SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Unul dintre secretele reușitelor din ultimii ani în canotajul românesc: „A dorit să lucreze cu antrenori tineri, dornici să învețe. Și visători, până la urmă!”

Marius Băcăoanu (centru), între Ionela Cozmiuc și Antonio Colamonici Foto Cristi Preda
Marius Băcăoanu (centru), între Ionela Cozmiuc și Antonio Colamonici Foto Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 27 septembrie 2023 18:44 / Actualizat miercuri, 27 septembrie 2023 18:56

România are deocamdată 54 de sportivi calificați pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, iar 44 sunt canotori. Marius Băcăoanu, unul dintre antrenorii de la loturile naționale, detaliază cum s-a produs revitalizarea acestui sport în ultimii ani sub comanda lui Antonio Colamonici

Calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor a reprezentat ținta principală pentru canotorii loturilor naționale, cei care au reușit să-și rotunjească obiectivul în număr copleșitor la recentele Campionate Mondiale de la Belgrad (3-10 septembrie).

44 de sportivi în 11 probe, un record egalat. Prima dată s-a atins acest vârf în 1992, la Barcelona, însă atunci nu exista sistemul de calificare pentru participarea la JO, care a fost introdus începând din 2008.

Revenire la vârf după perioada cenușie

A existat însă o perioadă cenușie, începând din 2009, atunci când rezultatele au pălit vizibil. Ceva ce a rămas însă în urmă, având în vedere succesul tot mai sonor al ultimilor ani. Doar la Belgrad s-au obținut două titluri mondiale, o medalie de argint și două de bronz.

41 de medaliieste contribuția canotajului la zestrea olimpică istorică a României, dintre care 20 de aur, fiind al doilea sport după gimnastică, 72 de medalii (25 de aur)

Cum s-au schimbat lucrurile în bine explică Marius Băcăoanu, fost canotor și de câțiva ani unul dintre tinerii antrenori cooptați în colectivul tehnic condus de italianul Antonio Colamonici.

De la doar câteva probe acoperite la aproape toate, 11 din 14, calificate la JO de la Paris.

Londra 2012, punctul cel mai negru

Proiectul acesta a pornit acum mai mulți ani, când practic s-a început reconstrucția canotajului românesc, pentru că a trecut printr-o perioadă destul de neagră și punctul culminant a fost la Londra, în 2012”, rememorează el. Atunci, pentru prima dată din 1968, nu s-a cucerit nicio medalie.

„S-a investit și s-a axat foarte mult pe tineret”, spune Băcăoanu. „Greșesc când spun tineret, pentru că acum 5-6-7 ani sportivii de la tineret erau și componenții lotului olimpic pentru că nu existau seniori. Acei seniori pe care îi vedeți acum sunt cei crescuți de 6-7-8 ani”, accentuează el un aspect mai puțin știut.

„S-a creat un sistem foarte bun de lucru, profesionist la toate nivelurile, începând cu federația care a atras foarte mulți sponsori, cu suportul Comitetului Olimpic Sportiv Român. Colectivul tehnic lucrează foarte bine coordonat de Antonio Colamonici, stafful medical coordonat de Vasile Oșan își face treaba impecabil”, descris Marius Băcăoanu sistemul actual.

Și totul a început să crească, treptat, din 2016, atunci când italianul Antonio Colamonici, 52 de ani, a fost numit antrenor al loturilor naționale.

„Sportivii de acum sunt niște sportivi de excepție, serioși, e o plăcere să lucrezi cu ei”, subliniază antrenorul. „Bineînțeles, dificultăți sunt în orice domeniu, dar tocmai prin lucrul ăsta profesionist la toate nivelurile reușim să le depășim și am ajuns la un prag foarte ridicat. Suntem printre primele națiuni în lume”.

Unul dintre secretele reușitelor din ultimii ani în canotajul românesc: „A dorit să lucreze cu antrenori tineri, dornici să învețe. Și visători, până la urmă!”
Ancuța Bodnar și Simona Radiș sunt neînvinse din 2020 la dublu vâsle Foto Raed Krishan

Mai mulți sportivi la canotaj

În ultimii ani, a crescut și numărul participanților la Campionatele Naționale la toate categoriile de vârstă. De la câțiva sportivi la start, s-a ajuns la mai multe serii până la calificarea în finale.

„Da, sunt mai mulți sportivi care se îndreaptă spre canotaj. În ultimii ani a avut și parte de mai multă promovare canotajul. Acum se lucrează la nivel de juniori, de selecție, de formare. 

Se lucrează mult mai ușor pentru că vin copii din proprie inițiativă, iar cei pe care îi selecționează antrenorii știu despre ce este canotajul, știu nume, cunosc rezultate și e mult mai ușor să aduci copiii spre sportul ăsta”, spune el.

România lui Antonio Colamonici: „A adus un suflu nou”

Într-un interviu pentru Gazetă în timpul Campionatelor Mondiale, Colamonici spunea că față de momentul în care a ajuns aici, acum e altă Românie. „Da, da, este altă Românie. El a adus o schimbare mare. Munca fusese începută de federație cu ani înainte. Prin venirea lui s-a adus un nou suflu, s-a schimbat aproape complet colectivul tehnic de antrenori”, confirmă Băcăoanu.

Dumnealui și-a dorit să lucreze cu antrenori tineri, chiar dacă mai puțin experimentați, dar dornici să învețe, dornici să facă lucruri mărețe. Și visători, până la urmă”, spune el zâmbind. ”A format echipa tehnică după modelul lui și dă roade”.

Bilanțul mondial al canotajului românesc din 2017

EdițieAurArgintBronzTotal
Sarasota 20172002
Plovdiv 20181102
Ottensheim 20190202
Racice 20224004
Belgrad 20232125
Total94215
Unul dintre secretele reușitelor din ultimii ani în canotajul românesc: „A dorit să lucreze cu antrenori tineri, dornici să învețe. Și visători, până la urmă!”
Echipajul de 8 plus 1, campion mondial la Belgrad 2023 Foto Raed Krishan

Marius Băcăoanu: „Parisul este extrem de aproape”

Unii spun Parisul e aproape, alții spun că mai e mult de muncă. „Parisul este extrem de aproape. De la Tokyo puteam spune că Parisul bate la ușă. Dacă numărăm lunile, nici nu mai este un sezon competițional complet”, calculează Marius Băcăoanu.

„Este foarte aproape, pentru că pregătirea unei ediții olimpice durează 4 ani. Acest ciclu a fost atipic, de trei. Noi suntem pe drumul cel bun și cu siguranță o să continuăm să creștem și la Paris. O să-i facem mândri pe toți!”, încheie el.

Citește și: 

Mai multe case de închiriat în Paris pe durata Jocurilor Olimpice din 2024! » Sunt așteptați 16 milioane de vizitatori
FINANCIAR
Mai multe case de închiriat în Paris pe durata Jocurilor Olimpice din 2024! » Sunt așteptați 16 milioane de vizitatori
E oficial! Veste mare pentru București, revine competiția dispărută acum 7 ani: „Am încredere că va fi un adevărat succes”
ANUNȚ
E oficial! Veste mare pentru București, revine competiția dispărută acum 7 ani: „Am încredere că va fi un adevărat succes”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (2)
doublem
doublem  •  02 Octombrie 2023, 13:17

Record egalat cu Barcelona în privința bărcilor - 11 calificate. La Barcelona 1992 au fost 32 de canotori, 13 dintre aceștia participând la câte două probe. Și acum 44 de sportivi sunt teoretic dacă nimeni nu va dubla în mai mult de o barcă, lucru permis deoarece calificarea la canotaj nu este nominală. Practic doar 32 de sportivi au contribuit la calificarea bărcilor la JO de la acest mondial. Probabil prioritară a fost calificarea bărcilor folosind pe cei mai în formă (și bine au făcut). Rămâne de văzut dacă vor putea crește nivelul a încă 12 sportivi neconvocați la Belgrad (mult succes!) sau vom dubla și la Paris. Deci numărul de sportivi calificați este relativ și vom ști abia la vară câți sunt. Hai să nu ne obișnuim să numărăm ca Ghiță Pristanda...

adrian.7
adrian.7  •  28 Septembrie 2023, 19:18

Elisabeta Lipă a dat cu barda la temelia predecesorului său cu un zel demn de o cauză mai bună. Doamna a declarat la fiecare ședință a „Parlamentului” Capitalei unde era membră din partea PSD, că primul om care o să fie sunat dacă PSD o să aibă „Sportul” în ogradă, o să fie ea. A avut dreptate iar banii cheltuiți deja pe PR sunt mulți și se văd în afirmația domnului Geambașu despre ea, într-o emisiune de toată jena la Digi, când a dat de pământ cu handbalul românesc:.„Un discurs perfect” a spus eminența cenușie a GSP

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close