SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

VIDEO După 18 ani: AUR pentru România la Campionatele Mondiale de canotaj! Filmul cursei + reacții de după

Gianina Beleagă (stânga) și Ionela Lehaci (dreapta) Foto: Captură TVR
Gianina Beleagă (stânga) și Ionela Lehaci (dreapta) Foto: Captură TVR

Articol de - Publicat sambata, 30 septembrie 2017 18:16

Ionela Lehaci (22 de ani) și Gianina Beleagă (22) au cucerit medalia de aur în proba de două vâsle categoria ușoară, la Campionatele Mondiale de canotaj de la Sarasota, SUA! E primul titlu mondial în această probă după 18 ani. 

Cele două românce au fost cele mai tinere finaliste și au fost urmate pe podium de Noua Zeelandă și SUA, după o finală pe care au condus-o aproape de la un cap la altul și pe care au încheiat-o în 06 min. 55 sec. 880/1000. 

 

Aur Canotaj România

Canotoarele Ionela Lehaci și Gianina Beleagă sunt campioane mondiale. Premierea cu aur la dublu vâsle categorie ușoară!

Posted by TVR Sport on Saturday, 30 September 2017

România cucerise până sâmbătă seară, în 2017, o singură medalie într-o probă olimpică: argintul Alinei Vuc, la lupte, categoria 48 kg! De sâmbătă însă, s-a adăugat aurul mondial al fetelor din barca de două vâsle, categorie ușoară: Ionela Lehaci și Gianina Beleagă.

Deși porneau cu șansa a treia, româncele au făcut o cursă formidabilă și au trecut primele linia de sosire. Polonezele au fost primele până la 675 de metri, urmate de daneze! După care "tricolorele" s-au instalat la conducere.

Barca parcă avea motor și aluneca pe apă cu cea mai mare viteză. La 1.500 de metri, Ionela și Gianina puseseră 9 metri avans în fața neo-zeelandezelor McBride și Kiddle. În lupta pentru medalii mai erau însă și bărcile din SUA și Polonia. Cioc la cioc, medaliile se plimbau de la o națiune la alta!

Sunt ultimii metri, dar parcă româncele nu mai au suflu. "Sunt metrii în care tragi până simți că nu mai poți, ești practic inconștient", povestea Roxana Cogianu, și ea medaliată cu bronz la JO de la Rio.

Tribunele freamătă, sunt ultimii metri. Se vede linia imaginară trasată de televiziune. Și acolo, cu câiva centimetri buni în față, trece barca albă românească. Româncele au puterea să ridice mâinile. Chiuie de bucurie. Sunt campioane mondiale. Și sunt cele mai tinere din concurs. Ionela Lehaci are 22 de ani, la fel ca și Geanina. Sunt despărțite de cinci luni, dar în barcă se simt ca două surori gemene.


Foto arhivă: Guliver/GettyImages

"Am rugat pe cineva să-mi spună pe ce loc am terminat pentru că nu aveam nicio idee. Am fost atât de fericită să aud că am fost primele" Gianina Beleagă

Clasament cursă

1. România 6:55.880
2. Noua Zeelandă 6:56.090
3. SUA 6:56.380
4. Polonia 7:01.070
5. Marea Britanie 7:03.270
6. Danemarca 7:05.530

La Europene nu au prins podiumul!

Acum patru luni, la Campionatele Europene de la Racice (Cehia), Ionela Lehaci și Gianina Beleagă au luat startul în cursa similară. Erau cotate cu șanse mari la medalii. Nu le-a ieșit însă nimic. Au terminat pe patru în spatele bărcilor din Cehia, Olanda și Italia!

"Am plâns mult, dar am știut că doar noi două am fost vinovate. Am vorbit și ne-am spus că o să muncim și mai mult, că nimic nu e pierdut", a mărturisit Gianina.

57 de kilograme maximum trebuie să aibă fiecare componentă a bărcii de dublu vâsle, categorie ușoară

"Nimeni nu le dădea nicio șansă să se califice la Rio!"

La doar 21 de ani, Ionela și Gianina au participat și la Jocurile olimpice de la Rio de Janeiro. Erau cea mai tânără barcă din întreg concursul de canotaj! "Au obținut calificarea la regata de la Lucerna.

Antrenorul le-a spus să tragă ca și când nu ar conta nimic, ca și când proba nu ar exista pentru calificare. Fetele au câștigat detașat cursa și au ajuns în Brazilia. Acolo, doar puțin a lipsit ca să nu prindă și finala. Au terminat pe locul 4 în semifinale și au ajuns în finala B. Au și câștigat-o și au terminat pe locul 7 concursul olimpic. Totul la 21 de ani!

"La Tokio o să avem alte pretenții", au promis atunci româncele. Începutul e promițător.

"E multă muncă în spatele acestei medalii. Fetele fac echipă de aproape doi ani și acum se vede rodul muncii lor" Mircea Roman, antrenor România

În 2017 au câștigat titlul și la tineret

Aurul la Mondialele de seniori, câștigat aseară în SUA, a fost prefațat parcă de titlul venit la Campionatele Mondiale de tineret de la Plovdiv (Bulgaria) din luna iulie. Atunci, Ionela și Gianina au câștigat seria în care au luat parte, apoi în semifinale și, în final, cursa pentru medalii.

Au fost mai multe emoții parcă la Mondiale pentru că Italia, a doua clasată, a condus multă vreme, la 1.500 de metri având aproape o barcă avans! Finișul româncelor a fost însă devastator și au câștigat apoi cu o secundă avans! 

18 ani au trecut de la ultima medalie mondială de aur câștigată la Mondialele de la St. Catharines (Canada) de Constanța Burcică și Camelia Macoviciuc

O probă cu istorie!

Cursa de dublu vâsle, categorie ușoară, e una de tradiție pentru România. De-a lungul timpului, România a câștigat multe medalii olimpice. Au fost trei ediții ale Jocurilor Olimpice (1996, 2000 și 2004) în care "tricolorele" au urcat pe cea mai înaltă treaptă.

În 1996 a fost cuplul Constanța Burcică-Camelia Macoviciuc, în 2000 a fost Angela Alupei și Constanța Burcică, repetat la Atena, patru ani mai târziu, tot de Burcică și Alupei. 

Duminică, România mai are două echipaje în finalele de la 8+1: atât în proba masculină, cât și în cea feminină.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
787289904705560
Constantin Andrei  •  01 Octombrie 2017, 12:43

a-ti scris video unde este acel video cu campioanele........sinteti neserosi

f111
f111  •  30 Septembrie 2017, 21:59

Felicitari ! Acum urmeaza sa va pensionati cu 10 000 ron/luna ,sa fie intr-un ceas bun !

undergrant
undergrant  •  30 Septembrie 2017, 21:55

Felicitari!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează