SPORTURI  »  ALTELE  »  GALA CANOTAJULUI

VIDEO + FOTO Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, vis la finalul olimpic al probei lor: „Ne dorim să aducem o medalie acasă, ar însemna foarte mult”

Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc cu medaliile mondiale Foto Raed Krishan +9   FOTO
Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc cu medaliile mondiale Foto Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 16 noiembrie 2023 14:20 / Actualizat joi, 16 noiembrie 2023 14:26

Jocurile Olimpice din 2024 vor fi ultimele cu proba de dublu vâsle categorie ușoară în program, iar Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, medaliate cu bronz mondial anul acesta, vor să fie pe podiumul de la Paris

Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru au fost premiate la Gala Canotajului pentru rezultatele înalte în proba de dublu vâsle categorie ușoară, obținute după un parteneriat care are în spate doar cinci luni.

La Campionatele Mondiale de la Belgrad, din septembrie, unde au încheiat finala în poziția a treia, cucerind medaliile de bronz, se antrenau împreună de doar trei luni și mai concuraseră doar într-o singură altă competiție importantă, etapa de Cupă Mondială de la Lucerna, unde obținuseră locul secund.

Paris 2024, ultimul bal la dublu vâsle categorie ușoară

Sunt performanțe în spatele cărora stă, în afară de muncă, o dorință specială: Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor fi ultimele care conțin în program proba în care concurează cele două. De aceea își doresc fierbinte să se întoarcă de acolo cu o medalie.

+5 FOTO

Ar fi finalul rotund, perfect al unei probe care a fost introdusă între cele olimpice la Atlanta 1996 și a adus României de-a lungul anilor trei titluri la JO.

Constanța Burcică și Camelia Macoviciuc s-au impus în 1996, apoi Constanța Burcică a făcut pereche cu Angela Alupei și au câștigat la Sydney în 2000 și la Atena în 2004.

„Vreau să-i mulțumesc foarte mult Marianei pentru că a avut curajul, deoarece foarte multe sportive fug de categoria ușoară, să lupte cot la cot cu mine.

După doi-trei ani de absență am revenit pe podiumul mondial la ultimul campionat al lumii la care dublul a fost probă olimpică”, a spus Ionela Cozmiuc la gala de miercuri.

Ionela Cozmiuc: „Ne-am înțeles bine de la prima ieșire”

Apoi, cele două au vorbit pentru GSP despre cum a început și cum a evoluat acest parteneriat care are un obiectiv special pe termen scurt.

„Ne-am înțeles foarte bine în barcă, ca mișcare și ca și caracter chiar de la prima ieșire”, spune Ionela.

Cred că și datorită faptului că ne-a presat timpul, știam că într-un timp foarte scurt va trebui să fim la un nivel foarte înalt, dar și pentru că există o diferență de vârstă între noi.

Ceea ce m-a făcut pe mine responsabilă și mi-am asumat un rol de mamă, ca să spun așa. Îmi place acest lucru, observ că echipa funcționează foarte bine și atunci nu pot decât să mă bucur”, a adăugat ea.

Mariana Dumitru, în vârstă de numai 20 de ani, privește cu încredere și respect spre colega ei de barcă, mai mare cu 8 ani.

De la început am fost surprinsă cum de am putut să mă țin de ea. Are o lovitură foarte puternică, dar se pare că m-am descurcat destul de bine. Îi mulțumesc Ionelei că a avut răbdare cu mine, că mă ajută și că am ajuns până aici”, explică ea.

Ce înseamnă pentru ele faptul că proba lor va fi pentru ultima dată în calendarul Jocurilor, adaugă presiune sau crește dorința de a se prezenta cât mai bine?

„Mai mult decât presiune, asta adaugă dorință, dorința de a urca pe podium la această ultimă ediție cu proba în componența Jocurilor Olimpice.

Ne dorim să aducem de acolo o medalie acasă, ar însemna foarte mult, muncim pentru acest lucru și sunt convinsă că dacă vom fi sănătoase și dacă vom avea și un dram de noroc, acest lucru poate fi realizat”, spune Cozmiuc.

Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, vis la finalul olimpic al probei lor: „Ne dorim să aducem o medalie acasă, ar însemna foarte mult”
Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru împreună cu Elisabeta Lipă Foto Instagram

Visul pentru care a rămas în canotaj

La precedentele două ediții, ea și Gianina Beleagă au concurat în această probă, în 2016, la Rio de Janeiro, la debut în finala B și apoi clasând-se pe poziția a șasea la Tokyo. Ele sunt campioane mondiale în 2017 și 2018.

Ar fi și împlinirea unui vis pentru care am rămas în canotaj în continuare și pe care îmi doresc foarte mult să mi-l împlinesc”, punctează Ionela, care mai are un titlu al lumii în vitrină, cel din 2022, la simplu vâsle categorie ușoară.

Lotul național pleacă luni în cantonament, în Italia. „Stăm trei-patru luni, dar deja ne-am obișnuit, este ca a doua noastră casă, facem acest lucru pentru a avea performanță”, încheie Ionela Cozmiuc.

Citește și: 

Canotajul și-a onorat premianții din 2023 » Cinci titluri europene, două mondiale, 11 bărci calificate la JO 2024 răsplătite înainte de plecarea în cantonamentul de iarnă
CANOTAJ
Canotajul și-a onorat premianții din 2023 » Cinci titluri europene, două mondiale, 11 bărci calificate la JO 2024 răsplătite înainte de plecarea în cantonamentul de iarnă
Elisabeta Lipă, în lacrimi la Gala Canotajului » A amintit de recentul deces al campionului olimpic Dimitrie Popescu: „Durerea este foarte mare”
GALA CANOTAJULUI
Elisabeta Lipă, în lacrimi la Gala Canotajului » A amintit de recentul deces al campionului olimpic Dimitrie Popescu: „Durerea este foarte mare”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează