SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ / DECIZIE

Federația sârbă de canotaj, suspendată din cauza datoriilor, inclusiv cele de după Campionatele Mondiale din 2023, unde România a cucerit două medalii de aur

Simona Radiș și Ancuța Bodnar concurând la CM de la Belgrad Foto: Balint Czucz
Simona Radiș și Ancuța Bodnar concurând la CM de la Belgrad Foto: Balint Czucz

Articol de - Publicat marti, 23 ianuarie 2024 21:20 / Actualizat marti, 23 ianuarie 2024 22:30

Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Canotaj a decis suspendarea din calitatea de membru a forului de specialitate din Serbia, începând cu 1 ianuarie 2024, din cauza restanțelor financiare. 

Hotărârea de suspendare a venit în urma unei întruniri a Comitetului Executiv al World Rowing (Federația Internațională) care s-a ținut pe 14 decembrie 2023, se arată într-un comunicat al organizației mondiale.

S-a ajuns aici din cauza „datoriilor semnificative către federația internațională și către diverși furnizori pe care le au Federația Sârbă de Canotaj și autorități relevante din Serbia, care au avut rolul de garanți pentru organizarea etapei de Cupă Mondială din 2022 și a Campionatelor Mondiale din 2023, ambele găzduite de Belgrad”.

Ce presupune suspendarea

Statutul forului internațional precizează, la articolul 15, că „federațiile membre care au datorii nerezolvate către World Rowing sau către un Comitet de Organizare al World Rowing pot fi suspendate de către Comitetul Executiv sau excluse de Congres.

În acest caz, niciun membru al respectivei federații nu poate candida la alegeri, membrii delegației nu vor avea drept de vot, iar Comitetul Executiv poate suspenda echipe, oficiali, arbitri sau membri ai comisiilor care vin din respectiva țară”.

Procedurile legale împotriva Federației Sârbe de Canotaj au fost demarate, se adaugă în înștiințarea oficială.

Acestea presupun imposibilitatea pentru federația sârbă:

  • de a face parte din conducerea canotajului în Serbia și la nivel internațional
  • de a înscrie sportivi la concursurile organizate de World Rowing sau la Jocuri Olimpice/Paralimpice
  • de a organiza evenimente viitoare girate de World Rowing

44de sportivi români au obținut calificarea la JO 2024 la întrecerile din capitala Serbiei în 11 probe din totalul celor 14 din programul olimpic

În comunicat se precizează și că federația internațională a susținut o comunicare continuă timp de câteva luni cu forul sârb, astfel încât să se găsească o soluție.

Când problema datoriilor va fi rezolvată, Comitetul Executiv se va întruni pentru a discuta posibila reinstaurare a federației din Serbia.

Simona și Ancuța: „Nu ne place organizarea”

Anul trecut, Belgradul a găzduit, la baza Ada Ciganlja, ediția Campionatelor Mondiale care a fost și criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

2medalii de aur, una de argint și 2 de bronz a cucerit România la Campionatele Mondiale de la Belgrad 2023

Simona Radiș și Ancuța Bodnar s-au aflat la primul lor concurs pe pista de la baza Ada Ciganlja, dar nu au fost prea încântate de ceea ce au găsit acolo. "Nu am mai fost la Belgrad și nici nu ne place", spunea Ancuța la momentul respectiv, după ce se calificaseră în finală.

"Nu ne place locul, nu ne place organizarea lor în primul rând, ne așteptam la o muncă mult mai profesionistă, dar nu s-au ridicat la acest nivel, probabil de asta nici nu ne încântă și nici nu ne atrage", a completat Simona. "Sperăm să plecăm totuși acasă cu o amintire frumoasă", a încheiat ea. Ceea ce s-a și întâmplat, ele cucerind detașat titlul mondial.

Rezumatul finalei de 8 plus 1 feminin de la  CM de la Belgrad 2023, câștigată de România

Continuă parcursul miraculos al lui U-BT Cluj-Napoca » Campioana României a urcat pe loc de „sferturi” în Eurocup
Eurocup
Continuă parcursul miraculos al lui U-BT Cluj-Napoca » Campioana României a urcat pe loc de „sferturi” în Eurocup
Rapid transferă de la Gyor! Campioana mondială din 2019 a semnat deja cu gruparea giuleșteană
RAPID
Rapid transferă de la Gyor! Campioana mondială din 2019 a semnat deja cu gruparea giuleșteană

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează