SPORTURI  »  ALTELE  »  INTERVIU EXCLUSIV

EXCLUSIV GSP » Într-o zi plină de politică, un interviu fără politică cu premierul Victor Ponta: "O reformă a sportului e vitală! Putem aplica modelul Spaniei"

Articol de , - Publicat miercuri, 22 august 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 22 august 2012 01:15


Premierul Victor Ponta doreşte ca, pînă în noiembrie, COSR, ANST şi federaţiile să-i prezinte un pachet legislativ care să reformeze sportul românesc

Într-o zi încărcată politic, Victor Ponta şi-a rupt din program o jumătate de oră şi a vorbit despre sport.

Ieri, premierul a acordat Gazetei Sporturilor un interviu în care a vorbit despre necesitatea unei reforme în sportul românesc de performanţă, despre modelele impuse de alte state din Europa, despre cum vede restructurat şi finanţat sportul în următorii 10-20 de ani, dar a refuzat să se pronunţe în legătură cu conflictul dintre Rudel Obreja şi Octavian Morariu.

"Marţi, trei ceasuri rele!", spune o superstiţie românească. Prim-ministrul României nu crede însă în ele. Acesta a acceptat să acorde ieri un interviu Gazetei Sporturilor. La ora 11:10, Victor Ponta a sosit într-una dintre sălile de la etajul al doilea al Palatului Victoriei, acolo unde consilierii săi au aranjat întîlnirea cu redactorii GSP. Judecătorii Curţii Constituţionale se aflau deja de o oră în şedinţa în care urmau să se pronunţe în legătură cu referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. "Mă bucur foarte tare că am ocazia să vorbesc despre sport", a spus Ponta de cum a intrat în biroul în care soarele arzător de afară a fost bine ascuns în spatele draperiilor groase, de catifea. Îmbrăcat simplu, cu pantaloni negri şi cămaşă albă, dar fără cravată, demnitarul s-a aşezat confortabil pe un fotoliu. Greutatea politică a zilei a dispărut dintr-o dată.

- Domnule prim-ministru, cu ce impresii v-aţi întors de la Olimpiada de la Londra?
- Am ajuns la Londra de două ori. Prima dată la ceremonia de deschidere, dar nu am putut să stau foarte mult pentru că m-am întors imediat în ţară. Însă a doua oară am prins tot week-end-ul din finalul Jocurilor, dar, din păcate, nu am mai prins sportivi români în competiţie, deşi mi-aş fi dorit. Am fost la baschet, handbal, volei, fotbal şi atletism. I-am văzut pe Usain Bolt şi pe baschetbaliştii americani...

- Cum vi s-au părut întrecerile atletice?
- O atmosferă excepţională pe stadion. A fost pentru prima dată cînd am mers la o competiţie de atletism. Întotdeauna mă uitam la televizor şi mă gîndeam ce poate fi interesant să stai să te uiţi la atletism!? Acum m-am lămurit. Întrecerile sînt incredibile!!!

"E încă o minune că luăm medalii!"
- Românii s-au întors cu nouă medalii. Multe, puţine!?
- Eu am vorbit despre rezultatele delegaţiei noastre imediat la sosire. Ştiu suficient de multe lucruri despre sport, astfel încît să înţeleg şi să fiu convins că nu ai rezultate dacă nu investeşti în sport, şi cînd spun investeşti mă refer la o investiţie pe termen foarte lung. Nu ca într-un alt business, să investeşti acum şi peste un an să ai profit. Trebuie investit pe 10-15-20 de ani. Dar la cît de puţin a investit România în sport e încă o minune că luăm medalii. Vreau să fiu foarte realist. În ultimii douăzeci de ani România a stricat infrastructura, dar şi modul de organizare al sportului. Trebuie să refacem totul, dar nu ca să avem rezultate la Rio 2016. Efectele se vor vedea poate cel mai devreme peste opt ani, pentru că aici vorbim de copii, juniori, de baze sportive, de organizarea unor anumite ramuri sportive, federaţii...

- Marea Britanie a demarat o reformă în sport după Atlanta 1996, de unde s-a întors cu o singură medalie de aur! Acum a obţinut 65 de medalii, dintre care 29 de aur...
- Mă bucur că şi în Marea Britanie reforma sportului a început sub un prim-ministru pe care eu îl am ca model, Tony Blair. A venit în '97, dar rezultatele au apărut la mulţi ani după ce el nu a mai fost premier! David Cameron s-a bucurat acum pe stadion! Şi e absolut normal pentru că rezultatele unei reforme apar după mulţi ani...

Banii trebuie să vină de la Loteria Naţională
- Guvernul britanic a decis atunci ca Loreria să asigure cea mai mare parte din finanţarea sportului de performanţă!
- Partea de Loterie am discutat-o şi eu foarte mult cu preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, domnul Morariu, şi am studiat sistemele care se aplică în ţările europene. Loteria Română are un contract care cred că expiră la anul, dacă nu mă înşel, şi în acel moment din punctul meu de vedere trebuie găsită soluţia prin care aceasta să fie unul dintre principalii finanţatori, pentru că nu s-ar putea să fie singurul. Vorbim de marea performanţă olimpică.

- COSR doreşte să preia întreg sportul de performanţă!
- Am discutat şi despre acest proiect cu domnul Morariu şi cu doamna Carmen Tocală. Eu vreau un singur lucru, şi l-am spus şi la întîlnirea cu preşedinţii de federaţii. Aş vrea să nu fie o reformă a sportului care să vină de la Guvern. Aş vrea să vină din partea lor şi aici trebuie să fie un numitor comun la care comitetul olimpic, federaţiile şi Autoritatea să ajungă. Ceea ce eu le-am garantat este un sprijin pe care nu l-au avut niciodată de la un prim-ministru.

Prima ocazie în 22 de ani
- Federaţiile sînt însă reticente faţă de proiectul COSR!
- Ştiu şi acest lucru, dar dacă e nevoie de mine ca mediator o să o fac, chiar dacă doamna Tocală ar trebui să fie principalul mediator. Sînt convins că la un moment pot ajunge la un numitor comun. Altfel, sportul românesc ar rata o ocazie pe care în 22 de ani nu a avut-o. Un premier atît de iubitor şi pasionat de sport. Sînt absolut convins că sportul este unul dintre domeniile fundamentale ale unei naţiunii. Care ţine de dezvoltarea fiecărui membru al societăţii şi de reprezentare a noastră, a tuturor. În ceea ce-i priveşte pe copiii mei, la Andrei, că el este cel mai mare, mă uit întîi la ce rezultate are la sport şi după aceea la cele de la matematică şi fizică. Fără să dau un exemplu prost, eu nu am crezut niciodată că ori faci sport, ori şcoală. Poţi să le faci pe amîndouă bine sau nici una, dar din păcate, în ultimul timp, foarte mulţi dintre tineri nu fac nici una nici alta.

- Modelul cerut de COSR funcţionează doar în Italia. Este vorba de CONI!
- Ştiu că ceea ce-şi propune COSR-ul mai există doar în Italia şi tocmai de aceea n-aş vrea să merg eu din punct de vedere guvernamental pe o soluţie sau alta. Prefer să aştept soluţia comună. În acelaşi timp, sînt absolut convins că ar fi în avantajul sportului ca pe viitor să avem, după luna noiembrie, un minister al sportului. Eu cred că Sportul nu trebuie să mai fie unit cu Tineretul, pentru că sînt două domenii diferite şi nu are de ce să fie sub Ministerul Educaţiei, care este mult prea mare. Sigur, e importat să ai o relaţie foarte bună cu Educaţia pentru a avea acele ore de sport obligatorii în toare şcolile, să încerci refacerea cluburilor şcolare şi a competiţiilor între şcoli şi licee.

"La clubul Olimpia trebuie sesizat Parchetul!"
- Trecem la un alt capitol. Care sînt rezultatele auditului efectuat la ANST?
- Carmen Tocală a făcut un audit pe care mi l-a prezentat. Sînt situaţii precum cea de la baza sportivă Olimpia Bucureşti, unde vom sesiza Parchetul. Sînt ilegalităţi grave, care se regăsesc însă şi în restul ţării. Trecerea unor baze sportive în interese private. M-am îngrozit cînd am citit auditul! Aşa s-au risipit puţinii bani ai sportului. Trebuie o gîndire cu ceea ce vrem să facem în următorii ani. Să investeşti în toate sporturile, lucru pe care nu şi-l permit nici SUA, nici China, sau să avem ideea de sport în masă. Eu cred că trebuie mers pe tradiţie, pe talentele neamului...

- Avem 64 de federaţii naţionale!?
- Am discutat şi la Londra cu Morariu şi Tocală şi le-am spus că COSR ar trebui să aleagă cinci sporturi unde să investească pentru că vom lua medalii, iar ANST alte 5 discipline, sporturi cu atractivitate către tineri. Nu o să poţi avea niciodată tot atîţia şcolari care fac fotbal cu cei care fac gimnastică. Dar la gimnastică ai şanse să iei medalii la Olimpiade şi Mondiale! Banii pentru toate federaţiile, ca să aibă performanţe toate, nu o să aibă niciodată România. Trebuie să fim realişti!

- Care este modelul dumneavoastră de reformă în sport?
- Spania! O ţară care are fotbal şi la cel mai înalt nivel, dar care nu spune «Avem fotbal şi nu mai putem avea altceva». Aşa cum au fotbal, au şi baschet, şi handbal, şi tenis... Sporturi cu foarte mare atractivitate. Au început şi ei o reformă în sport în anii '80 şi au investit foarte mult. Mă uit la modele care pot fi aplicate.

- Domnule premier, mai aveţi timp să jucaţi baschet?
- Da. Baschet şi tenis. Nu mai am timp pentru raliuri....

Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvînt, care a fost prezent în tot timpul interviului, dar fără să intervină vreodată, îi face lui Victor Ponta un semn din priviri. "Este tîrziu!", ar fi dorit să-i spună, dar premierul a înţeles. Era ora 11:40. Curtea Constituţională nu anunţase încă nimic. Peste o oră însă apare comunicatul. Referendumul a fost corect. Băsescu se întoarce la Cotroceni. Marţi, trei ceasuri rele!

Nu vrea să se bage în conflictul COSR-Obreja
Rudel Obreja a solicitat, în cadrul unui interviu acordat Radio GSP, ca COSR să fie controlat de Curtea de Conturi privind modul cum a cheltuit banii publici. "Ştiu problema lui Morariu cu Obreja şi nu vreau să fac greşeala şi să bag Guvernul în acest conflict. Chiar dacă am informaţii şi păreri personale, nu vreau să mă pronunţ eu. Dacă discutăm de bani publici, oricine îi foloseşte, fără nici o excepţie în cazul de faţă, trebuie să răspundă pentru modul în care a cheltuit banii", a spus Victor Ponta. Premierul regretă faptul că meciul lui Lucian Bute, cel din noiembrie, nu are loc în ţară. "Bani de la buget nu puteam să dau şi i-am spus acest lucru şi domnului Obreja, dar şi lui Lucian Bute, deşi mi-aş fi dorit să fie la Bucureşti sau la Galaţi!"

"Eu nu vreau să sune nostalgic, dar toţi de vîrsta mea au participat la Daciadă. Îi putem schimba numele, dar era o idee foarte bună. Americanii nu sînt ruşinaţi că au competiţiile între colegii, dimpotrivă"
VICTOR PONTA

"Sportul este singurul domeniu în care sînt dispus să asum răspunderea Guvernului în faţa Parlamentului, dar, repet, nu cu o lege pe care să o facă Guvernul. Ci cu un pachet pe care să-l facă lumea sportului"
VICTOR PONTA

"Ideea mea, şi sper să fie una bună, şi nu vreau să o impun, este aceea de a crea un minister al sportului, pentru a avea o reprezentare în Guvern"
VICTOR PONTA

446 milioane de euro a fost bugetul sportului italian în 2010. Italia s-a întors de la JO Londra cu 28 de medalii, dintre care 8 de aur

20 de milioane de euro a fost bugetul sportului românesc în 2011 şi tot atît în 2012

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (28)
mares870
mares870  •  25 August 2012, 18:02

Pacat ca si aici apar postaci politici. Aici trebuie sa fie o dezbatere a oamenilor din sport, care sa-si spuna parerea corect, pentru ca urmeaza unele propuneri legislative care vor influenta activitatea sportiva din Romania ! Am vazut disponibilitatea Premierului, una corecta. Doreste sa stie parerea specialistilor din sport ! Care este parerea federatiilor, a cluburilor sportive, a ANST-ului, a marilor sportivi, care lucreaza in sport ! Dorinta COSR-ului o stim, si este mai veche ! Pacat ca cei care trebuie sa vorbeasca, TAC !!! Sa nu vorbeasca prea tarziu, cand nu se va mai putea face nimic ! Sa auzim de bine !

stelist86
stelist86  •  23 August 2012, 06:29

ce baza sa pui in vorbele unui MINCINOS NOTORIU SI HOT INTELECTUAL?ESTI COMPROMIS OMULE TOTAL,ESTI UN HOT SI MINCINOS SI VREI SA FACI O LUME MAI BUNA ?NU MERGE !

yellow_wolves
yellow_wolves  •  22 August 2012, 20:22

tonta che gargara!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează
Close