SPORTURI  »  ALTELE  »  DENVER BRONCOS-CAROLINA PANTHERS 24-10

Ziua bătrînului » Peyton Manning a cîștigat finala NFL la 40 de ani. Denver Broncos e noua regină a Americii

Peyton Manning dă trofeul fanilor pentru a celebra titlul // Foto: Reuters +2   FOTO
Peyton Manning dă trofeul fanilor pentru a celebra titlul // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 09 februarie 2016 00:00

Peyton Manning și Broncos au cîștigat duminică seară finala NFL. La 40 ani, vedeta noilor campioni nu este sigură că mai vrea să se retragă.

Cu titlul cucerit pe Levi’s Stadium din Santa Clara, Manning și-a consolidat statutul de legendă vie în NFL. Este al doilea trofeu suprem al lui Manning, după cel luat în 2006, alături de Indianapolis Colts.

Este, de asemenea, o întîmplare minunată dintr-o carieră strălucită care i-ar putea amîna decizia de a se retrage din activitate. Cu această ocazie, Manning a devenit cel mai în vîrstă quarterback care joacă și cîștigă un Super Bowl. El va împlini 40 de ani pe 24 martie.

Cu toate acestea, meciul nu a aparținut acțiunilor celor doi conducători de joc, Manning și Cam Newton. Defensiva celor de la Broncos a făcut însă un joc perfect, care, de altfel, le-a adus victoria.

Nici Manning, nici Newton nu au dat pasă de touchdown, ceea ce umbrește puțin sărbătoarea celor cincizeci de ediții de Super Bowl. De altfel, un fundaș, Von Miller, de la Denver Broncos, este cel care și-a adjudecat titlul de MVP al finalei.

În istoria fotbalului american profesionist intră cu o premieră și Gary Kubiak, antrenorul lui Denver. Kubiak a devenit duminică primul antrenor principal care cîștigă finala NFL alături de echipa pentru care a și evoluat cînd era jucător.

Beyonce a strălucit

La pauza jocului, s-au dezlănțuit vedetele muzicale ale Americii. Beyonce și Bruno Mars au avut, practic, meciul lor pe teren, iar britanicii de la Coldplay s-au ridicat și ei la înălțimea evenimentului. S-ar putea înțelege că artiștii care cîntă la jumătatea meciului care este cel mai mare eveniment sportiv din SUA se îmbogățesc după 15 minute petrecute pe scenă.

Nimic mai fals. Cîntăreții care evoluează în pauza finalei NFL nu sînt plătiți pentru spectacolul pe care îl oferă. Le sînt acoperite doar cheltuielile cu transportul și hotelul.

Dezamăgire în tabăra Panterelor

Echipa din Carolina fusese favorita calculelor hîrtiei la cîștigarea finalei. Nu pierduse decît un singur meci în sezonul regulat, iar la conferința de presă de după meci Cam Newton, conducătorul de joc al Panterelor nu și-a putut ascunde frustrarea.

"Au jucat pur și simplu mai bine decît noi. Nu știu ce să spun mai mult. Am avut și noi șansele noastre. Iar ei, de fapt, n-au făcut nimic ieșit din comun. Doar că au marcat mai multe puncte decît noi", a spus Newton, care a scurtat cît a putut întîlnirea cu jurnaliștii.

MVP-ul certat cu volanul

Von Miller, cel mai bun om de pe teren la ediția aniversară a finalei NFL, va împlini 27 de ani luna viitoare. Joacă pentru Broncos din 2011 și este de origine din Texas. De-a lungul vremii, Miller a avut mai multe conflicte cu autoritățile, în mare parte fiind vorba de contravenții și amenzi de trafic.

Von povestea înainte de finală că a decis să renunțe la carnea roșie – friptură, burgeri – și la băuturi acidulate și înghețate, ca să își îmbunătățească forma fizică. "Cîteodată trebuie să știi cînd să te ții departe de carnea de porc și de dulciuri. E posibil ca în mare parte ele să nu-ți facă rău, dar bine, în tot cazul, nu îți fac", spunea Miller.

"M-am bucurat de fiecare moment al acestei seri. O să beau cîtă bere o să pot. Cît despre decizia de a mă retrage, o să mă mai gîndesc. Sînt prea emoționat acum"
Peyton Manning, Denver Broncos

Cifrele SUPER BOWL 50:

  • 6 milioane de dolari au costat 30 de secunde de publicitate pentru brandurile care au dorit să-și facă reclamă în timpul Super Bowl 50
  • 117 milioane de americani au urmărit la televizor transmisia finalei NFL
  • 3 campionate au cîștigat pînă acum Denver Broncos – 1997, 1998, 2015
  • 5 este numărul celor mai multe finale pierdute de aceeași echipă. Aceasta este tot Denver Broncos
  • 4.000 de tone de guacamole și 14.500 tone de chipsuri sînt consumate în duminica cu Super Bowl în America, de cei ce privesc meciul la televizor
  • 700.000 de mingi de fotbal american sînt produse anual pentru NFL. În Super Bowl sînt folosite doar 72 dintre ele

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează