SPORTURI  »  ATLETISM  »  NUMIRE

Misiune dificilă » Anişoara Cuşmir a preluat postul de coordonatoare a lotului olimpic de atletism

În ultimii doi ani, antrenoarea Anişoara Cuşmir s-a ocupat de o grupă de copii la CS Steaua pentru a-i specializa la săritura în lungime
În ultimii doi ani, antrenoarea Anişoara Cuşmir s-a ocupat de o grupă de copii la CS Steaua pentru a-i specializa la săritura în lungime

Articol de - Publicat marti, 23 februarie 2016 00:00

Campioană olimpică de la Los Angeles 1984, Anişoara Cuşmir, a preluat postul de coordonatoare a lotului olimpic de atletism, deţinut înainte de Titi Mihail, care a decedat luna trecută.

Fosta campioană olimpică și deținătoare a recordului mondial la săritura în lungime, Anișoara Cușmir-Stanciu (53 de ani), a fost prezentă weekendul trecut în sala de atletism din cadrul CSNB "Lia Manoliu", unde s-au desfăşurat Campionatele Naţionale indoor. Şi niciodată nu a fost mai interesată de evoluţiile tuturor sportivilor ca acum.

De ce? Antrenoarea de la CS Steaua tocmai ce a preluat atribuţiile de coordonator al lotului olimpic de atletism Rio 2016, după ce tehnicianului Titi Mihail a decedat în ianuarie.

Înainte de Naţionale, numărul atleţilor care aveau îndeplinit baremul olimpic era de 12. Şi a rămas neschimbat şi după concurs. Între timp, la un concurs de la Sevilla, alergătoarea Paula Todoran şi-a obţinut biletul de participare la Olimpiadă.

- Doamna Cuşmir, aţi acceptat să vă asumaţi o mare responsabilitate cu doar jumătate de an înainte de Jocurile Olimpice din Brazilia! Iar atletismul românesc traversează o criză majoră...
- E evident că nu mai e timp pentru modificări de substanţă acum. Planurile de pregătire ale sportivilor au fost întocmite de acum trei ani şi nu sunt rele. Toţi se încadrează în parametrii de performanţă şi sunt în graficul ascendent...

- Şi atunci care este rolul dumnevoastră?!
- Misiunea mea este să le fiu aproape, să vorbesc cu ei, să le ofer un surplus de echilibru. Ei nu trebuie decât să se antreneze şi să aibă grijă de sănătatea lor, iar dacă întâmpină orice fel de problemă să mi-o arunce mie în cârcă.

- Concursul de la Bucureşti nu i-a adus nici unui alt atlet calificarea la Rio 2016?!
- Da. Dar am remarcat fetele de la 400 metri cu care vrem să facem ştafetă că au alergat, adunat, în jur de 54 de minute, Marian Oprea nu a avut o săritură care să înceapă cu 17 metri, dar a fost primul lui concurs din sezon şi nu a sărit cu elan complet. Oricum, mai avem două concursuri, Cupa Istanbul şi Balcaniada de sală, şi cei care sunt în vizor pot să-şi realizeze baremul olimpic pentru că se află în grafic.

- De la cine aveţi aşteptări?
- Mulți sportivi sunt în așteptare, cu șanse reale să realizeze performanța cerută pentru Jocuri. Nu vreau să dau nume, pentru că aș nedreptăți pe unii dintre ei, există un lot extins, de circa 35 de sportivi, noi trebuie doar să le creăm condiții. Urmează Mondialele de sală din martie şi Europenele din iulie, dar bineînţeles, aceste competiţii sînt subordonate Olimpiadei... Important e că toţi sunt sănătoşi. Cu o singură excepţie, săritoarea în lungime Florentina Marincu, căreia i-a recidivat problema de la spate şi trebuie să facă o pauză de două săptămâni.

- Pe câţi atleţi mai mizaţi că o să obţină biletul de participare la Olimpiadă?
- Sper să ajungem la o delegaţie formată din minimum 25 de sportivi.

- Ce obiectiv are lotul de atletism al României la Rio?
- Obiectivul meu este ca atletismul românesc să revină în elita mondială, să scoată capul în lume. Obiectivul federaţiei este de a obţine o medalie şi câteva clasări în primele opt lucruri.

- Şi cine credeţi că are şanse să urce pe podium?
- Poate fi oricare dintre ei. Cel mai titrat atlet rămâne triplusaltistul Marian Oprea, care acum e sănătos. El a avut multe probleme de sănătate, dar a reuşit mereu să treacă peste ele. Dar avem şi atleţi care pot să producă o surpriză.

Atleţi români calificaţi la Rio 2016

Nume Probă Nume Probă
Marius Ionescu maraton Cristina Bujin triplusalt
Daniela Cârlan maraton Andrei Gag greutate
Paula Todoran maraton Alina Rotaru lungime
Marius Cocioran 50 km marș Bianca Răzor 400 m
Mihai Donisan înălțime Florina Pierdevară 800 m
Daniela Stanciu înălţime Claudia Ștef 20 km marș
Marian Oprea triplusalt    

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close