SPORTURI  »  ALTELE  »  PAGINA 1

Primă pagină specială a Gazetei de azi » Eroi improbabili: o tenismană şi un ciclist ne înseninează începutul de an

Articol de GSP - Publicat joi, 22 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat miercuri, 21 ianuarie 2015 21:40

Neaşteptat, dar meritoriu, suprizele acestor zile se numesc Irina Begu şi Eduard Grosu. Gazeta de azi le dedică prima pagină celor doi sportivi, precum şi două materiale despre performanţele lor!

Cel mai sus în Australia

648693-.jpg Irina Begu, 24 de ani, a obţinut ieri cel mai bun rezultat al carierei în turneele de Mare Şlem, calificîndu-se în turul al treilea.

La Australian Open 2014, Irina Begu a jucat în calificări. Venea după un an complicat, în care accidentarea la umăr îi mîncase încrederea. A cîştigat patru meciuri la rînd, dar apoi s-a oprit. Era locul 128. Apoi a urmat strînsul de puncte în turneele mici şi reîntoarcerea printre cele mai bune.

La Australian Open 2015, Irina a realizat cea mai bună performanţă a sa în turneele de Mare Şlem, atingînd turul al treilea, după ce a învins-o ieri pe Katerina Siniakova cu 7-5, 6-4.

A fost o partidă emoţională de ambele părţi, cu multe răstunări de scor, cu 88 de greşeli neforţate comise în total. Dar a fost bine pentru că Irina a reuşit să confirme victoria din primul din faţa lui Kerber.

La final Irinei parcă nu-i venea să credea că a trecut de acest baraj, turul al doilea. Este la al paisprezecelea turneu de Mare Şlem. Acest lucru s-a întîmplat şi pentru că Irina vine după un an în care nu a mai avut probleme medicale, în care şi-a reconstruit încrederea. Vineri, ea îşi poate îmbunătăţi performanţa, urmînd să joace pentu un loc în "optimi" cu Carina Witthoeft.

54.625 de dolari este cecul pe care-l va primi Irina Begu pentru calificarea în turul al treilea

”90% va fi în Il Giro”

Eduard Grosu, 22 de ani, poate deveni primul rutier român din istorie care ia startul în celebrul Tur al Italiei. Estimarea îi aparţine lui Viorel Grosu, tatăl lui Eduard, care spune că ”numai o648692-648663-10329179-778005408876353-5036204367889205599-n.jpg accidentare sau o cădere abruptă de formă, improbabilă, îl mai poate scoate din cărţi”. Grosu concurează pentru echipa japonezo-italiană Nippo - Vini Fantini. Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 9-21 mai: start la Sanremo, sosire la Milano.

Un român în Il Giro! Primul în istoria legendarului Tur al Italiei, care va derula în acest an ediţia cu numărul 98! Startul se va da pe 9 mai, cu o etapă de contratimp la Sanremo, unde are şanse mari să fie şi Eduard Grosu, 22 de ani. Ciclistul din Zărneşti pedalează pentru Nippo - Vini Fantini, echipă care a primit un wild-card pentru competiţia din 2015.

"Lotul de 8 oameni pentru Tur se va finaliza cam cu o săptămînă înaintea plecării în cursă. Pe listă va fi un singur sprinter, iar el e considerat cel mai bun din grupul de care dispune acum Nippo. Sînt şanse de 90 la sută să fie în Il Giro! Aşa sînt planurile făcute de staff", spune Viorel Grosu, tatăl lui Eduard şi antrenorul lotului naţional de juniori al României.

El estimează că "doar o accidentare l-ar mai putea scoate din cărţi. Sau să ajungă la ora respectivă într-o formă sportivă inacceptabilă, ceea ce e improbabil, fiindcă inclusiv ţintarul curselor anterioare e structurat de aşa natură încît să dozeze foarte exact nivelul fiecărui sportiv".

Salariu de 70.000 euro
Eduard Grosu a trecut la profesionism în urmă cu un an, cînd a semnat primul contract cu Nippo - Vini Fantini, echipă al cărei lider este în 2015 italianul Damiano Cunego, cîştigătorul lui Il Giro 2004.

Românul, cu angajament pînă la sfîrşitul lui 2016, ar cîştiga în jur de 70.000 de euro pe sezon. Iar bugetul total al echipei s-ar cifra la peste 10 milioane de euro: finanţatorii principali, compania japoneză Nippo, derulează afaceri în construcţii şi imobiliare.

Cîştigător în Turul Estoniei 2014
"Pe Eduard l-am urcat în şa la 9 ani, iar în competiţii e de la 11 ani", spune Grosu senior. În primul său an la profesionism, 2014, Eduard Grosu a bifat un palmares curajos: învingător în Turul Estoniei, 4 etape (1xTur Estonia, 1xQinghai Lake - China, 2xCarpathian Race U23), plus titlul de cel mai bun sprinter în circuitul de trei zile al Flandrei de Vest (Belgia).

Aleargă acum în Argentina: "E bandajat tot!"
Grosu a început anul 2015 cu o competiţie în Argentina, unde se şi află în prezent. Concurează în Turul San Luis, care a programat ieri a treia etapă. Românul a fost implicat însă într-o busculadă în prima rundă, în care a căzut. "Şi-a făcut varză genunchii şi coatele, dar merge mai departe. E bandajat tot!", povesteşte tatăl lui Grosu, care discută cu fiul său după fiecare etapă.

Două cazuri de doping în Giro 2013
Echipa în care concurează Grosu, Nippo - Vini Fantini, e formula transformată a lui Vini Fantini - Selle Italia, care s-a confruntat cu o situaţie explozivă la Il Giro 2013. Doi dintre sportivii săi au fost depistaţi pozitiv cu eritropoetină (EPO) la testele antidoping: Danilo de Luca la un control inopinat efectuat cu o săptămînă înaintea startului Turului, iar Mauro Santambrogio la prima etapă.

Electrocutat la Bucureşti!
În martie 2012, Eduard Grosu a fost victima unui incident incredibil petrecut în timpul Cupei NIRO, desfăşurată la Voluntari, lîngă Bucureşti. În timpul cursei, ar fi fost agresat cu un pistol cu electroşocuri de un arbitru, eveniment reclamat şi la Poliţie, şi la MTS. Tatăl sportivului explica atunci că gestul ar fi însemnat replica venită dinspre oficiali ai federaţiei după ce a solicitat explicaţii vizavi de cheltuirea unor bani din buget.

România: o singură participare în Il Giro pentru amatori
Turul Italiei a mai avut la start o singură dată ro mâni, dar în versiunea sa dedicată amatorilor. S-a întîmplat în 1986, cînd echipa naţională, formată din şase rutieri (Romaşcanu, Căruţaşu, Constantinescu, Gancea, Celea şi Bulăreanu), a terminat pe locul trei în ierarhia dedicată competitorilor străini, devansată de URSS şi Cehoslovacia, dar înaintea SUA, Bulgaria şi Marea Britanie. Vali Constantinescu a şi cîştigat o etapă (Arona - Varese 148 km), iar Mircea Romaşcanu a încheiat pe locul 13 în clasamentul general.

Şi un român naturalizat în aşteptare
De origine moldovean, cu cetăţenie română primită în urmă cu circa doi ani, Serghei Ţvetcov e şi el în situaţia lui Eduard Grosu. Ciclistul de 26 de ani, născut la Chişinău, e component al echipei "Androni" şi se află în circuitul profesionist din 2008. Printre rezultatele sale importante se numără, anul trecut, un loc 3 în turul statului Colorado (SUA).

22 de echipe se vor alinia la startul ediţiei din acest an a lui Il Giro, care va avea linia de finiş la Milano, pe 21 mai

21 de etape va conţine traseul lui Il Giro 2015: se vor parcurge în total 3.481,8 km

 


32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
ipuiu
ipuiu  •  02 Februarie 2015, 12:56

Un român în Il Giro! Primul în istoria legendarului Tur al Italiei, care va derula în acest an ediţia cu numărul 98! Startul se va da pe 9 mai, cu o etapă de contratimp la Sanremo, unde are şanse mari să fie şi Eduard Grosu, 22 de ani.(gspro) #EduardGrosuFanclub

ipuiu
ipuiu  •  02 Februarie 2015, 12:54
Postat de bucur_escu pe 22 Ianuarie 2015, 16:03

@bogdared9, asa e, numai sa nu intervina vreo accidentare. Anul trecut a fost excelent pentru el, mai ales spre sfarsitul sezonului. Locul 5 ocupat in etapa a treia din Turul San Luis e un rezultat foarte bun (tinand cont de ce ciclisti importanti sunt in competitie), la care multi dintre noi nici nu visam pana mai anul trecut sa ajunga vreun ciclist roman. Acum, de cand cu Grosu si Tvetcov (si sa nu-l uitam si pe Nechita), indraznim si noi sa visam macar la un loc in top 10 al vreunei etape de mare tur sau competitie ciclista importanta ocupat de un rutier roman. Bravo, Edy ! Mult succes in continuare, si ai grija de tine fiindca vrem sa te vedem in Giro !

Eduard Grosu este un exeplu pentru toti tinerii pasionati de ciclism,talentat si cu un mare caracter. #EduardGrosuFanclub Comentariul tău...

bucur_escu
bucur_escu  •  22 Ianuarie 2015, 16:03

@bogdared9, asa e, numai sa nu intervina vreo accidentare. Anul trecut a fost excelent pentru el, mai ales spre sfarsitul sezonului. Locul 5 ocupat in etapa a treia din Turul San Luis e un rezultat foarte bun (tinand cont de ce ciclisti importanti sunt in competitie), la care multi dintre noi nici nu visam pana mai anul trecut sa ajunga vreun ciclist roman. Acum, de cand cu Grosu si Tvetcov (si sa nu-l uitam si pe Nechita), indraznim si noi sa visam macar la un loc in top 10 al vreunei etape de mare tur sau competitie ciclista importanta ocupat de un rutier roman. Bravo, Edy ! Mult succes in continuare, si ai grija de tine fiindca vrem sa te vedem in Giro !

Vezi toate comentariile (5)
Comentează