SPORTURI  »  ALTELE  »  SUPER BOWL LVII

REZUMAT VIDEO Super Bowl LVII. Kansas City Chiefs e din nou campioană în NFL! Mahomes pune mâna pe un nou inel, după o victorie memorabilă cu Philadelphia Eagles

Super Bowl LVII. Kansas City Chiefs câștigă al treilea trofeu NFL din istorie, după o finală incendiară cu Philadelphia Eagles, scor 38-35. Foto: IMago +20   FOTO
Super Bowl LVII. Kansas City Chiefs câștigă al treilea trofeu NFL din istorie, după o finală incendiară cu Philadelphia Eagles, scor 38-35. Foto: IMago

Articol de - Publicat luni, 13 februarie 2023 08:37 / Actualizat luni, 13 februarie 2023 10:31

Super Bowl LVII. Kansas City Chiefs câștigă al treilea trofeu NFL din istorie, după o finală incendiară cu Philadelphia Eagles, scor 38-35.

S-a retras Tom Brady, iar fotbalul american își caută un nou rege. Cele 7 coroane, mai multe decât orice echipă din NFL, l-au transformat în G.O.A.T., dar i-au și pus o țintă pe spate. Patrick Mahomes (27 de ani) face primii pași spre un record care, cel puțin azi, pare de neatins. Și-a pus deja 2 trofee în vitrină, după 3 finale în 4 ani, Viitorul sună bine!

SUPER BOWL LVII. Kansas City Chiefs - Philadelphia Eagles 38-35

Americanilor le place să facă show, le plac poveștile, iar în Glendale, Arizona s-a scris o nouă pagină. Primul Super Bowl în care ambele echipe au fost conduse de un quarterback afro-american, Patrick Mahomes (Chiefs) și Jalen Hurts (Eagles), și prima confruntare directă pentru trofeu între doi frați, Travis Kelce (Chiefs) și Jason Kelce (Eagles). Numai mamă să nu fii în cazul ăsta! 😁

State Farm Stadium, plin ochi. Peste 70.000 de fani au intrat în casa obișnuită a celor de la Arizona Cardinals și au așteptat cu sufletul la gură startul celui mai important meci din sportul american. N-au lipsit vedetele, Adele, LeBron James, Bradley Cooper, Kevin Hart, Paul McCartney sau Jay-Z. 

Toată lumea s-a ridicat în picioare, când pe teren a pășit Chris Stapleton, un solist cu nu mai puțin de 8 premii Grammy, pentru a cânta imnul Statelor Unite. O alegere inspirată. Momentul l-a copleșit pe Nick Sirianni, antrenorul lui Philadelphia, care nu și-a putut stăpâni lacrimile.

Ok, fotbalul american pe scurt, într-o variantă supersimplificată și ușor ignorantă:

  • un rugby foarte fragmentat în care poți trimite o pasă înainte;
  • 4 sferturi de 15 minute, dar stați liniștiți, meciul nu ține doar o oră;
  • se joacă 11 la 11, însă fiecare formație are 3 echipe pe care le folosește în funcție de faza jocului: apărare, atac, specială (pentru field goals);
  • echipa care atacă trebuie să ducă balonul în terenul de țintă, nu e obligatoriu să îl culce;
  • la fiecare atac (down) trebuie să depășească linia arătată de arbitru;
  • dacă echipa care se apără își blochează adversarii dincolo de linie de 4 ori consecutiv, câștigă posesia;
  • eseul/touchdown-ul aduce 6 puncte;
  • după eseu, echipele au două variante pentru transformare: 1 punct - să trimită balonul printre buturi sau 2 puncte - să ducă din nou balonul în terenul de țintă din câțiva metri dintr-o singură încercare;
  • fiecare field goal (lovitură de pedeapsă) transformat valorează 3 puncte.

Varianta extinsă, corectă și completă necesită Google, timp, răbdare și ceva vin.

+16 FOTO

Start lansat pentru Philadelphia

Dar să trecem la meci, unde Philadelphia a început curajos. Se plâng europenii de VAR, dar Kenneth Gainwell și-a văzut touchdown-ul șters de pe tabelă pentru câțiva milimetri, deși a mirosit la propriu linia terenului de țintă.

Super Bowl LVII. Kansas City Chiefs e din nou campioană în NFL! Mahomes pune mâna pe un nou inel, după o victorie memorabilă cu Philadelphia Eagles

Imediat, o nouă grămadă la 1 metru de terenul de țintă, iar Hurts trece balonul dincolo de linie. Elliott transformă, 7-0. Bucuria nu durează mult, pentru că Mahomes îl găsește pe Travis Kelce cu o pasă de 15 metri, iar scorul era din nou egal după transformarea lui Butker. N-am mai văzut atâta dans pe teren de la meciurile Braziliei din Qatar.

Și primul sfert se termină egal, după ce Butker încearcă să puncteze de la mare distanță, însă trimite balonul în bară. Hurts își asumă riscuri după mini-pauză și vine cu o pasă superbă de peste 40 de metri. Cumva, AJ Brown, marcat de doi adversari, îi lasă în urmă și prinde balonul în end-zone de parcă și-a turnat lipici pe mănuși! 14-7 pentru Eagles!

Are și fotbalul american momentele lui. Trebuie doar să treci peste 5 minute de publicitate, 5 minute pierdute inutil pe teren și încă 5 minute de joc în care nu se întâmplă mare lucru. Reclamele sunt însă geniale și nu te consumă psihic. Sunt români care încă scrâșnesc din dinți când aud de nea Drăgulin...

Hurts, gafă uriașă!

Revenind. Chiar când Philadelphia pare să controleze jocul, Hurts e sufocat de Bolton și scapă balonul! FUMBLE! Același Bolton îl culege de pe gazon și o ia la goană spre un nou touchdown. CE GAFĂ! Kansas egalează de nicăieri. 

Hurts își asumă vina. Camerele îl surprind în timp ce trece pe rând pe la colegii săi și încearcă să-i mobilizeze. Și se revanșează însă cu mai puțin de 3 minute înainte de pauză.

Riscă, deși e la al patrulea down, alege să joace, în loc să atace buturile. Pleacă singur spre terenul advers, unde este blocat la linia de 20 de metri. Eagles apasă accelerația, se apropie metru cu metru, iar Hurts vede un spațiu prin care se furișează cu balonul și își readuce echipa în avantaj. 21-14 pentru Eagles! 

Emoții cu Mahomes

Camerele se mută acum pe Chris Jones, care e furios pe colegii săi. Kansas se apără foarte prost, lasă prea multe spații libere, iar Eagles nu iartă. Cu 93 de secunde rămase pe ceas din prima repriză, Mahomes le dă frisoane fanilor lui Kansas City. Ia o acțiune pe cont propriu, însă este agățat de picior de TJ Edwards. Se ridică, însă abia merge spre bancă! Pornesc toate alarmele!

Super Bowl LVII. Kansas City Chiefs e din nou campioană în NFL! Mahomes pune mâna pe un nou inel, după o victorie memorabilă cu Philadelphia Eagles

Eagles mai pune 3 puncte pe tabelă, după field goal-ul lui Elliott și intră la cabine cu un avantaj consistent, 24-14! Să intre Rihanna!

Mahomes, recital după pauză

Echipele au revenit pe teren după 30 de minute de pauză, printre ei și Mahomes, spre ușurarea fanilor Chiefs. Și a început un adevărat recital. După 4 minute a pornit iar individual spre terenul advers și a putut fi oprit abia la 5 metri de terenul de țintă. A fost doar o chestiune de timp și egalitatea s-a refăcut. Pacheco s-a strecurat perfect prin defensiva adversă, 24-21 pentru Eagles!

Philadelphia intră însă cu 6 puncte avans în ultimul sfert, după un nou field goal al lui Elliott.

Dacă Philadelphia a controlat prima parte, repriza secundă e a lui Kansas City. Trec abia 3 minute din ultima parte, iar Mahomes îl găsește excelent pe Toney. O pasă simplă de la distanță mică, însă defensiva Eagles a uitat complet de Toney, care punctează fără emoții. 28-27 Chiefs, pentru prima oară în avantaj!

Urmează însă o nouă gafă. Philadelphia degajează balonul la al patrulea down. Toney îl recuperează pentru Chiefs la 30 de metri în propria jumătate. Traversează terenul de-a latul, unde colegii săi formează un adevărat zid pentru a-l proteja de placajele rivalilor. Iar Toney trage de el și duce balonul până la 5 metri de terenul de țintă! A anulat o distanță de aproape 60 de metri, după degajare (punt)! Cea mai mare din istoria Super Bowl-ului! 

Apărarea lui Philadelphia e pusă din nou sub presiune și cedează. De data aceasta Moore e lăsat singur-singurel. Mahomes îl vede și distanța crește în favoarea lui Kansas City, 35-27! Mai sunt 10 minute de joc însă pare aproape imposibil să-i mai furi lui MVPatrick al doilea inel.

Hurts readuce speranțele

Totuși, Hurts încearcă. Mai scoate din joben o pasă de aproape 50 de metri și își aduce echipa la 5 lungimi de terenul de țintă. Tot el culcă balonul și riscă din nou. Merg pentru o conversie de două puncte. Din nou își ia inima în dinți și se înfige printre 4 adversari și lasă balonul unde trebuie. Egalitate, 35-35!

Kansas City, final perfect pentru trofeu

Mai sunt 5 minute pe ceas, dar care durează cam jumătate de oră de fapt! Kansas City ține de minge. Se apropie treptat, treptat de terenul advers și, cu 90 de secunde rămase pe ceas poate reuși un nou eseu, dar refuză! McKinnon se pune în genunchi la un metru de terenul de țintă. 

Lasă ceasul să se scurgă la fiecare atacă și, la ultima acțiune, aleg un field goal. Tragi de timp ca să înscrii în ultima clipă și să nu-i mai lași adversarului șansa să puncteze. Ce-o zice Dan Petrescu despre asta? Butker aduce încă 3 puncte, iar Kansas City revine în avantaj, 38-35! Mai sunt 8 secunde pe ceas și doar o nouă pasă nebună a lui Hurts mai poate schimba ceva. Dar ea nu vine. 

Chiar și cu glezna lovită, Patrick Mahomes arată de ce e #1 în NFL în momentul de față: 2 victorii în Super Bowl, 2 titluri de MVP și 2 titluri de MVP al finalei. Și mai urmează! „N-o să spun că începe dinastia Chiefs, încă n-am terminat!”.

Rihanna, din nou pe scenă după 5 ani

S-a întors! Celebrul halftime show de la Super Bowl a depășit orice așteptare. Rihanna a revenit după 5 ani pe scenă și a făcut-o de la înălțime, pe o platformă ridicată deasupra terenului. Înconjurată de dansatori, cântăreața din Barbados a confiscat toată atenția și a blocat internetul. 13 minute în care a încercat să insereze părți din aproape toate hiturile.

Fanii artistei nu s-au putut concentra însă doar pe melodii și au declanșat o adevărată anchetă. E sau nu Rihanna gravidă? Confirmarea a venit după concert. Ținuta complet roșie n-a putut ascunde sarcina de ochii vigilenți ai armatei de urmăritori.

+13 FOTO

7 milioane de dolariau plătit companiile pentru fiecare 30 de secunde de publicitate în timpul Super Bowl-ului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează