SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Răfuială fără kimono » Acuzaţii grave în judoul românesc: "Salarii nesimţite şi promiscuitate sexuală"

Florin Bercean este antrenor la lotul olimpic de judo din 1998 şi pînă în prezent +3   FOTO
Florin Bercean este antrenor la lotul olimpic de judo din 1998 şi pînă în prezent

Articol de - Publicat marti, 14 iulie 2015 00:00

Sandu Bălgrădean cere demisia şefului judoului românesc, Doru Sapta, pe motiv că a adus federaţiei prejudicii de ordin moral şi material. De acuzaţii nu scapă nici antrenorul lotului olimpic feminin, Florin Bercean.

Judoul românesc stă bine la capitolul performanţe, Alina Dumitru, Corina Căprioriu şi Andreea Chiţu ridicîndu-l în prima urnă valorică a sportului românesc olimpic de la JO Beijing 2008 şi pînă în prezent. Toate persoanele implicate în sportul de pe tatami par să fi respectat în întregime decalogul luptătorului de judo.

Pînă de curînd, cînd o scrisoare deschisă, semnată de secretarul general pînă luna trecută, Sandu Bălgrădean, a stricat echilibrul.
Mai tare decît prim-ministrul!

Prin acest document, plin de acuzaţii grave, angajatul FR Judo cere demisia preşedintelui Doru Sapta pe motiv că a adus prejudicii de ordin moral şi material instituţiei pe care o conduce. Scrisoarea începe prin a dezvălui cu cît este remunerat şeful federal, care este încadrat cu jumătate de normă: 9.000 lei pe lună!

"Nu ştiu ce merite aveţi pentru a încasa acest acest salariu mai mare decît al primului ministru. Mă întreb cum vă puteţi uita în ochii unui antrenor care primeşte 1.100 lei pe lună şi stă zi de zi cu sportivii!?"

Bălgrădean menţionează în continuare stilul de viaţă extravagant al preşedintelui atunci cînd vine la Bucureşti: cazări la hoteluri de lux, tratamente de recuperare fizică pe banii FRJ împreună cu alţi invitaţi şi mese scumpe la restaurante.

"Episoadele de bugetofagie delirantă al căror protagonist sînteţi reprezintă adevărate găuri negre în bugetul FRJ. Toate acestea ne-au adus în pragul colapsului financiar, în timp ce sportivi cu 10 ani de activitate nu au avut nici o deplasare internaţională".

"Laguna albastră" din FRJ!

Secretarul general susţine că Sapta a angajat-o fictiv pe Alexandra Mărginean, recomandată drept protejata sa. "Cunoscută şi sub denumirea de Laguna Albastră, are un nivel submediocru de cunoaştere a gramaticii limbii române ... şi a fost dusă de preşedinte în Abu Dhabi în noiembrie 2014, la Grand Slam, unde au fost surprinşi în ipostaze lămuritoare de camerele TV, transmisia fiind făcută în direct în România".

Bercean = "Măcelarul"

Bălgrădean acuză în scrisoarea de 10 pagini şi subfinanţarea cronică a judoului românesc masculin, precizînd că 80-85% din bugetul federaţiei se duce spre lotul olimpic feminin de la Cluj.

"Această discriminare duce la un viitor total lipsit de speranţă în ceea ce priveşte băieţii, care se antrenează la cluburi."

"Tratamentul preferenţial faţă de lotul olimpic feminin a dus şi la o atitudine specifică a antrenorului Florin Bercean. Paralel cu dezvoltarea nefirească a nevoii de a controla lucrurile, acesta are episoade paranoide cînd un lucru nu merge aşa cum şi-ar dori dînsul".

Bălgrădean îl acuză pe Bercean de un comportament abuziv şi de limbaj bădăran faţă de sportive, dar şi de nepăsare faţă de sănătatea acestora.

"Nu ştiu dacă există la această oră vreo membră a lotului olimpic neoperată. De aici şi porecla de «Măcelarul». De exemplu, Monica Ungureanu are 5 operaţii la un genunchi".

Promiscuitate sexuală la Cluj

Reprezentantul FRJ nu se opreşte aici, pomenind şi de o anumită promiscuitate sexual-morală în care se complac cei care formează colectivul tehnic al antrenorilor lotului de la Cluj, fără însă să dea nume.

"Este vorba de o legătură  neprincipială cu o colegă antrenoare precum şi de legături nefireşti între antrenori şi sportivi, dar şi între o antrenoare de acolo şi o membră a FRJ, lucru de altfel notoriu", menţionează Bălgrădean, precizînd în încheiere că ultimul său salariu l-a donat copiilor cu probleme din lumea judoului.

Luna trecută, Colegiul Director al FRJ a decis să întrerupă colaborarea cu secretarul general Sandu Bălgrădean.

"Am venit în federaţie în iunie 2014 din dorinţa de a ajuta judoul, un sport pe care-l iubesc. Am împrumutat federaţia cu 85.000 de euro pentru a nu-şi întrerupe activitatea. Am trecut cu vederea peste multe nereguli, dar nu vreau să fac puşcărie pentru nimeni!
Sandu Bălgrădean

Doru Sapta: "Lucrez toată săptămîna!"

Doru Sapta, preşedintele FRJ, susţine că toate afirmaţiile făcute de Sandu Bălgrădean sînt neadevărate, dar nu ratează momentul şi dezvăluie şi el salariul fostului său subordonat.

- Domnule preşedinte, aţi citit scrisoarea deschisă?
- O parte din ea. Şi vă spun din start că toate acuzaţiile  sînt false!

- Dumneavoastră susţineţi că omul care a avut acces la toate documentele financiare ale federaţiei poate să inventeze aşa ceva?
- Da.

- Deci nu e adevărat faptul că primiţi lunar nouă mii de lei şi sînteţi angajat cu jumătate de normă?
- Ce înseamnă jumătate de normă cînd eu lucrez toată ziua şi peste program, şi sîmbătă, şi duminică. Nu există liber în sport, iar federaţia noastră e una din cele două care aduce rezultate concrete pe plan internaţional... Trebuie văzută şi partea pozitivă a lucrurilor. Bălgrădean nu spune nimic de salariul lui!

- Care este salariul acestuia?
- Şapte mii de lei pe lună şi nu cred că ajunge la federaţie două zile pe săptămînă...

- Sînteţi acuzat că aţi angajat-o fictiv pe Mirabela Mărginean...
- Doamna Mărginean se ocupă de pregătirea şi de marketingul concursurilor pe care le organizează federaţia. Nu este o angajată fictivă.

- Bălgrădean acuză că aproape toţi banii sînt alocaţi lotului feminin în defavoarea celui masculin!
- Pe plan internaţional, concurenţa este acerbă în probele masculine. Noi am găsit o nişă în concursurile feminine şi rezultatele ne confirmă alegerea bună.

Bercean nu vrea să comenteze

Contactat telefonic de Gazeta Sporturilor, Florin Bercean, antrenorul lotului olimpic, nu a dorit să intre în polemică cu Sandu Bălgrădean. "Nu vreau să comentez nimic. Spun doar că scrisoarea e plină de neadevăruri. Acest personaj mă atacă grosolan, dar nu scrie şi despre ce am făcut bine în cei 18 ani la lotul olimpic. Mă străduiesc să fac performanţă. Nu am timp şi nici nu doresc să-i răspund acestui individ", a declarat tehnicianul de la Cluj.

"Am fost informată despre aceste acuzaţii aduse managementului de la judo şi am dispus imediat un audit la această federaţiei. Pînă nu avem nişte concluzii, nu putem să luăm alte măsuri, cum ar fi oprirea finanţării, pentru că este an preolimpic, iar sportivii nu au nici o vină"
Carmen Tocală, secretar de stat MTS

"Nu avem control informativ asupra salariilor angajaţilor, dar este adevărat faptul că cei mai mulţi bani merg spre lotul olimpic feminin"
George Teşeleanu, vicepreşedinte FRJ

"Este clar că trebuie declanşată o anchetă care să facă lumină în aceste acuzaţii. Dacă salariul preşedintelui se confirmă, este grav, pentru că e exagerat de mare în comparaţie cu ceilalţi"
Florentin Marinescu, vicepreşedinte FRJ

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
patraulea34
patraulea34  •  15 Iulie 2015, 00:19

Adica un "patron de cafenea" care are litigii cu Primaria din Deva pentru ca nu isi plateste taxele, care se incaiera cu politistii si da capete in gura consilierilor se transforma brusc in sponsor, filantrop ,moralist si acuzator al unor oameni cu probitate morala si rezultate confirmate in 18 ani de cariera in judo.Curat promiscuitate

patraulea34
patraulea34  •  14 Iulie 2015, 23:57

Daca e o coincidenta de nume sa ma ierte domnul dar se pare ca dansul chiar are experienta in rafuieli fara kimono http://www.mesagerulhunedorean.ro/bataie-intr-un-local-din-centrul-devei/

onduku
onduku  •  14 Iulie 2015, 19:01

Presedintele incaseaza prea mult, probabil, putin cam mult dar nu extrem de mult pentru ca poate e mai bine asa decat sa fure. Iar Bercean, pai Bercean inseamna judo in Romania la ora actuala. Faceti performanta fara el, sa va vad!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close