SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Stăpânele spadei » Simona Gherman a cucerit titlul continental după ce s-a impus în finala cu Ana Maria Popescu

Ana Maria Popescu, 31 de ani, și Simona Gherman, 32 de ani, în timpul luptei pentru aur // FOTO Augusto Bizzi
Ana Maria Popescu, 31 de ani, și Simona Gherman, 32 de ani, în timpul luptei pentru aur // FOTO Augusto Bizzi

Articol de - Publicat miercuri, 22 iunie 2016 23:33

Simona Gherman a câștigat ieri titlul continental, după ce a trecut în finală de colega sa de echipă Ana Maria Popescu.

Simona Gherman și Ana Maria Popescu și-au unit mâinile pe planșa de la Torun la finalul unei zile mai mult decât palpitante. Fețele lor erau de piatră cu un moment înainte. Când au ajuns la mijlocul suprafeței dure zâmbetele au înflorit. Ana i-a spus: "Bravo!".

Simona s-a destins și când s-a întors cu spatele, ochii i s-au umezit. În apropierea planșei, antrenorii Dan Podeanu și George Epurescu aplaudau frenetic, după ce le-au fost alături o zi întreagă, sprijinindu-le, sfătuindu-le și încurajându-le. Era finalul unei zile în care cele două spadasine tricolore au ajuns până la ultimul meci.

Față în față, fără secrete. Ambele multiple medaliate la individual la competiția europeană, cu câte un aur în palmares.

Până la înfruntarea care a stabilit ierarhia la vârf, Simona și Ana au avut de trecut prin meciuri, prin emoții, prin momente dificile, prin lupte cu amintirile și demonii interiori. Un concurs care a venit cu 44 de zile înainte de Jocurile Olimpice și care a început de dimineață cu grupele.

Apoi a venit tabloul de 64, cu provocările și capcanele sale. Dar și Simona, și Ana au știut cum să le depășească, cum să le abordeze și cum să ajungă la meciul în care toate luminile au fost pe ele.

Ultim act încordat

O finală în care tensiunea s-a simțit, dar poate și ușurarea. O întrecere care le poate da anumite indicii pentru ce mai au de făcut pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Ieri, ambele au trecut de adversare puternice care știu de ce e nevoie pentru a ajunge sus.

Ana a învins-o pe campioana olimpică en titre Iana Șemiakina, iar Simona pe campioana mondială din 2013, Julia Beljajeva. Iar în confruntarea din finală, Ana a fost cea care a condus, apoi Simona a revenit și cele trei reprize de câte trei minute s-au terminat la egalitate 5-5.

În minutul de aur, în care Simona a avut prioritatea, tot ea a reușit să puncteze. Confruntarea româncelor s-a terminat 9-5.

La festivitatea de premiere, tricolorul a fost cu bis, iar polonezii au lăsat tot imnul României să curgă în sala de la Torun. Pe treapta a doua, Ana și Dan Podeanu au cântat și au zâmbit, în timp ce pe prima, Simona și George Epurescu și-au sincronizat emoțiile, ochii lor găzduind începuturi de lacrimi.

O seară plină de trăiri. Dar una care a trecut repede, câteva minute care să panseze efortul unor ore infinite. De azi se întorc la antrenamente pentru că sâmbătă au concursul pe echipe. Apoi două cantonamente în Poiana Brașov și zborul spre Rio. Când ai coborât de pe podium, performanța e deja istorie.

Precedentul Legnano

Finala românească de la Torun nu este singulară în istoria Campionatelor Europene. Acum patru ani, la Legnano, în Italia, Simona Gherman și Anca Măroiu au urcat pe prima și a doua treaptă a podiumului.

La fel ca în Polonia, antrenorii de atunci de la lot, Dan Podeanu și Cornel Milan, au privit împreună lupta pentru aur, fără a le oferi sfaturi celor două spadasine implicate în duelul de lângă castelul din Legnano.

4medalii individuale are în palmares Ana Maria Popescu la Campionatele Europene, un aur, în 2013, două de argint, în 2008 și 2016, și una de bronz, în 2011

3medalii europene individuale a adunat Simona Gherman, două de aur, în 2012 și 2016, și una de bronz, în 2014

Rezultatele româncelor la individual la CE în ultimii cinci ani

2011 Sheffield Bronz Ana Maria Popescu
2012 Legnano Aur și Argint Simona Gherman și Anca Măroiu
2013 Zagreb Aur Ana Maria Popescu
2014 Strasbourg Bronz Simona Gherman
2015 Montreux  Bronz Simona Pop

Traseul până în finală

Ana Maria Popescu

  • Aleksandra Zamachowska (Polonia) 15-13
  • Kristina Kuusk (Estonia) 12-11
  • Iana Șemiakina (Ucraina) 15-9
  • Simona Pop (România) 15-9
  • Emese Szász (Ungaria) 13-12

Simona Gherman

  • Joshephine Jacques Andre Coquin (Franța) 13-12
  • Irina Embrich (Estonia) 15-11
  • Julia Beljajeva (Estonia) 15-12
  • Monika Sozanska (Germania) 13-10
  • Renata Knapik-Miazga (Polonia) 15-12

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
hector13
hector13  •  23 Iunie 2016, 13:00

Felicitari fetelor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cristinaco71
cristinaco71  •  23 Iunie 2016, 11:01

SUPERB!!! FELICITARI!!! Asa as vrea sa fie si la OLIMPIADA DE LA RIO!!! Va tin pumnii si HAI ROMANIAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!

plischi
plischi  •  23 Iunie 2016, 10:52

cata nevoie am fi avut de doua asemenea varfuri in franta!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează