SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM

Coco Popescu şi Jordan Romero, împreună în Antarctica » Dream Team

Articol de - Publicat joi, 15 iulie 2010 00:00

Cei mai tineri alpinişti din lume s-au antrenat în SUA, vor urca pe Matterhorn în august, iar în decembrie vor ataca vîrfurile Antarcticii.

Ea e româncă şi are 15 ani. El e american şi tocmai a împlinit 14. Ea are multiple recorduri de vîrstă pe Seven Summits. El a devenit pe 22 mai cel mai tînăr om pe Everest. Copiii teribili ai alpinismului mondial.

S-au văzut în State, imediat după ce Coco urcase pe McKinley, al 5-lea său pas în circuitul celor mai înalte vîrfuri de pe fiecare continent. "Au fost cîteva zile excelente. Prima mea întîlnire cu America şi antrenamentele făcute împreună cu Jordan în California", spune puştoaica din Rîşnov.

A urmat programul "eroului din Big Bear Lake": "O oră şi jumătate de alergare cu diferenţă de nivel de 600 de metri şi mountain bike două ore în jurul lacului. Plus exerciţii de mobilitate şi de echilibru".

Cei doi s-au înţeles perfect şi sînt gata de două expediţii comune. Una de pregătire, pe masivul Matterhorn, 4.478 m, în Alpii elveţieni, şi cea mai importantă, în decembrie, pe vîrfurile Antarcticii.

"E o şansă extraordinară pentru noi, românii. Cei mai tineri căţărători din lume împreună în expediţie! Să nu o ratăm!", spune Bogdan Dudău, preşedintele federaţiei de alpinism şi escaladă. Numai că "apăsăm pedala de acceleraţie şi avem rezervorul gol". E nevoie de 65.000 de euro!

"Acolo, sus, priveliştea, sentimentele, împlinirea sînt greu de descris"
Crina Coco Popescu

65.000 de euro costă expediţia lui Coco Popescu în Antarctica, adică bugetul pe 6 ani al Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă

EVEREST
Excepţie pentru Coco

După ce Jordan Romero a atins Everestul urcînd pe versantul nordic pe 22 mai, la 13 ani, 10 luni şi 10 zile, devenind recordmanul absolut al ascensiunilor pe Acoperişul Lumii, China a hotărît să închidă traseul pentru minori. Îşi va schimba Coco planurile pentru expediţia din aprilie-iunie 2011, cînd va avea 16 ani? "Nu. Această lege are şi excepţii pentru copiii care fac mare performanţă. Iar Coco este printre ei", spune tatăl ei, alpinistul Ovidiu Popescu. "Cererea noastră a fost deja aprobată. Rămîne pe versantul nordic".

OBIECTIVE
Vinson Massif & Mt. Sidley
Pentru Coco, expediţia are două ţinte: Vinson Massif (4.892 m), cel mai înalt vîrf din Antarctica, şi Mt. Sidley (4.285 m), cel mai înalt vulcan. Cu ultimul obiectiv, ar deveni prima femeie din lume care urcă pe Volcanic 7 Summits! Iar după Vinson Massif, ar rămîne numai cu Everestul înainte pentru a bate (cu 2 ani) recordul de vîrstă pe 7 Summits, deţinut de americanca Sam Larson (18 ani).

MESAJ
"Nici un ban de la minister!"
Eterna problemă pentru Coco şi pentru orice alpinist român: lipsa banilor şi lipsa susţinerii! "Pînă acum, am făcut totul din fonduri proprii şi cu ajutorul sponsorilor. Oamenii de la minister sînt mereu foarte amabili. «E fantastic!», ni se spune, «dar e criză!». Nici măcar performanţele nu sînt plătite. Avem un dosar întreg cu dovezi ale ascensiunilor lui Coco! Degeaba. Nu am primit nici un ban de la minister! Sus, pe vîrfuri, e steagul României, pe echipament scrie România. Chiar nu înseamnă nimic? Nu judec pe nimeni, e doar adevărul", afirmă Ovidiu Popescu.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (2)
de_pe_tarnave
de_pe_tarnave  •  15 Iulie 2010, 10:46

@odin73 Sa-i sponsorizeze GSP-ul si Voiculescu. O reclama in varf de munte nu le strica!

odin73
odin73  •  15 Iulie 2010, 10:35

Ce sa faca si cei din minister? Dau vina pe criza, c-asa-i la moda!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează