SPORTURI  »  ALTELE  »  POLO / FINALA LEN EURO CUP

CSM Digi Oradea dispută azi, acasă, prima manșă a finalei cu Ferencvaros, iar antrenorul Kalman Kadar mizează pe unitatea echipei: ”Spiritul de echipă e mai mare la noi”

Kalman Kadar într-un moment de sfat cu jucătorii săi, pe marginea bazinului FOTO sportpictures.eu
Kalman Kadar într-un moment de sfat cu jucătorii săi, pe marginea bazinului FOTO sportpictures.eu

Articol de - Publicat miercuri, 22 martie 2017 00:00

Orădenii și-au început Campania europeană în LEN Champions League, parcurgând în toamna trecută etapele până în runda a treia a calificărilor.

Acolo au cedat în fața germanilor de la Waspo 98 Hannover, 18-23 la general, și și-au continuat drumul continental în LEN Euro Cup. Direct în sferturile de finală.

Le-au depășit, apoi au trecut și de semifinală, după confruntări aspre, foarte echilibrate, dar din care au ieșit mereu cu capul deasupra apei, respirând victorioși. Iar astăzi urmează să dispute prima manșă a finale, un rezultat pe care Kalman Kadar, aflat în al doilea an al său de antrenorat, îl consideră prestigios. El descrie în continuare atuurile echipei sale, păstrând însă și câțiva ași bine ascunși. Totuși, crede că foarte mult va cântări spiritual de echipă în fața maghiarilor de la Ferencvaros.

- Kalman, ce crezi, poate Oradea să câștige trofeul?
- Noi jucăm o finală, iar într-o finală orice se poate întâmpla. Dacă am ajuns aici, înseamnă că echipa asta are o valoare. Bineînțeles, băieții sunt foarte motivați și sunt sigur că vor face totul pentru a câștiga.

- Au fost meciuri foarte strânse până acum, și la dumneavoastră, și la Ferencvaros. Asta sugerează o finală echilibrată. Te așteptai la așa ceva?
- În mod sigur va fi echilibrat, dar ceea ce pot să spun e că presiunea va fi mare și de o parte, și de alta, dar parcă mai mult de partea lor. Cred că într-o finală se pot întâmpla multe, nu doar în polo, ci și în fotbal sau în alte sporturi. Am văzut echipe foarte bune care au clacat, au pierdut la scor foarte mare. Presiunea își poate spune cuvântul. Dacă putem să ne menținem calmul și să rămânem cu picioarele pe pământ, atunci poate fi un meci foarte bun pentru noi, care să ne dea speranțe și pentru cel următor. În această finală se joacă opt reprize, patru aici la noi, patru la Budapesta. Asta înseamnă că orice rezultat se poate întoarce sau, dacă învingem noi, la ei va fi cu totul și cu totul altceva.

Meciuri diferite

- Cum a fost cu Verona...
- Da, s-au dat foarte multe goluri în primul meci, iar în al doilea mult mai puține. De aceea mă aștept la două meciuri diferite.

- Spuneai că presiunea e mai mare pe ei. E și din cauza faptului că lumea îi consideră favoriți?
- Din acest punct de vedere, noi jucăm mult mai degajați. Totodată, cred că avem o dorință de victorie mult mai mare.

- Ca jucător, nu ai avut șansa de a disputa o finală de cupă europeană. O vei face însă ca antrenor încă din al doilea an. Te gândeai la asta?
- Practic, și ca antrenor, și ca jucător îți dorești să ajungi la cel mai înalt nivel. Asta mi-am propus și la începutul acestui sezon sau a celui anterior. Să ajungem în Final 6 sau în finala Euro Cup. Și s-o câștigăm. Ca sportiv, dacă nu ai un obiectiv clar, nu ai unde să muncești. În momentul în care ai un obiectiv, acela trebuie atins și atunci ai unde să mergi, pentru ce să muncești și să te antrenezi.

Ar vrea să câștige tot

- Pentru club, în acest sezon, obiectivul principal e tot câștigarea campionatului?
- Da, acesta a fost obiectivul clubului. Și un parcurs cât mai bun în cupele europene.

- Ai da un campionat pe câștigarea Euro Cup?
- (râde) Mă pui într-o situație dificilă. Nu, eu aș vrea să câștig și cupa europeană, și campionatul. Dacă mă întrebi care este mai prestigios, în mod sigur Eurocup-ul este. Și cântărește mult mai mult în balanță câștigarea acestei competiții decât a campionatului. De exemplu, campionatul României, la ora actuală, este unul foarte slab în comparație cu altele din Europa.

- E doar o luptă în doi?
- În doi, în trei, uneori între patru echipe, dar, cum ai spus, lupta cea mare este între Oradea și Steaua. Eu, ca jucător, am câștigat campionatul. Acum, ca antrenor, sunt aproape să câștig Euro Cup-ul. Pentru mine, faptul că suntem aici cântărește mai mult decât campionatul, dar asta nu înseamnă că aș renunța la el. Contează foarte mult ca în orice competiție în care pornim să ajungem cât mai sus, dacă se poate în vârful podiumului.

- Ai amintit de dorința mai mare de victorie și de lipsa presiunii. Care ar mai fi atuurile voastre? Știm bine că ei au o tradiție mult mai mare decât a noastră...
- (râde) Despre atuurile noastre o să-ți vorbesc după cele două meciuri! Într-adevăr, ei sunt o echipă puternică, dar avem și noi avantajele noastre. Avem jucători importanți și foarte valoroși, dar cred că spiritul de echipă este cel mai important la noi. Nu cunosc din interior echipa Ferencvaros, dar simt că spiritul nostru e mai puternic decât al lor. Am jucat acolo acum 12-13 ani și îi știu pe majoritatea dintre jucători, chiar foarte bine. Am fost colegi. Urmează acum să vedem ce va fi în apă.

- Cum e privită în Oradea această finală? Cu siguranță că bazinul va fi arhiplin și toată lumea vă va susține.
- Da, va fi multă lume, de aceea le mulțumesc tuturor celor care vin și ne susțin și nu doar acum, ci meci de meci. Practic, spectatorii ne dau un impuls foarte mare. Acesta este un lucru foarte bun, foarte pozitiv pentru echipă.

Traseu LEN Euro Cup

  • Sferturi

CSM Digi Oradea-Canottieri Napoli 19-12 (11-7, 8-5)

  • Semifinale

CSM Digi Oradea-SM Verona 15-15, 4-3 la penaltyuri (10-12, 5-3)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează