SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM

S-a cutremurat Everestul » Seismul de 7,9 grade din Nepal a declanşat avalanşe în Himalaya

Articol de - Publicat duminica, 26 aprilie 2015 00:00

Doar doi dintre cei 4 alpinişti aflaţi în expediţii pe Everest (8.848 m) au anunţat că sînt bine şi cer ajutor pentru salvarea celor aflaţi în pericol.

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,9 grade, s-a înregistrat ieri dimineaţă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului şi a provocat multe victime şi pagube importante.

Printre clădirile prăbuşite se află şi turnul istoric Dharara, un simbol al Nepalului, construit în anul 1832. Pînă aseară, bilanţul victimelor ajunsese la peste 1.000 de morţi.

Cel puţin 8 oameni şi-au pierdut viaţa şi în tabăra de bază de pe versantul sudic al Everestului, mai mulţi alpinişti fiind prinşi de avalanşele declanşate în urma cutremurului.

Primele informaţii despre situaţia celor 4 români aflaţi în expediţii pe Everest au venit de la Alex Găvan: "Cutremur puternic în Tabăra de Bază Everest, apoi avalanşă puternică dinspre Pumori. Am fugit din cort pentru a-mi salva viaţa. Sînt bine. Mulţi oameni pe munte" a fost primul mesaj postat pe Twitter.

Aflat în Tabăra 1 (5.383 m) de pe versantul sudic al Everestului, acesta a mai publicat aseară un mesaj. "Dezastru uriaş. Echipele de salvare au salvat victime. Sînt mulţi morţi şi sînt şi mai multe persoane rănite. Vor mai muri oameni dacă nu primesc ajutor cît se poate de repede".

La ora 19:00 au venit şi primele semne dinspre alpinistul Teo Vlad, aflat pe versantul opus al muntelui, pe cel nordic: "Sînt bine. S-a format o mare crevasă în zona North Col. Chinezii vor coborî cîteva zile de pe munte".

"În ceea ce îi priveşte pe alpiniştii români aflaţi pe faţa nepaleză a muntelui, Justin Ionescu şi Zsolt Torok, nu avem încă informaţii confirmate. Sperăm că sînt bine şi aşteptăm veşti", a comunicat Asociaţia Română pentru Alpinism şi Explorare.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
nemonyta
nemonyta  •  26 Aprilie 2015, 09:36

gsp...***. de zsolt s-a anuntat in urma cu vreo 15 ore ca e in tabara 1...intreg, dar nu aveti voi treaba cu informarea corecta a lumii

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  26 Aprilie 2015, 09:14

...cum sa nu aveti vesti despre romani ?...ce paziti ? ...la ce sunteti buni ?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează