SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE OLIMPICE

Românii calificaţi la Olimpiadă vor fi bombardaţi cu controale: "Dopajul va fi interzis la Londra!"

Articol de - Publicat sambata, 29 octombrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 28 octombrie 2011 20:18

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român anunţă că toţi sportivii care se vor califica la Jocurile Olimpice de la Londra vor fi bombardaţi la anul din toate direcţiile cu controale doping

Forul olimpic român este ţinut la curent cu toate pregătirile pe care le fac organizatorii Olimpiadei de la Londra în ceea ce priveşte lupta contra dopajului. Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, susţine că şansele ca un sportiv român care se dopează să ajungă să participe la Jocurile Olimpice din 2012 sînt aproape nule.

- Domnule Dobrescu, sînt sportivii români curaţi?
- Semnalele pe care le primim în acest moment de la agenţia naţională antidoping, de la agenţia mondială, sînt pozitive. Totuşi, cazurile recente din haltere, Ninel Miculescu şi Alexandru Roşu, arată că mai sînt şi scăpări. Să nu uităm totuşi că la ultimele două Olimpiade am fost curaţi! La Sydney 2000 am luat multe medalii, dar performanţa a fost umbrită de cazuri mari de dopaj.

Laboratoare ultraperformante la Londra
- Care sînt şansele ca un sportiv român să fie depistat dopat la Londra 2012?
- Mă risc şi spun că aproape nule. Iar cînd afirm acest lucru mă bazez atît pe informaţiile pe care le primim de la Comitetul Olimpic Internaţional şi de la organizatorii Olimpiadei londoneze, cît şi pe campaniile pe care le vom demara începînd cu anul viitor.

- Adică?!
- În primul rînd, am fost înştiinţaţi că laboratoarele din Londra, care vor analiza probele prelevate de la sportivi, atît cele de sînge, cît şi cele de urină, au fost dotate cu aparatură de ultimă generaţie. Vor putea depista grupe de substanţe, resturi de substanţe interzise. De exemplu, vor putea detecta urme de EPO chiar şi în cazul folosirii acesteia cu un an, doi înainte. Cred că s-a ajuns în situaţia istorică în care se poate spune că laboratoarele au luat-o înaintea celor care produc substanţele dopante. În plus, probele vor fi păstrate ani de zile pentru a putea fi reanalizate atunci cînd tehnologia va progresa şi mai mult.

- COSR va comanda controale proprii doping?
- Bineînţeles. În afara testelor comandate de WADA, federaţii şi Agenţia Naţională Antidoping, am stabilit ca fiecare sportiv român calificat la Londra să fie supus la încă alte trei astfel de controale. Practic, toţi vor fi bombardaţi din toate direcţiile de teste, că nici nu vor mai avea timp să se gîndească la prostii... Iar la Londra nu va scăpa nimeni de controale.

Amenzi de 100.000 euro
- Şi credeţi că nu se va mai risca nici unul?!
- Numai cei iresponsabili, care vor încerca să ia ceva cu cîteva zile înainte de concurs.

- Nu este o campanie agresivă?
- Poate, dar londonezii doresc o Olimpiadă curată, iar forul olimpic român este celebru pentru duritatea politicii antidoping.

- Se vor aplica şi amenzi în cazurile depistate pozitiv?
- Comitetul Internaţional Olimpic ne-a anunţat că amenda pe care o va plăti comitetul naţional va fi de 100.000 de euro pentru fiecare caz de dopaj în parte depistat în timpul Jocurilor de la Londra.

- Scump...
- Iar noi vom semna contracte de răspundere cu federaţiile naţionale pentru fiecare sportiv în parte. Şi noi am investit bani şi timp cu pregătirea loturilor olimpice!

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close