SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

VIDEO+FOTO Când sportul se întâlnește cu arta stradală, iar David Popovici este personaj principal

FOTO Dumitru Angelescu +16   FOTO
FOTO Dumitru Angelescu

Articol de , - Publicat marti, 14 noiembrie 2023 14:08 / Actualizat miercuri, 15 noiembrie 2023 14:40

David Popovici este subiectul unei picturi murale realizate de artiștii de la Sweet Damage Crew, una dintre cele mai cunoscute echipe de artiști stradali din România.

De câteva săptămâni, pe unul dintre pereții gri ai unui bloc de lângă pasajul Obor, o figură cunoscută prinde contur. Cască albă, ochelari de înot, cine ar putea fi? E David Popovici, înotătorul care în 2022 a cucerit o lume întreagă cu performanțele și personalitatea sa.

Cum s-a ajuns la muralul de la pasajul Obor? Acesta este un proiect Outline StreetArt Festival, ediția a treia., în cadrul căruia „10 artiști locali vor realiza 5 picturi murale de dimensiuni mari, adică peste 1.000 de metri pătrați de #streetart, care vor da un refresh orașului și vor aduce arta mai aproape de oameni", se arată într-o descriere a obiectivelor acestei ediții.

Tema ediției a treia este „FREEDOM. Vibrant, plin de viață și de forță, festivalul promovează exprimarea liberă, curajul de a fi cum simțim, încurajează dialogul și perspectivele multiple. FREEDOM este despre celebrarea veselă și optimistă a vieții, despre libertate, artă și comunitate".

FOTO Raed Krishan
FOTO Raed Krishan
FOTO Raed Krishan
FOTO Raed Krishan
+12 FOTO

I-au urmărit traseul lui David Popovici

Una dintre cele zece picturi murale este cea cu David Popovici, realizată de echipa Sweet Damage Crew, una dintre cele mai cunoscute echipe de artiști stradali din România, cu numeroase lucrări în orașele din țara noastră. 

Artiștii care au lucrat la acest mural sunt Biex și Șatran. „Întâmplător colegii mei îl știau pe David de când era un copil și i-au urmărit traseul și ne-am gândit că ar merita acest efort din partea noastră", a spus Cage, unul dintre membrii Sweet Damage Crew pentru GSP.ro.

Aceștia își propun oe viitor să-i dedice un mural și lui Gheorghe Hagi. Membrii Sweet Damage Crew intenționează să mai facă un mural și cu Ivan Patzaichin, dar depind foarte mult de vreme.

David Popovici și mesajul său

Nu este prima lucrare care are legătură sportul a celor de la Sweet Damage Crew, ei mai realizând un mural cu Nadia Comăneci, la Deva, și o pictură murală cu Nadia Comăneci și Ilie Năstase, dar când erau copii, o reinterpretare, după cum o caracterizează Cage pentru Asociația Hopes and Homes la Iași. Artiștii își propuseseră și un omagiu la adresa lui Kobe Bryant, dar pandemia le-a oprit demersurile.

Când sportul se întâlnește cu arta stradală, iar David Popovici este personaj principal
Nadia Comăneci și Ilie Năstase în reinterpretarea celor de la Sweet Damage Crew

Pe lângă pictura de 300 m pătrați muralul cu David Popovici, deținător al recordului mondial în proba de 100 m liber, pe peretele blocului va apărea și un mesaj ales de înotătorul în vârstă de 19 ani. „Scrie-ți povestea prin sport!".

Festivalul Outline StreetArt este un proiect al Asociației EDIT și al Sweet Damage Crew cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 prin Centrul Cultural „Mihai Eminescu".

Pe lângă lucrarea din Ștefan cel Mare, nr. 35, lista completă a lucrărilor realizate anul acesta în cadrul festivalului mai include: un perete de mari dimensiuni pe Șos. Mihai Bravu nr. 57, (Artist: LUX) și reabilitarea a trei puncte termice care se află la adresele: Strada Cernăuți nr. 11 (Artist: Boeme), Bulevardul Chișinău nr. 11 (Artist: John S.) și Șoseaua Pantelimon nr. 237 (Artist: KAPS CREW).

David Popovici a mai fost imortalizat într-o pictură murală, în 2022, pe unul dintre pereții sălii de sport a Colegiului Național „George Coșbuc", acolo unde înotătorul a fost elev. Artistul care a realizat pictura murală a fost Cristian Scutaru.

Citește și: 

Final de competiție cu record național pentru David Popovici la CN în bazin scurt. „Așteptam de mult timp să-l dobor”
ÎNOT
Final de competiție cu record național pentru David Popovici la CN în bazin scurt. „Așteptam de mult timp să-l dobor”
David Popovici, asaltat de fani la Otopeni: „ Am fost și eu ca ei!” » Ce spune despre medalia la 200 m liber
ÎNOT
David Popovici, asaltat de fani la Otopeni: „ Am fost și eu ca ei!” » Ce spune despre medalia la 200 m liber

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
Viggobella
Viggobella  •  14 Noiembrie 2023, 16:57

Artiștii lui pește. Asta nu e artă, e naționalism ieftin, kitsch. Hagi a refuzat, bravo lui. Vor să-i picteze și pe Nadia, Năstase, patzaichin. Probabil urmează Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, Eminescu. Grotesc. Câtă artă frumoasă ar putea sa facă pe clădirile urâte. Portrete pe pereți există cred doar la arabi cu "martirii" teroriști care s-au aruncat în aer și prin cartiere din Italia cu mafioți omorâți de carabinieri.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează