GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  TENIS DE MASĂ

Fostele coechipiere ale Valeriei Borza deplîng dispariţia prietenei lor: "De ce Dumnezeu preferă oamenii buni?"

Articol de - Publicat sambata, 21 decembrie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 21 decembrie 2013 12:32

Valeria Borza, fostă componentă a "naţionalei" de cadete şi juniori la tenis de masă, s-a stins din viaţă, fulgerător, la numai 29 de ani. Plecase de la echipa sa din Franţa spre România, pentru a petrece Sărbătorile acasă.

La 29 de ani, Valeria Borza juca de 8 ani în Franţa, la echipa franceză Lyssois Lille Metropole. A fost campioană a Franţei cu această formaţie.

"Era fericită, trecea prin cea mai bună perioadă a vieţii", dezvăluie Daniela Dodean, fosta ei colegă de cameră de la Centrul Olimpic de la Bistriţa.

Terminase cu meciurile pe anul acesta şi îşi făcuse bagajele să vină acasă, la Caransebeş, acolo unde se născuse pe 31 iulie 1984. În autobuzul care o ducea spre aeroportul din Charleroi, i s-a făcut însă rău!

A acuzat dureri de cap groaznice, a fost transportată urgent la spitalul din Roubaix, dar a intrat în comă. Diagnosticată cu meningită bacteriană, Vali Borza s-a stins din viaţă cîteva ore mai tîrziu.

"Nu-mi vine să cred. Era o fată aşa bună!"
Dana Dodean, campioana europeană cu echipa României, o cunoştea foarte bine pe Vali. Au fost colege de cameră la Bistriţa, acum mai bine de 15 ani. "Eu aveam 10 ani, ea 14. Mă ajuta la tot, pînă şi la temele pentru şcoală! Pentru mine a fost ca o soră mai mare. Nu înţeleg cum s-a dus aşa repede, nu s-a plîns niciodată de probleme de sănătate", a dezvăluit Dana.

"Sincer, cred că Dumnezeu preferă oamenii buni, acolo, la el! Vali era o fată extraordinară, ajuta pe toată lumea", a adăugat Dana.

Bernadette Szocs e în stare de şoc
Cea mai tînără componentă a "naţionalei" de senioare, Bernadette Szocs era coechipieră la echipa din Franţa cu Valeria. "Ea a ajutat-o să meargă acolo, ea i-a pus o vorbă bună. Am vorbit cu Bernie, dar e foarte speriată", a povestit Dodean. Cum meningita bacteriană e o boală infecţioasă, tot clubul a intrat în carantină!

Coechipierele au fost imediat duse la spital pentru investigaţii. "Cînd am vorbit cu ea la telefon, era în spital. A făcut toate testele şi e bine. Trebuie să urmeze însă un tratament cu antibiotice", dezvăluie Dana.

"Nu am putut să dorm toată noaptea!"
Eliza Samara a cunoscut-o şi ea foarte bine pe Valeria. "Ne-am intersectat pe la loturile României. Ce fată, ce suflet!", spune Eliza. "Iubea viaţa, iubea oamenii, un om plin de viaţă! Sînt şocată, nu am putut dormi toată noaptea după ce am aflat cumplita veste", a adăugat Samara.

Eliza e chiar în Franţa, acolo unde aseară urma să joace meciul de Liga Campionilor cu echipa sa de club, Fenerbahce. "Jucăm chiar cu Metz, formaţia pe care echipa Valeriei a întîlnit-o acum trei zile în campionat. Şi jucătoarele de la Metz au fost în carantină, au făcut teste, analize. Nu o voi uita niciodată, va rămîne pentru totdeauna în mintea mea", spune Eliza, în colţul ochilor făcîndu-şi apariţia lacrimile.

"M-a vizitat acum două săptămîni!"
Iulia Necula este colegă de generaţie cu Vali. Joacă acum în Spania, la UCAM Cartagena Murcia. A cunoscut-o şi ea, au petrecut multe zile în cantonament împreună.

"Am pierdut o mare prietenă şi colegă. Anul trecut a venit să se antreneze la mine. Îi plăcea Spania, clima de aici. Era o fire optimistă, foarte săritoare, tot timpul cu zîmbetul pe buze. Of, nu pot să cred", mărturiseşte Iulia.

Cele două s-au întîlnit ultima oară acum două săptămîni. "A venit la mine în Spania. Era într-o perioadă a vieţii în care se simţea foarte bine. S-a dus aşa repede...", încheie Necula.

Bernie nu poate veni acasă!
Colegele Valeriei Borza de la Lyssois Lille Metropole, românca Bernadette Szocs, chinezoaica Xiaoxin Yang şi franţuzoaica Agnes le Lannic, sînt în carantină, în Franţa. Ele nu au voie să ia contact cu absolut nimeni pînă cînd doctorii vor fi siguri că sînt în afara oricărui pericol.

Bernadette Szocs ar fi trebuit să vină de azi în cantonamentul echipei naţionale, la Poiana Braşov. "Nu e lăsată şi nu cred că va putea veni, deocamdată. Am vorbit cu ea, analizele au ieşit bine. Asta e cel mai important acum", a declarat Cristian Romanescu, preşedintele FRTM.

Vali Borza va fi adusă la Caransebeş
Părinţii Valeriei Borza au ajuns de ieri în Franţa şi au început formalităţile de repatriere a fiicei lor. Preşedintele clubului din Lille, Christian Briffeuil, a declarat că va suporta toate cheltuielile. Vali Borza va fi înmormîntată în oraşul său natal, dar nu se ştie exact data.

Ce este meningita bacteriană?
Meningita bacteriană este o infecţie gravă a fluidului din măduva spinării şi a celui care înconjoară creierul. Este contagioasă şi se ia de la o persoană la alta prin scurgerile de la nivelul nasului sau gît. Meningita reprezintă o boală extrem de gravă prin rata mare de mortalitate şi prin sechelele neurologice severe. Cele mai semnificative sînt surditatea, retardul mental sau motor, convulsiile. Copiii între 0 şi 3 ani sînt cei mai expuşi.

3 titluri de campioană a României are în palmares Valeria Borza: două la simplu junioare în 2000 şi 2001, şi unul la senioare, la dublu mixt, în 2005

"Nu înţeleg cum poţi să mori într-o zi, după ce în prealabil ai acuzat dureri de spate. Doar atît! Asta în condiţiile în care eşti sportiv profesionist şi faci tot felul de controale periodic. E peste puterile mele de înţelegere" (Betty Românescu, director de imagine FRTM)

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (2)
baruch
baruch  •  21 Decembrie 2013, 19:05

care "dumnezeu"? chiar cere atata curaj sa accepti ca esti materie muritoare si ca nu exista prieteni imaginari? gen "dumnezeu".

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  21 Decembrie 2013, 09:20

Cred ca a luat de la cineva aceasta boala ...dar nu vom afla niciodata ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează