SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

O campioană mondială a spus adio sportului la doar 27 de ani: „Sunt nerăbdătoare să încep un nou capitol”

Gianina Beleagă, medaliată cu aur în 2017 și 2018 în barca de dublu vâsle, categorie ușoară, a anunțat oficial că se desparte de sportul pe care-l practică de la 13 ani.
Gianina Beleagă, medaliată cu aur în 2017 și 2018 în barca de dublu vâsle, categorie ușoară, a anunțat oficial că se desparte de sportul pe care-l practică de la 13 ani.

Articol de - Publicat joi, 20 octombrie 2022 18:34 / Actualizat joi, 20 octombrie 2022 19:32

Gianina Beleagă, medaliată cu aur în 2017 și 2018 în barca de dublu vâsle, categorie ușoară, a anunțat oficial că se desparte de sportul pe care-l practică de la 13 ani.

Canotoarea în vârstă de 27 de ani și-a anunțat retragerea, pe rețelele sociale, printr-un mesaj emoționant. 

„Canotajul a fost și este prima mea dragoste. Sunt profund recunoscătoare pentru prietenii pe care i-am făcut prin intermediul lui, lecțiile și experiențele dobândite; pentru medaliile câștigate și momentele grele, zâmbetele și lacrimile care m-au făcut cine sunt. Cu toate acestea, în momentul în care o ușă se închide, o alta se deschide. Sunt nerăbdătoare să încep un alt capitol", a scris sportiva din Valea Moldovei.

Gianina Beleagă s-a retras din canotaj

Gianina era în clasa a șaptea când a fost selectată de la școală pentru sportul care îi va marca viața. 

„Era în noiembrie 2008. M-au măsurat luni, miercuri m-am dus cu mama la centrul din Fălticeni să văd cum e și duminică mi-am făcut bagajul. Eram foarte încântată, erau mulți copii, colectiv nou, scăpam cumva și de acasă, veneam de la țară, condițiile în care am trăit nu erau wow!", și-a povestit ea începuturile pentru Gazeta Sporturilor.

Anii cu aur

Patru ani mai târziu, au venit debutul în competițiile internaționale și primele victorii, în barca de 8 plus 1, care a ieșit campioană mondială și europeană de juniori.

Apoi, în 2014, s-a mutat de la Fălticeni la București. Un an dificil pentru că a ajuns în barca de patru vâsle și s-a clasat abia pe cinci la Mondialele de tineret. Un an mai târziu însă avea să vină schimbarea pentru ea. A intrat în barcă alături de Ionela Cozmiuc, cu care, în 2016, a participat la JO de la Rio, unde s-au clasat pe 8. Cei mai frumoși ani din carieră au fost 2017 și 2018, când au urcat împreună pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la CM de seniori.

Însă din 2018 au început problemele de sănătate, cele care aveau să o determine să spună adio canotajului în 2022. Mai întâi a fost o operație la genunchi, după multe infiltrații cu plasmă și acid hialuronic, apoi o accidentare la coaste care a dus la descoperirea unor protruzii discale în zona cervicală.

4 medaliila competițiile majore de seniori are Gianina Beleagă: două de aur la CM și două de argint la CE

Gianina a luptat cu toate aceste accidentări, în 2021 participând la CE, unde a luat argint în proba de simplu vâsle, categorie ușoară și la JO de la Tokyo, unde alături de Ionela Cozmiuc s-a clasat pe locul șase. Pentru că nu a prins nicio competiție în 2022, Gianina a reflectat și a ajuns la concluzia că e momentul să lase apa și bărcile în urmă și să înceapă un nou capitol. 

VIDEO Chinul prin care a trecut Gianina Beleagă: „Am avut nevoie de psiholog, plângeam foarte mult”

Citește și alte știri din sportul românesc:

VIDEO Seară perfectă pentru baschetul românesc » Victorii răsunătoare în Europa pentru U-BT Cluj Napoca, CSM Oradea, SCM Craiova și CSO Voluntari

Rapid pierde în ultimele secunde duelul nervilor din Liga Florilor. CSM a învins la Baia Mare și a devenit lider

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close