SPORTURI  »  ATLETISM  »  DOPAJ

Dopaj în atletismul românesc » O fostă campioană mondială și europeană a fost găsită dopată cu Meldonium

Articol de GSP - Publicat luni, 11 aprilie 2016 21:50

Fostă campioană mondială şi europeană de tineret, la 800 de metri, atleta Mirela Lavric a fost depistată pozivit cu Meldonium, substanță interzisă de la 1 ianuarie 2016. Sportiva era cotată cu șanse bune să se califice la Olimpiada de la Rio. 

update 22:20

Președintele Federației Române de Atletism, Sandu Ion, a confirmat informația.

"Eu am auzit despre această informaţie. A venit un document la Federaţie. Am şi vorbit cu Mirela, dar nu vreau să fac mai multe comentarii", a spus președintele FRA pentru Mediafax.

Știrea inițială:

Atleta de 25 de ani a fost supusă la un test antidoping în martie, la Campionatul Mondial de sală de la Portland, și a fost depistată pozitiv, potrivit ProSport.

La acea competiție, Lavric a obținut medalia de bronz, la proba de ștafetă, 4x400, alături de Bianca Răzor, Adelina Pastor şi Andrea Miklos. Federația Internațională de Atletism analizează cazul, existând riscul ca România să își piardă medalia.

"Pentru moment nu știu nimic oficial. Nu pot spune mai mult" Viorica Pintilie, antrenoarea Mirelei Lavric, pentru sursa citată

Mirela Lavric este de 3 ori campioană mondială la juniori, în 2007 în Cehia, în Polonia în 2008 şi în Canada, 2010.

În 2007 a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de tineret în Olanda, repetând performanţa şi în Serbia, în 2009. În 2013 a câştigat şi medalia de aur la Campionatul European U-23.

În 2013, Lavric a acordat un interviu pentru GSP.RO și a povestit că a fost sechestrată de fostul iubit şi prietenii săi, aceştia recurgând chiar la violenţă.  Vezi AICI interviul integral

La începutul lunii martie, Maria Șarapova a declarat că a fost depistată pozitiv cu meldonium.

CE ESTE meldonium

Meldonium, THP, MET-88, Mildronats sau Quaterine este un medicament anti-ischemic și este folosit în Lituania și în Federația Rusă, dar nu a fost aprobat de Administrația pentru Mâncare și medicamente din SUA. Meldonium e folosit clinic pentru a trata angina și infarctul miocardic.

Un raport din 2015 a demonstrat că prin combinarea meldoniumului și a lisinoprilului se pot îmbunătăți calitatea vieții, capacitatea de exercițiu și mecanismul circulației periferice ale pacienților cu probleme cardiace cronice.

Pe 5 februarie 2016, ciclistul rus Eduard Vorganov a fost suspendat și el pentru că a fost prins utilizând aceeași substanță, la fel și atleta ucraineană Olga Abramova.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (16)
catalynn
catalynn  •  12 Aprilie 2016, 12:43
Postat de lapusneanul pe 12 Aprilie 2016, 08:42

faci confuzie, inainte de 1 ian 2016 putea sa ia acest medicament cu basculanta:)...nu incurca lucrurile........pai ..in comunism, soferul care intra in sensul giratoriu trebuia sa acorde prioritate de dreapta, acum ce facem, le luam carnetul la cei care l-au luat in comunism sau ii punem sa dea iar examen ? :)

Nu fac absolut nicio confuzie, TOȚI sportivii care se "doftoricesc" pt a-și "creste calitatea vieții", chiar daca la momentul respectiv substanta în cauza nu este pe black list sunt niste TRIȘORI !!! Sa nu vi sa-mi zici ca si p'asta o durea inima ca pe Sarapodova, si d'aia lua medicamente ...

lapusneanul
lapusneanul  •  12 Aprilie 2016, 09:32
Postat de Eugen Eugenescu pe 12 Aprilie 2016, 07:53

nici un sportiv din SUA nu a fost depistat cu Meldonium ? ciudat,nu ?

nu-i ciudat, e interzis pe teritoriul sua, bine, ei iau alte "medicamente" mai sofisticate :)

lapusneanul
lapusneanul  •  12 Aprilie 2016, 08:42
Postat de catalynn pe 12 Aprilie 2016, 07:42

Din punctul meu de vedere pedeapsa e clară: descalificarea, retragerea tuturor medaliilor si titlurilor obținute, suspendare la maximum prevazut in regulament pt ca in mod cert nu s-a apucat de luat "medicamente" de la 1 Ianuarie ci a făcut-o sistematic si pana acum. Insa atat timp cat Șaradopova nu pătește nimic, cel mult o mica suspendare, ar fi nedrept sa aplicam pedepse dure pt o nimeni in drum ca aceasta Lavric.

faci confuzie, inainte de 1 ian 2016 putea sa ia acest medicament cu basculanta:)...nu incurca lucrurile........pai ..in comunism, soferul care intra in sensul giratoriu trebuia sa acorde prioritate de dreapta, acum ce facem, le luam carnetul la cei care l-au luat in comunism sau ii punem sa dea iar examen ? :)

Vezi toate comentariile (16)
Comentează