SPORTURI  »  ATLETISM  »  OPINIE

50 de ani sînt mulţi » Luminiţa Paul scrie despre declaraţiile lui Bolt şi despre nevoia noastră de idoli

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 07 august 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 07 august 2013 11:12

Recordmanul mondial la 100 şi 200 m, Usain Bolt, spune că ar permite să i se conserve sîngele atîta vreme. S-ar putea să fie o afirmaţie riscantă.

Pe Usain Bolt ai zice că l-a croit cineva după vreo statuie e perfecţiunii. Nu e genul sprinterului îndesat şi musculos, precum au fost Ben Johnson, Maurice Greene sau sînt Tyson Gay, Justin Gatlin şi Johan Blake, cu înălţimi între 1,76 şi 1,80 metri. Soiul ăla pe care fiecare creştere musculară se vedea imediat, umflată ca un val de furtună. Fiecare venă pulsînd nebună sub stratul de piele. Bolt e din stirpea lui Carl Lewis cu ai săi 1,90 metri. Înalt, cu muşchii lungi şi fini, privind lumea, pista şi adversarii de sus, dintr-o atmosferă diferită. Mai mult, jamaicanul are chiar 1,95 metri, fiind unul dintre cei mai înalţi sprinteri faimoşi ai istoriei.

În aceste zile, nu cu multe înaintea Campionatelor Mondiale ce se vor desfăşura la Moscova, specialişti şi oameni de ştiinţă ne explică faptul că Usain este nu doar o statuie a perfecţiunii, ci absoarbe multe alte calităţi. Cele care îl fac să fi alergat 9,58 secunde pe suta de metri şi 19,19 pe 200 m. În el se întrunesc forţă, viteză, agilitate, flexibilitate, reacţie rapidă. Combinaţia ideală în proporţiile ideale. E o chestiune liniştitoare, aceea de a şti că există o explicaţie logică, ştiinţifică în spatele unor performanţe atît de sclipitoare.

În aceste zile, nu cu multe înaintea Campionatelor Mondiale ce se vor desfăşura la Moscova, sprintul mondial ştie sigur că nu va conta o vreme pe Gay şi Asafa Powell, depistaţi pozitiv, şi pe Johan Blake, accidentat. Bolt nu pare tulburat, într-un interviu în Marca spune cu seninătate că nu se va simţi singur din acest motiv în finala la 100 de metri. Şi mai spune ceva, ceva mult mai riscant aş crede. E adevărat, afirmaţia nu a venit direct de la el, n-a fost o declaraţie orgolioasă, provocatoare, ci răspunsul la întrebarea abilă dacă ar permite să i se conserve sîngele în următorii 50 de ani pentru eventuale analize ulterioare. "Da, n-am nimic împotrivă. Am încredere în echipa mea. Muncesc, cîştig şi bat recorduri într-o manieră curată", a spus el. Acesta a devenit titlul, evident.

Pe de altă parte, nici nu putea spune altceva fără a lansa suspiciuni. Acelea există oricum. Atîta vreme cît dintre primii 10 performeri pe sută din toate timpurile şapte au testat pozitiv la un anumit moment, 50 de ani parcă e mult. Cîte nu se pot întîmpla în atît timp! Cîte mărunţişuri nedetectabile azi nu s-ar putea ascunde în lichidul roşu, cu toată încrederea pe care o ai în cei din jur? Sau în tine. Bolt nu e unul dintre ei, dar s-ar putea ca, într-o clipă ce va veni, cine ştie?, în momentul 49 de ani şi 300 de zile, să regreţi că n-ai lăsat o urmă de dubiu. O uşiţă. O ferestruică pe care să te strecori, înveşmîntat încă în mantia roşie de Superman, zburînd spre acele planete în care supereroii nu sînt controlaţi niciodată.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
botizan
botizan  •  07 August 2013, 11:21

Povestile astea cu cel mai rapid om , activitati de marketing cu cluburi de fotbal , sprijin din partea magnatilor in domeniul asigurarilor de la AIG , si alte mari companii , imi sunt cunoscute ... Mai era unu in ciclism caruia i-a fost construita o astfel de imagine ... Sa fim seriosi Bolt e un fel de Armstrong , pana si in declaratii ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează