SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL GSP

SPECIAL GSP Gazeta prezintă povestea incredibilă a bazinului olimpic pe care statul se chinuie să-l termine de 11 ani! 7 milioane de euro aruncate pe fereastră. Și mai urmează!

Performanțele lui David Popovici au reaprins interesul pentru înot, dar într-o tară cu bazine puține și condiții precare. +15   FOTO
Performanțele lui David Popovici au reaprins interesul pentru înot, dar într-o tară cu bazine puține și condiții precare.

Articol de , , , - Publicat joi, 30 iunie 2022 15:18 / Actualizat joi, 30 iunie 2022 15:18

Oamenii politici, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, s-au grăbit în ultimele zile să pozeze lângă noul erou național, David Popovici. În acest timp, baza materială în care ar trebui să se pregătească viitorii campioni arată din ce în ce mai deplorabil. Gazeta prezintă azi povestea incredibilă a Bazinului Olimpic din Brăila, un exemplu al nepăsării tuturor guvernelor perindate din 2011 și până azi.

Istoricul șocant al Bazinului Olimpic Brăila, nefinalizat după 11 ani:

  • 2011 - se aprobă contruirea prin CNI;
  • 2012-2015 - se constată că nu există finanțare;
  • 2015 - studiile de fezabilitate sunt greșite, pânza freatică e prea sus, trebuie consolidat solul;
  • 2015-2016 - se refac autorizațiile de construcție, expirate între timp;
  • 2016-2017 - se edifică o parte din construcție;
  • 2018-2020 - e nevoie de un nou aviz ISU, cel vechi fiind expirat, și se achiziționează noi echipamente, cele vechi fiind deja depășite de normele federației internaționale;
  • 2021 - ministrul dezvoltării, Attila Cseke, reziliază contractul cu firma de construcții, aceasta dă în judecată CNI și totul rămâne blocat până în ziua de azi;
  • 2022 - micii înotători trec zilnic pe lângă construcția care a înghițit deja 7 milioane de euro, apoi se aruncă în bazinul vechi de 50 de ani.
Câți veți merge să-l vedeți pe David Popovici la Otopeni?
editorial
Câți veți merge să-l vedeți pe David Popovici la Otopeni?

Statul se chinuie de 11 ani să termine Bazinul Olimpic Brăila

Deși CNI a cheltuit deja aproximativ 7 milioane de euro, cu o firmă de construcții care a ajuns în insolvență și i-a fost reziliat contractul anul trecut, marele bazin de la Brăila, așteptat de toată lumea, zace, încă departe de a fi finalizat.

În 2011 a fost aprobată construcția Bazinului Olimpic Brăila, un proiect CNI identic cu bazinele de la Dinamo și de la Târgu Mureș, care sunt deja finalizate. Inițial a fost cotat la 8 milioane de euro, iar licitația a câștigat-o firma Midanne Invest Grup din București. S-a pornit cu stângul de la început. 

Timp de mai bine de trei ani, CNI nu a avut finanțare pe bazine, astfel că lucrările aveau să înceapă abia în 2015. Pentru scurt timp, fiindcă din start constructorul s-a izbit de altă barieră. Studiile de fezabilitate nu erau conforme cu situația din teren, pânza de apă freatică fiind mai ridicată decât în documente. 

O „bagatelă”, alți bani și timp pierdut, un an pentru consolidarea solului. Lucrările au început cu adevărat abia în 2016, când bazinul ar fi trebuit să fie gata! Între timp a fost nevoie să se emită cinci autorizații de construcție. La finalul lui 2017 clădirea, compartimentarea și tribunele erau gata. A urmat apoi altă problemă. 

A durat încă un an până să aprobe CNI achiziționarea unor noi echipamente de cronometrare, cele din proiectul inițial fiind depășite de noile norme ale Federației Internaționale de Natație. În 2021 a fost nevoie de alte modificări pentru un nou aviz ISU, cel din urmă cu 10 ani fiind și el neconform cu noua legislație.

CNI în proces cu constructorul

Tot anul trecut, la vizita ministrului dezvoltării, Attila Cseke, acesta nu a găsit niciun muncitor pe șantier! A decis rezilierea contractului cu Midanne Invest Grup, care a dat în judecată CNI. De atunci nu s-a mai mișcat nimic. CNI a angajat pentru 120.000 de lei firma Specialist Consulting, ca să evalueze gradul de execuție și să stabilească ce lucrări mai sunt de făcut. 

Concluzia: lucrarea e la nivel de 80%, urmând ca restul să fie finalizat de o altă firmă, în urma unei alte licitații. Surse CNI susțin că „licitația ar putea dura 2-3 luni, în funcție de numărul de firme care se vor înscrie. Iar termenul maxim de predare a bazinului ar fi pentru primăvara lui 2023”.

1,2 milioane de euroeste suma pe care CNI o cere în instanță constructorilor de la Midanne Invest Grup, ca despăgubiri și penalități pentru că n-au finalizat lucrările de la Bazinul Olimpic Brăila

Citește și alte știri din sportul românesc:

ANALIZĂ GSP Ce înseamnă medaliile lui David Popovici pentru sportul românesc » Premieră după 4 ani

România, în Top 10 în ierarhia pe medalii după 36 de ani grație lui David Popovici!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
litovoi
litovoi  •  30 Iunie 2022, 17:42

Asa merita Braila daca a avut neobrazarea sa dea doua campioane olimpice la inot.

Domnul
Domnul  •  30 Iunie 2022, 17:29

Nenea moderator, adjectivul "*** " e cuvânt vulgar ? Nu am știut. Merci . Dar 50(25 +25) de bani la litrul de combustibil cum e ? E bun sau non bun banul acela de 50 ? Banul nu poate fi ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Ggabriel017
Ggabriel017  •  30 Iunie 2022, 16:48

Buna ziua. Cel putin la Pitești bazinul Olimpic care din pacate ajunsese "batrân" constructia lui datând din 1984 a intrat de vreo 2 ani in modernizare, norocul sportivilor fiind ca pe timp de iarna se antreneaza ba la Mioveni, Curtea de Arges, Târgoviște iar vara la cel descoperit. Avem si o noua sala de sport "Arena Pitesti" si din cate am inteles sunt discutii pentru un nou stadion.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează