănel Nicoliță, Dică și pe Rădoi. Acum mă uit mai puțin la fotbalul din România pentru că nu mai există calitate, astfel prefer să mă uit la partidele din afară. Sunt mare fan Neymar și îl urmăresc pe unde se duce”, mai spune Cosmin.

Cosmin Nedelea: „Toate costurile sunt suportate de clubul meu. Ministerul nu-mi oferă nimic”

Cel mai rapid român care concurează la patinaj viteză atrage atenția autorităților: „Nu avem un patinoar artificial sau natural în toată țara”

În fiecare sezon de patinaj, clubul CSM Corona Brașov îi acoperă integral costurile, inclusiv partea ce ține de echipament. Pentru un sport care nu are o mare vizibilitate, acestea se ridică la aproape 3.000 de euro doar pentru un singur echipament.

„O pereche de patine, vorbind doar de gheată, ajunge la peste 1000 de euro. Lama (n.r. - de la patine) costă în jur de 800 de euro. Pentru un costum de patinaj, care se strică foarte ușor, fiind aerodinamic, prețul ajunge la 400 de euro. În plus, petrecem în jur de 3 luni în afara țării, iar cazarea ajunge să fie undeva la 30-35 de euro pe zi fără masă. 

La Inzell locuim într-un hotel cu apartamente, avem bucătăria proprie și noi ne gătim singuri tot. Aici intrările pe gheață ne costă în jur de 20 de euro pe zi, dar noi preferăm să cumpărăm un abonament pe tot sezonul, cred că e undeva la 300 de euro. Ne mai trebuie anumite creme pentru masaj, suplimente. Din păcate, nu dispunem de un fizioterapeut care să stea cu noi pe durata cantonamentelor din străinătate și ne descurcăm singuri.”, mai explică Cosmin Nedelea.

Ministerul Sportului și federația româna de patinaj nu susțin cu nimic progresul lui Cosmin Nedelea

Ministerul Sportului și federația româna de patinaj nu susțin cu nimic progresul lui Cosmin Nedelea și al celorlalți patinatori, iar singurul suport financiar în afară de cel al clubului vine de la COSR.

„Federația din România nu are un buget pentru a ne susține în deplasări și concursuri, astfel că tot clubul e cel care plătește. Ministerul Sportului nu ne-a mai ajutat de ani buni cu vreo finanțare din cauza unor probleme cu niște foști președinți. Din când în când suntem susținuți de COSR. Anul trecut trecut am făcut parte din lotul preolimpic și am primit bani, dar în restul anilor nu se întâmplă asta”, mai susține sportivul.

Autorităților le-aș transmite să ne ajute, pentru că suntem sportivi cu rezultate atât pe plan național, cât și internațional. La noi în țară nu există un patinoar artificial sau natural măcar de 400 de metri. Doar imaginați-vă cum ar fi să ne putem antrena două săptămâni în țară și alte două săptămâni în afara țării pe o gheață rapidă. Ar fi un mare plus pentru noi și cred că asta ar atrage foarte mulți copii pe viitor la acest sport.
- Cosmin Nedelea

Video. Imagini de la antrenamentele lui Cosmin Nedelea

Citește și alte știri:

Alt sezon, aceleași deziluzii » FCSB poate rata titlul din același motiv din care a mai făcut-o de 5 ori în ultimii ani

„Un accident de căruță mi-a schimbat cariera!”. Povestea fostului fotbalist Călin Ignat, care și-a făcut în Târgu Mureș o fabrică de bere artizanală ce poartă numele cățelului său

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
doublem
doublem  •  21 Februarie 2023, 06:17

În primul rând felicitări pentru rezultatele bune într-un sport în care pierdusem speranța! Un oval de patinaj viteză este printre cele mai costisitoare baze sportive (construit și întreținut). Multe dintre gazdele J.O. i-au schimbat rolul de patinoar imediat după jocuri. Îți doresc succes dar până convingi pe cineva să îl construiască probabil îți vei încheia cariera. Sper să nu renunți.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează